RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse innvandrerne får ikke jobb

Hassan Jama somalier ledig
Hassan Jama somalier ledig Foto: Arild J. Waagbø
Sist oppdatert:
Mens hver femte somalier står uten en jobb, så fins det knapt en arbeidsledig tsjekker i Norge.

Tall SSB publiserte onsdag viser at arbeidsledigheten blant innvandrere er rekordlav. I fjerde kvartal i fjor var den nede i 4,4 prosent. Da var 9.193 innvandrere registrert ledige, noe som var 2.000 færre ledige enn på samme tid året før.

Statistikken omfatter førstegenerasjonsinnvandrere, født i utlandet av utenlandskfødte foreldre. I befolkningen forøvrig er arbeidsledigheten nede i 1,3 prosent.

1 av 10 ledige
Blant de ikke-vestlige innvandrerne er arbeidsledigheten høyest blant innvandrere fra Afrika. Her var ledigheten på 10,1 prosent.

Somaliere har klart dårligst tilknytning til arbeidsmarkedet med en ledighet på 19,2 prosent (979 registrerte ledige) ved utgangen av november i fjor. Også innvandrere fra Kongo (13,1 prosent), Liberia (12,8 prosent), Irak (12,3 prosent), Sudan (12,3 prosent), Palestina (10,3 prosent), Sierra Leone (10,3 prosent), Syria (10,3 prosent) og Algerie (10,2 prosent) sliter med høy arbeidsledighet.

Arbeidsløs i to år
- Jeg har jobbet litt. Ikke mye, sier Hassan Jama (22).

Somalieren som kom til Norge for åtte år siden sitter på kaffebar på Grønlandsleiret i Oslo. Han forteller at han ikke har arbeidet en dag etter at han tok elektrofag på videregående skole for to år siden.

- Jeg jobbet nesten to måneder på en fabrikk da jeg var 18, sier han.

I dag er han ikke lenger registert som arbeidsledig. Han lever av sosialhjelp.

- Vil ha jobb
På spørsmål om hvorfor arbeidsledigheten er så stor blant somaliere, så svarer han at det kan være at mange ikke prøver å jobbe. Hassan selv har for eksempel ikke skrevet en eneste jobbsøknad i løpet av de to årene han har gått ledig.

- Hvorfor søker du ikke på jobber?

- Det er fordi jeg kanskje ikke får jobb. Jeg er litt redd for å få feil svar. Egentlig leter jeg etter en lærlingplass.

- Vil du ha jobb?

- Jo, jeg vil ha jobb. Det er kjedelig å ikke jobbe. Jeg gjør jo ikke noe annet enn å slappe av. Jeg skal prøve å søke på en jobb, sier Hassan.

Tsjekkere og irer
Blant ikke-vestlige innvandrere er det lavest ledighet blant tsjekkere (0,8 prosent), nepalesere (1,2 prosent) og Hong Kong-kinesere (1,2 prosent).

Av vestlige innvandrere har irer best grep om arbeidslivet med en ledighet på 1,1 prosent, mens greske innvandrere har høyest ledighet (4,8 prosent) i denne gruppen.

Det var 4,6 prosent ledighet blant innvandrerkvinner, mot 4,2 prosent blant innvandrermenn. SSB skriver i en kommentar til tallene at menn tradisjonelt har hatt flere registrerte arbeidsledige - spesielt i innvandrergrupper, og at den svake overvekten av ledige kvinner kan tyde på de gode tidene i arbeidsmarkedet har ført til økt jobbsøkeraktivitet blant innvandrerkvinner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere