Gå til sidens hovedinnhold

17-åring tatt med falsk ID - måtte vaske utested i seks timer

Konfliktrådet: - Denne alternative straffereaksjonen er ikke lett for ungdommene.

(Avisa Nordland) Bodø-jenta ante ikke om konsekvensene før hun ble tatt med falsk legitimasjon.

I konfliktrådet ble eieren av utestedet og jenta enige om at hun skulle vaske utestedet i seks timer for å gjøre opp for seg. Konfliktrådet sier at dette er en vanlig og preventiv straff.

I november ble den da 17-årige jenta tatt med falsk legitimasjon på Kafka. Hun skulle ut på byen sammen med venninner og lånte et ID-kort. Da hun ble tatt skjønte hun alvoret.

Forleden gikk daglig leder og eier av Kafka, Camilla Stokland ut og advarte ungdommer mot bruk av falsk ID. Det får konsekvenser både for utestedet og ungdommene selv. Utestedet sier de tar undommer med falsk ID hver helg. - Jeg har 20 ansatte som jobber her og jeg ville ikke hatt sjans til å beholde de dersom skjenkebevilgningen ble tatt i fra meg, sier Stokland.

– Jeg ble livredd for hva mamma og pappa ville si, og skjønte alvoret mens jeg sto i yttergangen på Kafka og ventet på politiet, sier 18-åringen som velger å være anonym.

Når hun fikk vite at konsekvensene for handlingen kunne bli store ble hun enda reddere.

– Jeg forsto at det dreide seg om både bot, fengsel og begrensninger i forhold til reisemål og yrkesvalg, sier 18-åringen som den gangen var 17.

Født sent på året

Bodøjenta skulle ut på byen sammen med venninnegjengen som alle var fylt 18 år. Hun var den eneste som ikke var myndig.

– Jeg har bursdag sent på året, og hadde lyst til å være med ut. Ei jeg kjenner sa jeg kunne låne legitimasjonen hennes, for vi hadde samme hårfarge og var relativt like, forteller hun.

– Dørvakta kom og spurte meg om stempel og legitimasjon en gang til. Og sa i samme slengen hele navnet mitt og den riktige fødselsdatoen min til meg.

Jenta tenkte at noen måtte ha sladret på henne og ble tatt ut i gangen på Kafka hvor hun fikk beskjed om å vente på politiet.

Ante ikke

Da det gikk opp for bodøjenta hva hun hadde gjort ble hun veldig redd.

– Jeg trodde at det verste som kunne skje var at jeg ble utestengt fra Kafka og fikk en advarsel. At politiet ble involvert hadde jeg ikke trodd i min villeste fantasi, forteller hun åpent.

– Og når politiet kom måtte enten jeg eller de ringe til mamma. Det var sent på kvelden og veldig ekkelt, medgir hun.

Hun fortalte moren hva som hadde skjedd.

– Jeg sa det rett ut, at jeg hadde forsøkt å snike meg inn på Kafka.

Normalt

Bodøjenta forteller at det dessverre er helt normalt blant ungdommene å bruke falsk legitimasjon for å komme seg inn på uteplasser.

– Jeg vet om veldig mange som har gjort det samme, og vet om mange som ikke har blitt tatt, forteller hun.

Hun innrømmer at dersom hun hadde visst om at det skulle skje så mye dersom hun ble tatt så hadde hun aldri sneket seg inn på Kafka.

– Man blir jo påvirket av venner som overtaler og sier at det er jo bare å prøve, forteller hun stille.

Det verste for jenta å skuffe foreldrene sine. Mamma og pappa tok det pent, men jeg kommer aldri til å gjøre en eneste kriminell ting i hele mitt liv, sier hun.

Konfliktrådet

Da bodøjenta pratet med politiet fikk hun beskjed om at hun ville få et brev i posten fra konfliktrådet.

– Det var veldig skummelt å gå rundt å vente på det brevet, det føltes veldig alvorlig, innrømmer hun.

– Nå står heldigvis alle dører åpne for meg igjen. Jeg var redd for at saken ville hindre meg i å gjøre valg videre i voksenlivet.

Og det er nettopp derfor jenta velger å være anonym. Hun er redd for å kunne bli søkt opp på internett dersom hun en gang i tiden søker på en jobb.

– Jeg vil ikke at en arbeidsgiver skal kunne søke på navnet mitt og finne ut at jeg snek meg inn på et utested med falsk legitimasjon, jeg vil legge saken bak meg.

Avtale med Kafka

Å møte Camilla Stokland i konfliktrådet var en positiv opplevelse for bodøjenta. De ble fort enige om at hun skulle få gjøre opp for seg med å vaske seks timer på Kafka.

– Jeg skjønner konsekvensene av det jeg gjorde, og grunnen til at jeg går ut i avisa er at jeg vil advare andre ungdommer mot å gjøre det samme. Fortelle om hvor ille det kunne gått, sier 18-åringen.

Hun oppfordrer andre til å vente til de blir 18 år.

– Man går ikke glipp av så mye, og risikoen er altfor stor, sier hun.

Mange med falsk ID

Leder i konfliktrådet Mona Hammerfjell (47) og mekler Christina Aas Øines (39) sier at størsteparten av de som havner i konfliktrådet i saker som dreier seg om falsk ID er jenter.

Hvorfor er det sånn tror dere?

– Kanskje fordi det er lettere for jenter å se eldre ut. Og så er det spennende å dra ut for å møte eldre gutter, sier Christina Aas Øines, som har jobbet med saker som dette i fire år.

Salten politidistrikt har et sterkt ønske om å bruke konfliktrådet i saker som omfanger bruken av falsk ID, og derfor har konfliktrådet sett en stor økning i saker som havner hos dem.

– Denne alternative straffereaksjonen er ikke lett for ungdommene. Det er tøft å møte eieren av utestedet de har forsøkt å svindle, og det kan vekke sterke følelser, sier Mona Hammerfjell.

De gruer seg til å fortelle om det gale de har gjort, men lettelsen er stor når de får muligheten til å gjøre opp for seg.

– De inngår ofte en avtale om å vaske på utestedet, og jeg ser stoltheten i blikkene deres når de har gjort opp for seg, sier Hammerfjell.

Damene i konfliktrådet tror det er bra at man gir saken tilbake fra påtalemyndighetene til ungdommene og den som er fornærmet.

– Man gir saken tilbake til partene og de får et eierforhold til det de står i og en ny sjanse i livet, sier Aas Øines.

De ser begge at effekten av bruken av konfliktrådet er preventivt og lærerikt.

– Det skjer aldri at en ungdom må møte opp hos oss flere ganger. Etter en sak som dette har de lært av sine feil, sier Hammerfjell.

Les flere saker fra Avisa Nordland.

Kommentarer til denne saken