RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kina-protest på Golden Gate Bridge

Sist oppdatert:
Pro-Tibet-aktivister tok kontroll over San Franciscos største landemerke.

Onsdag kommer OL-ilden til USA. San Francisco er den eneste byen i USA på ruten til fakkelstafetten.

Mandag kveld (norsk tid) klatret tre pro-Tibet-aktivister opp i kablene på byens desidert viktigste landemerke, Golden Gate Bridge, for å protestere mot Kina.

Se video på TV 2 Sumo(artikkelen fortsetter nedenfor)

227528

50 meter over trafikken
«One World, One Dream: Free Tibet» og «No Olympic torch in Tibet» sto det å lese på bannerne som aktivistene rullet ut, ifølge Reuters.

Bannere og tibetanske flagg ble festet til vaierne.

Mens han hang vel 50 meter over trafikken hadde aktivisten Laurel Sutherlin kontakt med media via sin mobiltelefon. Han advarte mot hva som vil skje dersom Kinas planer om å frakte fakkelen gjennom Tibet realiseres:

- Kinas ledere sier de vil bevare ro og orden for en hver pris, og vi vet hva det betyr: blodsutgytelse og voldelig undertrykkelse. Hvis IOC tillater fakkelen å bli båret gjennom Tibet vil de få blod på hendene sine, sier Sutherlin.

Heftige demonstrasjoner
San Francisco har mange innbyggere med tilhørighet til Asia, og det er forventet voldsomme demonstrasjoner når fakkelen treffer amerikansk jord.

Mandag måtte fakkelstafettens etappe gjennom Paris avlyses etter heftige demonstrasjoner. Kinesiske myndigheter beordret at den olympiske ilden heller skulle fraktes med buss gjennom Frankrikes hovedstad. Minst fire personer ble arrestert.

37 mennesker ble arrestert i London i forbindelse med protester mot Kina søndag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hillary er med
Senator og presidentkandidat Hillary R. Clinton kaster seg inn i debatten om OL-boikott: Ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP) ber hun nå president George W. Bush om å utebli fra OL-åpningen i Beijing 8. august.

- De voldelige sammenstøtene i Tibet, og Kinas manglende evne til å bruke sin fulle innflytelse for å få Sudan til og stoppe folkemordet i Darfur, er muligheter for vår president til å utvise lederskap, sier hun.

Hun sier videre at Bush ikke burde delta på seremonien med mindre den kinesiske regjeringen utviser vilje til å endre seg.

Barack uten standpunkt
Hennes rival i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat, Barack Obama, uttalte nylig at han ikke har tatt standpunkt i saken.

Bush har tidligere forsvart sine reiseplaner til Beijing. I forkant av Clintons utspill sa talsperson Tony Fratto for Det hvite hus følgende om boikott-debatten:

- Vi er svært bekymret med tanke på menneskerettighetenes vilkår i Kina, og vi har ikke for vane å være tilbakeholdne med våre meninger, sier Fratto ifølge Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere