RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere land vil anerkjenne Kosovo

(AFP/Dimitar Dilkoff/Scanpix)
Sist oppdatert:
Kosovo venter nå på at verden skal anerkjenne Europas nyeste land. Mandag fikk de støtte fra flere store land.

Både Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Belgia, Tyrkia og USA har mandag varslet at de vil anerkjenne Kosovo som et selvstendig land.

Ett døgn etter kosovo-albanerne feiret uavhengighet i gatene, er imidlertid EU splittet i spørsmålet om Kosovo bør anerkjennes. Statsminister Hasim Thaci sa mandag morgen at han forventet at støtteerklæringene ville strømme inn etter at Kosovo erklærte seg selvstendig søndag.

EU har besluttet at deres medlemsland står fritt i å ta sin egen avgjørelse i saken, melder Reuters.

SISTE: Serbia varslet mandag kveld at landet vil kalle hjem ambassadøren fra Washington i en protest mot USA.

Norge på gjerdet
Kosovo håper at rundt 100 land vil anerkjenne landet på sikt. Men Norge er blant landene som sitter på gjerdet. Flere land har også gått ut og sagt at en anerkjenning ikke vil komme på tale.

Sverige sier derimot at de kommer til å anerkjenne Kosovo som eget land innen få uker.

- Sverige kommer til å ankerjenne Kosovo i mars, sier utenriksminister Carl Bildt til nyhetsbyrået TT. Bildt tror at en stor andel av EUs medlemsland vil anerkjenne Kosovo som en selvstendig stat.

Også den danske utenriksministeren, Per Stig Møller, sier mandag ettermiddag at Danmark vil anerkjenne Kosovo senere denne uken.

- Undrer seg over Norge
Kosovos albanske befolkning er nå utålmodige.

- Jeg spiste lunsj på en lokal kafé i dag og der kom jeg i prat med kaféeieren, som hadde fått med seg at Norge ville vente og se. Han hadde selv bodd i Sverige og undret seg veldig over at Norge venter, sier høyskolelektor Kenneth Andresen ved Mediehøyskolen Gimlekollen til Nettavisen.

Han er i Kosovo for å skrive om mediene i det nye landet.

Kosovos statsminister Hasim Thaci hadde på forhånd sikret seg støtte fra USA, og de fleste EU-landene. Men Spania understreket splittelsen i EU da de gikk tidlig ut og sa de ikke ville anerkjenne provinsen.

- Spanias regjering vil ikke anerkjenne denne ensidige bestemmelsen som ble erklært søndag av Kosovos parlament, sier utenriksminister Miguel Angel Moratinos til Reuters.

Spania går mot
Landet frykter signaleffekten i Baskerland, regionen som søker selvstendighet fra Spania.

Det var lenge kjent at uavhengighet for Kosovo ville vekke sterke negative følelser i Serbia, med støtte fra Russland. Regjeringen i Beograd har oppfordret til fredelige demonstrasjoner i Beograd, og sinte fotballtilhengere tok i går til gatene.

Russland og Kina vil kunne blokkere anerkjenning fra FN. Andre land som mandag meldte sin motstand mot anerkjenning var Sri Lanka og Vietnam. Hellas og Kypros har også sagt nei.

Før jul ble det klart at FN ikke klarte å bli enige om en felles plattform i forkant av uavhengighetserklæringen. Det beklaget også utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding søndag, før han sa at Norge ville avvente situasjonen.

Uklart når Norge bestemmer seg
Mange kosovo-albanere har bodd i Vest-Europa som flyktninger, og kjenner godt til de forskjellige landenes holdning til uavhengighet.

- Folk her er veldig klare over hva som skjer, og de har nok forventninger om at Frankrike og Tyskland anerkjenner Kosovo. Samtidig vet de jo at det er en del land som ikke kommer til å gjøre det. Men folk her kjøper ikke logikken om at anerkjenning vil få en dominoeffekt. De mener hver konflikt har en unik historisk bakgrunn, sier Kenneth Andresen.

I pressemeldingen fra Utenriksdepartementet går det også fram at regjeringen legger «stor vekt på å bevare Norges nære vennskap til Serbia og serbiske myndigheter». Det uklart når Norge vil ta stilling til om de skal anerkjenne provinsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere