RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsvinner bergensdialekten?

Sist oppdatert:
Er østlandsk blitt den nye bergensdialekten? Og er strilene de nye bergenserne?

(iBergen.no) For drøyt 30 år siden startet språksosiologer med dialektstudier der man gjorde lydopptak av personer mens de snakket sin egen dialekt. Dette gir i dag grunnlag at forskere, for første gang i historien, kan studere dialektendringer med pålitelige data, melder nettstedet forskning.no.

Er bergensdialekten utvannet? Si din mening under.

Forandrer talemål
Forskere i nordisk-miljøet ved institutt for lingvistiske, litterære og estetiske fag ved Universitetet i Bergen planlegger nå å gjenoppta noen av disse gamle dialektstudiene på fire steder på Vestlandet. De nye studiene vil danne et bilde av hvordan dialektene har endret seg i løpet av den siste generasjonen.

- Kreftene som driver dialektendringer er mye mer sammensatte enn vi tror. Mennesker forandrer jo talemålet sitt gjennom livet, sier professor Helge Sandøy til nettstedet.

Bergensk påvirket av østlandsk?
Sandøy skal lede prosjektet som har fått navnet «Dialektendringsprosesser». Målet med prosjektet er ikke bare å se på hvordan dialekten har forandret seg, men også å se endringene i lys av andre samfunnsendringer. Forskningsprosjektet skal blant annet avdekke hvor mye bergensk har smittet over på strilemålet, og hvor mye bergensk blir påvirket av østlandsk.

- Dette gjelder blant annet «skjøttkake»-fenomenet, som først dukket opp i Bergen, forteller han.

Språkforskerne skal bruke fire år på studien, som vil blant annet ta for seg bergens- og stavangerdialekten.

«Penbergensk» og «gatebergensk»
Sandøy er for tiden i ferd med å grave frem nedstøvede lydbånd fra 1978, med dialektprøver. Forskerne vil gjøre nye opptak av de samme menneskene som den gang, og høre hvordan språket deres har utviklet seg. Det skal også gjøres opptak av nye mennesker.

- Hadde du spurt meg for ti år siden, ville jeg ha svart at forskjellen mellom «penbergensk» og «gatebergensk» er blitt mindre. Nå er jeg ikke lenger så sikker, understreker professoren.

Er bergensdialekten utvannet? Si din mening i kommentarfeltet under.

Les flere nyheter på iBergen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere