RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Danielsen vant så det sang

Sist oppdatert:
Kjendisadvokat Per Danielsen har vunnet en innbringende seier over Disiplinærnemnda.

Advokat Per Danielsen vant i Oslo tingrett, og ble tilkjent retten til erstatning fra Staten ved Disiplinærutvalget. Hvor mange kroner Danielsen får, blir gjenstand for ny rettsrunde. Advokaten sier han vil fremme millionkrav.

- På grunn av den gale beslutningen fra Disiplinærnemnda har vi tapt millioner av kroner. Vi mistet klienter og oppdrag. Folk begynte jo å lure, sier Danielsen til Nettavisen.

Første seier
I august 2006 vedtok Disiplinærnemnda at Per Danielsen og en advokatfullmektig ved hans kontor hadde oppgrådt i strid med reglene for god advokatskikk. Nemnda besluttet at Danielsen skulle innberettes til Advokatbevillingsnemnden med forslag om at hans advokatbevilling skulle tilbakekalles. En konklusjon som fikk stor omtale i mediene, og som skadet Danielsen & Cos rykte og lommebok.

Advokatbevillingsnemnda forkastet nemndas anbefaling. Danielsen valgte likevel å saksøke Disiplinærnemnda for å få det vedtaket kjent ugyldig. I en dom fra Oslo tingrett blir vedtaket kjent ugyldig, og Danielsen tilkjent retten til erstatning. I tillegg får han dekket 356.489 kroner i saksomkostninger.

- Dette er første gang en advokat har vunnet over disiplinærutvalget. Det fine med dommen er at den viser at også advokater har rettsbeskyttelse, sier Danielsen.

Arveoppgjør
Bakgrunnen for saken er uenigheter rundt et arveoppgjør i 2004/2005. To personer kontaktet Danielsen & Co og ba om hjelp i forbindelse med arveoppgjør. De hadde med seg dokumenter som viste at penger fra deres fetter og kusine hadde gått til en advokat. Med hjelp fra en advokatfullmektig ved Danielsen & Co gikk de til «angrep» på advokaten og stilte spørsmålstegn ved pengeoverføringene til advokaten.

Denne tvisten havnet først i Disiplinærnemnda der den kvinnelige advokaten ble «frifunnet» for beskyldninger om å ha brutt god advokatskikk. Hun fikk tvert i mot honør for å ha utført omsorgsarbeid for en av sine klienter til et sallær som var langt lavere enn det hun vanligvis fakturerte.

Nemnda mente at den over 90 år gamle mannen hadde hatt rikelig med anledning til å si fra seg advokatkvinnens bistand om han ikke ønsket den. Advokaten hadde også opprettet et legat sammen med mannens søster. Danielsen & Co mente at dette legatet var opprettet for overføre kvinnens arv til advokaten. Oslo tingrett avviste derimot at dette legatet skulle kjennes ugyldig.

Etter denne runden, havnet saken på nytt hos Disiplinærnemnden. I 2006 fikk altså Danielsen & Co passet påskrevet for sin forfølgelse av den kvinnelige advokaten. Nå må nemnda derimot trekke sitt vedtak, og betale erstatning.

- Jeg er glad for at tingretten endelig har satt tingene på plass, sier Danielsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere