RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er dette Anders Eklund?

Sist oppdatert:
Er dobbeldrapsmann Anders Eklund (42) og mannen på denne fatomtegningen samme person?

Søndag tilsto lastebilsjåfør Anders Eklund at han drepte ti år gamle Engla Juncosa-Höglund i Stjärnsund lørdag 5. april.

Innrømmelsen kom etter at Eklund ble konfrontert med DNA-treff på i forhold til et åtte år gammelt uoppklart drap på Pernilla Hellgren (31) i Falun.

- Ulykke
- Engla ble drept som følge av en ulykke. Det var ikke et seksualdrap, sier hans forsvarer Jan Kyrö til Nettavisen mandag.

(Artikkelen fortsetter under bildet:)

Eklund kobles også til flere uavklarte drap i Norge:

Trude Espås (20):

- Voldtatt og drept i Geiranger 8. august 1996. Elleve dager senere ble hun funnet i en steinur utenfor bygda. Dette utløste en massiv etterforskning, der bl.a Kripos var involvert. 3100 vitner fra 37 land er blitt avhørt. Så langt er ingen siktet for drapet.

Kristin Juel Johannessen (12):

- Kvalt på Mørk i Larvik 5. august 1999. To menn har vært siktet i saken. En mann i 20-årene ble dømt, men senere frifunnet for drapet.

Tina Jørgensen (20):

- Tina Jørgensen forsvant sporløst 24. September 2000. En måned senere ble hun funnet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren. Hennes kjæreste var siktet, men saken ble henlagt i januar 2003.

Flere likheter
- Fantombildet som ble frigitt i forbindelse med drapet på Kristin Juel Johannessen har visse likheter med Anders Eklund, sier etterforskningsleder Jørn Lier Holst til Aftonbladet.

Likhetene er at begge jentene kom syklende, er nokså jevngamle og ligner utseendemessig.

Juel Johannessen ble ble funnet nær et skogholt et stykke hjemmefra. Selv om hun ikke ble seksuelt misbrukt, tror politiet det var motivet.

Den erfarne drapsetterforskeren Finn Abrahamsen sa like etter Engla-forsvinningen til Nettavisen at saken ga assosiasjoner til den konkrete saken.

Det er ikke den eneste likheten i saken. Ser du på fantombildene fra Pernilla-saken og det som ble laget i forbindelse med Kristin Juel Johannessen-saken blir likhetene flere.

(saken fortsetter under bildet)

Bildet til venstre er fantombildet svensk politi laget i forbindelse med Pernilla-saken for åtte år siden. Det til høyre er laget i forbindelse med drapet på Juel Johannessen i 1999. Håret og kroppsbygningen er bare noen av likhetene.

På frifot
Ifølge forsvareren skal ikke politiet ha stilt konkrete spørsmål i forbindelse med sakene i Norge under avhørene med Anders Eklund. Likevel utelukker ikke forsvareren at dette kan komme.

Kyrö kan imidlertid bekrefte at den svenske 42-åringen var på frifot da Trude Espås ble drept 8. august 1996.

- Han ble dømt for voldtekt året før, men etter all sannsynlighet, og ifølge mine nedtegninger, skal han ha vært ute av fengselet i august 1996, sier Kyrö til Nettavisen.

Les også: Uoppklarte drapsgåter

Eklund sjekkes også mot flere uoppklarte drap i Sverige og i Danmark.

Ble advart av politiet
Politiet advarte Eklund om at han var tilknyttet drapssaken timer før han ble pågrepet.

- Dette kan være katastrofalt, sier etterforskningsleder Mats Nygårds til Aftonbladet.

En hobbyfotograf tok et bilde av Engla like før hun ble meldt savnet. Noen minutter senere tok den samme fotografen et bilde av Eklunds røde Saab som fulgte etter jenta. Dette førte til at Eklund ble etterlyst lokalt av politiet mandag.

Den drapssiktede 42-åringen ble pågrepet i sin lastebil på Hallandsåsen samme ettermiddag. Men nå viser det seg at en trafikkonstabel ringte og varslet Eklund om bildet flere timer før pågripelsen. Politiet frykter derfor at han kan ha kvittet seg med viktig bevis.

- Eklund fikk vite at han hadde blitt fotografert i Stjärnsund. Han fikk flere timer på seg til å skjule bevis. Han tok suvernier i Pernilla-saken. Ingen vet om han har gjort det denne gangen også, men kastet dem når han fikk sjansen, sier en person som har god kjennskap til saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere