RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan slippe straff

Sist oppdatert:
21-åringen som er ettersøkt for Martine-drapet kan slippe straff hvis han har klart å flykte til hjemlandet.

LONDON/OSLO (Nettavisen): Scotland Yard har sendt ut en etterlysning på Farouk Abdulhak (21) i forbindelse med drapet på norske Martine Vik Magnussen (23) i London.

21-åringen skal ifølge politiet være samme mann som ble sist sett sammen med Martine før hun ble funnet drept søndag. Han skal ifølge vitner ha forlatt nattklubben Maddox sammen med Asker-jenta rundt klokken 03 natt til fredag.

Politiet mistenker at 21-åringen har reist til Jemen, men vet ikke hvor mannen befinner seg nå.

Les også: Etterlyser Farouk Abdulhak (21)

Det finnes ingen utleveringsavtale mellom Storbritannia og Jemen, noe som betyr at 21-åringen kan bli værende i Jemen selv om britisk politi skulle sikte eller tiltale ham i forbindelse med drapssaken.

Britisk politi understreker tirsdag overfor Nettavisen at de ikke har noen formelt mistenkte i saken.

- Kan unngå straffeforfølgelse
Ekspert på internasjonal strafferett ved Universitetet i Oslo, Jo Stigen, sier at en person som er ettersøkt for en forbrytelse i Storbritannia kan i prinsippet oppholde seg i Jemen uten å bli straffeforfulgt.

- Det vil ikke være noe enestående, uten at jeg kan si at det har skjedd før, sier Stigen til Nettavisen.

Men Stigen understreker at Jemen kan velge å straffefølge personen selv.

- Alle land har ifølge folkeretten mulighet til å straffefølge en person som har begått en forbrytelse i et annet land. Dette vil fungere som en ren straffesak, men siden forbrytelsen har skjedd i et annet land, så er det mest naturlig å få bistand fra Storbritannia. Men da er det like greit å utlevere ham til Storbritannia, sier han.

Politisk press
Selv om det ikke finnes noe utleveringsavtale mellom de to landene, vil det være mulig for Jemen å sende personen tilbake til Storbritannia.

- Myndighetene kan velge å utlevere personen. Dette kan skje dersom de blir utsatt for politisk press. Det kan være aktuelt fra norsk side å bruke politisk press, men man vil nok primært overlate dette til britiske myndigheter, sier Stigen.

Stigen sier at det ikke vil være noen selvfølge for Jemen å utlevere en ettersøkt person, selv om de blir utsatt for politisk press.

- Man kan jo merke seg at han er sønnen av en mann som har en viss posisjon i landet, sier Stigen og henviser til at den etterlyste araberen (21) ifølge flere medier har en rik og mektig far i hjemlandet.

- Har ikke kontaktet Jemen
Det er fortsatt ikke kjent om britiske politimyndigheter har tatt kontakt med myndighetene i Jemen i et forsøk på å spore opp den ettersøkte araberen.

- Vi har ikke noe informasjon som tilsier at det har vært kontakt mellom britisk politi og jemenske myndigheter, sier talsperson ved Jemens ambassade i London, Mohammed Beshr, til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere