RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

4.000 døde i Burma

Foto: Zhang Yunfei (AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
3.000 er fremdeles savnet etter at syklonen Nagris rammet Burma i helgen.

Statlige medier melder mandag kveld, lokal tid, at nesten 4.000 mennesker omkom da syklonen Nagris traff Myanmar, tidligere Burma, i helgen.

- De bekreftede tallene er 3.934 døde, 41 skadde og 2.879 savnede innenfor Rangoon og Irrawaddy-området, skriver flere aviser.

Dødstallene dekker bare to av de fem erklærte katastrofeområdene, og dødstallet vil dermed trollig stige når man får bedre oversikt over den kaotiske situasjonen.

- Vi har nettopp fått informasjon om at 4000 er døde. Men kommunikasjonen er svært vanskelig. Vi har ingen komplett liste, så dødstallet kan bli høyere, sier Htet Ayangi Kayaw, redaktør ved radiostasjonen Democratic Voice of Burma i Oslo til Nettavisen.

De siste tallene er over tidoblet etter at myndighetene mandag morgen gikk ut med 351 døde.

Er du i Burma eller kjenner noen nordmenn som er i Burma? Ta kontakt med Nettavisen via sms/mms til 1930, e-post til vaktsjef@nettavisen.no eller telefon 2100 6010.

Flere hundre tusen mennesker er også husløse og er uten rent drikkevann, etter at syklonen raste over Irrawaddy-deltaet.

- Vi vet at flere hundre tusen trenger tak over hodet og drikkevann, men vi vet ikke hvor mange hundre tusen, sier Richard Horsey ved FNs katastrofekontor i Bangkok til Reuters.

Humanitær krise
Noe hjelp har nådd frem til de rammede menneskene ifølge burmesiske myndigheter og internasjonale hjelpeorganisasjoner. FN og andre internasjonale hjelpeorganisasjoner møttes i Bangkok mandag, for å diskutere og koordinere hjelpen.

Militærjuntaen i Burma har ennå ikke bedt det internasjonale samfunnet om hjelp, og flere hjelpeorganisasjoner frykter at det skal utvikle seg til å bli en humanitær krise.

Norsk folkehjelp er blant hjelpeorganisasjonen som har folk i Rangoon.

- Vi har fått bekreftet at vår medarbeider er i god behold, men telefonlinjene er nede og vi har ikke fått ny informasjon om situasjonen, sier Ivar Christiansen i Norsk folkehjelp til Nettavisen.

Se bildekarusell nederst i artikkelen

Thailand fikk tidlig en henvendelse fra juntaen om å bistå med mat, og de første flyene med nødhjelp vil være fremme tirsdag, melder CNN.

Vestlige hjelpeorganisasjoner slipper bare begrenset inn i det lukkede militærregimet, og bruker derfor lokale ansatte i arbeidet.

(Artikkelen fortsetter under videobildet)

235325

- Regjeringen har problemer med å få full oversikt over situasjonen. Veier er stengt og det vil ta tid å nå de mange små landsbyene som er rammet, sier nordmannen Terje Skavdal, som koordinerer FNs krisearbeid i området, til Reuters.

Det bor over 24 millioner mennesker i det berørte området.

Fem katastrofeområder
Det er erklært fem katastrofeområder i landet etter at den voldsomme tropiske syklonen, med en vindstyrke på 190 kilometer i timen, blant annet traff byen Rangoon. De materielle skadene der er enorme. Skadene utenfor Rangoon er trolig enda større.

Aviser i Burma skriver at kun en av fire bygninger fortsatt står i de to små landsbyene Laputta og Kyaik Lat.

Ettersom det meste av telefonlinjer er nede, er det fortsatt svært vanskelig å vite nøyaktig hvor store skader Nargis har påført det isolerte og fattige landet.

Til tross for de voldsomme ødeleggelsene, fastholdt militærjuntaen mandag at den planlagte folkeavstemningen om en ny grunnlov skal holdes 10. mai som planlagt. Juntaen kaller avstemningen et veikart til demokrati, mens kritikerne av styresettet mener det bare er nok en måte for juntaen å beholde kontrollen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere