RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barnevernsbarn på YouTube

Sist oppdatert:
Foreldre legger ut videoer av barna på internett.

(iOslo): Flere av filmene er lagt ut på YouTube fordi foreldrene føler seg urettferdig behandlet av barnevernet og har et håp om å få igjen foreldreomsorgen.

Utlevert til offentligheten
Foreldrene har publisert videoer som dokumenterer øyeblikket idét barna blir hentet av barnevernet. I videoene er ikke barna anonymisert og de gir også sensitive opplysninger om barna. Flere av barna er fra Oslo og Akershus.

Fungerende barneombud, Knut Haanes, mener at barna er i en veldig vanskelig situasjon og ikke bør bli utlevert til offentligheten på denne måten. Han mener publiseringen bryter FNs barnekonvensjon:

- Voksne har et ansvar og det ligger nedfelt i FNs barnekonvensjon, som er del av norsk lov, at barn har rett på et privatliv, barn har full integritet som fullverdige mennesker med menneskerett, og det er et brudd på deres integritet og deres privatliv og utlevere barn på denne måten, sier fungerende barneombud Knut Haanes til NRK Østlandssendingen.

Foreldreansvar
Seniorrådgiver i Datatilsynet, Christine Lie Ulrichsen, informerer om at Datatilsynet ikke kan hindre at slike sensitive videoer blir lagt ut på nettet, men forsikrer om at de vil ta kontakt med regjeringen for å få nye retningslinjer på området. Urichsen sier til NRK Østlandssendingen at hun skulle ønske at barnas personvern ble bedre beskyttet:

- Dette er noe som foreldre kan gjøre i kraft av sitt foreldreansvar, de kan samtykke på vegne av sitt barn til at disse bildene legges ut. Vi mener jo at vi i de mest grove tilfellene skulle ønske at vi kunne beskytte barnas personvern og barnas selvstendige rett til integritet og privatliv. Og da har vi kommet litt til kort i disse tilfellene. Det er noe vi syns er vanskelig som personvernmyndighet, sier Ulrichsen.

Les flere nyheter hos iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere