RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Været kan ha utløst blokkollapsen

Sist oppdatert:
Værdata fra Ålesund viser at en mild nedbørsperiode ble fulgt av flere frostdøgn. - Det kan være årsaken til raset, sier geolog Lars Harald Blikra.

Geolog og rasekspert Lars Harald Blikra Norges geologiske undersøkelse (NGU) i Trondheim sier frostsprengning i sprekker i fjellet kan ha utløst det katastrofale raset i Ålesund i natt.

- Bergarten det er snakk om er gneis. Det kan være sterk, men kan også ha sprekker og svake lag som fører til at deler kan gli ut. Vann som smelter og trenger inn i sprekkene vider seg ut når vannet fryser til is. Det er ofte det som er årsaken til at fjellet løsner, sier Blikra til Nettavisen.

Han understreker at dette er en prosess som kan gå over mange år - fjellet blir svekket over tid.

Fra mildt til frost
Værdata Nettavisen har innhentet fra Meteorologisk institutt viser at det fra palmesøndag - 16. mars, til og med langfredag - 21. mars, ble målt 63,2 millimeter nedbør i Ålesund. Måledataene er fra Brusdalsvatn i Ålesund, som ligger 27 meter over havet. Nedbøren kom i form av regnbyger, sluddbyger og snøbyger.

Temperaturmålinger time for time fra øya Vigra ved Ålesund viser at det (med unntak for tre timer) var plussgrader i hele denne perioden, noe som vil gi nedbøren som falt mulighet til å smelte.

Men på ettermiddagen langfredag - klokka 17, begynner målestasjonen på Vigra å registrere minustemperatur. Dette er starten på en frostperiode som vedvarte (med unntak for fire timer) fram til raskatastrofen var et faktum.

Timer med plussgrader
Søndag og mandag - 1. og 2. påskedag, blir det målt at det har falt totalt 21,8 millimeter nedbør i form av snøbyger.

Dagen før raset skjer - tirsdag 25. mars, er det registrert plusstemperaturer på Vigra klokken 14 og 15, før det igjen fryser til.

- Det blir spekulasjoner, men det er naturlig at det er en sammenheng mellom været og raset - med smelting og frysing. Værforholdene kan være årsaken til at raset skjedde i natt, sier Blikra.

Også Steinar Trygstad, byggteknisk konsulent i Rambøll Norge, sier til TV 2 at også han tror raset skyldes frostsprengning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere