RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mister serbisk sanitetsavtale

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Serbia nekter å inngå den planlagte avtalen med Norge som ville løst problemet med legemangel i internasjonale operasjoner.

En samarbeidsavtale med Serbia fra 2006 skulle bidra til å sikre Norge nødvendig sanitetsdekning i flere år framover. Men først måtte avtalen godkjennes i det serbiske parlamentet. Det har vist seg å være vanskelig, og nå blir det umulig. For Serbia er rasende over at Norge vil anerkjenne Kosovo som en selvstendig stat.

Gir opp
De serbiske legene skulle vært på plass med Norges tropper i Meymaneh i Afghanistan allerede i slutten av 2006. I november i fjor mistet en norsk soldat livet i Meymaneh, og en ble hardt skadd. Tilfeldigheter gjorde at en tysk lege var i nærheten, og et liv ble reddet.

Norge har nå gitt opp håpet om å få avtalen gjennom det serbiske parlamentet.

Vil forhandle med Makedonia
- Det er selvfølgelig beklagelig, men det må vi ha forståelse for slik som situasjonen er. Samarbeidet var ønskelig ikke bare for å avhjelpe vår egen sanitetssituasjon, men også for å trekke Serbia nærmere en Nato-operasjon og dermed også Europa, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til TV 2 Nyhetene.

Forsvarsministeren vil nå forsøke å forhandle fram en lignende avtale med Makedonia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere