RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Terrorister eller frihetskjempere?

(EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
Somaliske al-Shabaab kjemper på frontlinjen mot etiopiske soldater. De skal også ha stått bak drap på journalister, hjelpearbeidere og en italiensk nonne.

Tre somaliere i Oslo ble arrestert av Politiets sikkerhetstjeneste, mistenkt for å ha finansiert terrorvirksomhet i Somalia. Gruppa som har havnet i søkelyset etter terrorarrestasjonene er al-Shabaab.

Inntok hovedstaden
Det er en militant ving av Den islamske rettsunion som tok makta en kort tid i 2006. Styret var preget av streng religiøs justis, og ble sammenlignet med Taliban i Afghanistan. Samtidig fikk de bred støtte for å gjøre slutt på den brutale volden mellom forskjellige krigsherrer som har herjet landet siden 1991.

Da den internasjonale flyplassen i Mogadishu ble åpnet, begynte også den norske regjeringen å tvangsutsende flyktninger til landet.

Sharia-lover ble innført, men ifølge tenketanken International crisis group (ICG) var det lite støtte for en ekstrem tolkning av islam.

Somalias erkefiende, Etiopia, har lenge hatt interesser i nabolandet mot nord. Flere av lederne i Rettsunionen hadde som mål å ta tilbake regioner i Etiopia som de mente rettsmessige tilhørte Somalia. Samtidig steg frykten i USA for at rettsunionen tiltrakk seg internasjonale terrorister. Rettsunionen og flere av lederne i al Shabaab havnet på USAs og FNs terrorliste.

USA har tidligere sagt at den islamske rettsunion var ledet av al-Qaida medlemmer. Det samme har Etiopias statsminiter Meles Zenawi sagt flere ganger.

Invasjon
På seinhøsten 2006 gikk Etiopia inn i landet, med støtte fra USA. Rettsunionen ble tvunget fra makten, men kampene fortsatte. Norge var blant landene som gikk hardest ut og fordømte den etiopiske invasjonen.

Al Shabaab var den gang en spydspiss for Rettsunionen, og led et kraftig nederlag mot de etiopiske soldatene. Etter krigen brøt gruppa med flere av lederne for Rettsunionen, og startet en ny type krigføring. De var blant annet uenige i at Rettsunionen tillot ikke-religiøse å delta i krigen mot Etiopia.

Ifølge International Crisis Group skal al Shabaab i denne perioden ha stått bak drapet på en italiensk nonne, flere hjelpearbeider og journalister.

I et intervju med Al jazeera sier al Shabaab-talsmann Abu Mansoor Mukthar at deres mål er å drive Etiopia ut av Somalia.

Farligere enn på lenge
Somalia er nå regnet som et farligere land enn på mange år.

En FN-rapport ifjor konkluderte med at Syria og Iran driver aktiv bevæpning av proxy-grupper i landet, mens vesten støtter opp om regjeringen. Resultatet er at våpnene strømmer inn i landet, og gjør landet livsfarlig for hjelpearbeidere.

Kampene fortsetter i Sør-Somalia, og sist uke erobret al Shabaab en landsby fra etiopiske styrker sør i landet. I januar gjennomførte USA et angrep mot geriljagruppa, uten at de klarte å drepe lederen for gruppa.

Jakten på erklærte terrorister i Somalia fortsetter med Etiopia og USA på samme lag. Al Shabaab vil fortsette kampen på motsatt side, og vil dermed også være av interesse for sikkerhetspolitiet i Europa og USA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere