RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kirken får selv utnevne biskoper

Foto: SCANPIX
Sist oppdatert:
Enighet på Stortinget om kirkeforlik.

Partiene på Stortinget kom torsdag til enighet om et forliket om forholdet mellom kirke og stat.

- Det er svært gledelig at vi kan finne brede løsninger på et område som berører så viktige spørsmål. Dette dreier seg om våre tradisjoner og identitet samtidig som det handler om religionsfrihet, minoritetsrettigheter og likeverd, sa kultur- og kirkeminister Trond Giske da han torsdag presenterte forliket.

Velger egne biskoper
Blant annet går forliket ut på at det skal gjennomføres en demokratireform som gir kirkens organer "sterkere demokratisk legitimitet”, heter det i avtalen mellom regjeringspartiene og Frp, H, KrF og V.

Kirken få blant annet velge sine egne biskoper og proster.

- Den viktigste for oss har vært å rydde opp i Grunnlovsbestemmelsene, slik at kirken slippes fri fra Grunnloven og å sikre en konkret verdiparagraf som klart fastslår Norges forankring i kristne og humanistiske verdier, sier kirkepolitisk talsmann for Frp, Anders Anundsen i en pressemelding.

Vanskelig for Sp
Senterpartiet kjempet for å beholde statskirken slik den er i dag, men fikk ikke støtte av regjeringskollegaer eller blant opposisjonen.

Partiet har et landsmøtevedtak om at stat og kirke bør forbli ett. Men etter hvert som forhandlingene skred frem, måtte Stortingsgruppa innse at slaget var tapt.

Venstre derimot kan gjerne tenke seg et tydeligere skille mellom kirke og stat.

- Avtalen som har blitt inngått i dag innebærer et historisk og viktig skritt for å løsne båndene mellom stat og kirke. Hvis prosessen med å skille stat og kirke kan sammenlignes med en 400-meter så har vi nå kommet halvveis, sier Venstres kirkepolitiske talsmann Odd Einar Dørum.

- Stor glede
Hos Kristelig Folkeparti var stemningen derimot en helt annen.

- Det er med stor glede vi kan konstatere at Stortinget tar på alvor at Den norske kirke først og fremst er et trossamfunn. Kirken vil på sikt få ansvaret for å utnevne sine egne ledere. Norge vil også i grunnloven forbli tydelig forankret i de kristne og humanistiske verdiene, sier KrFs kirkepolitiske talskvinne Dagrun Eriksen.

Hun sier partiet har fått gjennomslag for sine to hovedlinjer i landsmøtevedtaket, - at Norge skulle fortsette å ha en verdiparagraf i Grunnloven og at kirken skal få utnevne sine egne ledere.

Humanetikerne er fornøyde
Forliket gjelder fram til 2013, og i 2012 vil den nye loven være klar når to tredeler av Stortinget banker gjennom grunnlovsendringen.

Human-Etisk forbund er også fornøyde med forliket, og uttrykker seg slik en pressemelding:

- Vi er glade for at det er blitt et gjennombrudd for vårt syn når staten Norge går fra å ha et grunnlovsfestet trossamfunn til å grunnlovsfeste demokrati, rettsstat og menneskerettigheter, sier Åse Kleveland, styreleder i Human-Etisk Forbund.

- Fortsatt folkekirke
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier avtalen er historisk og at den innebærer et bredt grunnlag for videre behandling av spørsmålet. Han understreker at forliket sikrer fortsatt folkekirke samtidig som interessene til andre tros- og livssynssamfunn ivaretas på en bedre måte.

-Denne saken omhandler spørsmål som er så viktige for mange at det er grunnleggende at vi fikk til denne brede enigheten. Jeg vil gi ros til alle partiene for den gode viljen de har vist i forhandlingene, sier statsministeren.

Forandringene trer i kraft i 2012.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere