Gå til sidens hovedinnhold

19 ting du neppe visste om iskrem

Vet du hvordan man fikk ideen til is i kjeks? Eller hvilke farger Tress-is egentlig hadde?

(SIDE2): Det nærmer seg mai, grillsesongen har startet i store deler av landet og mange steder er det også varmt nok til å ta seg en is.

Les også:
Dette er årets isnyheter
Test av årets isnyheter: - Sjukt kvalmende, men sjukt godt

Vi i Side2 elsker is og synes enhver anledning passer til å spise en kald, deilig is. Derfor har vi samlet noen morsomme fakta om is som du kanskje ikke visste.

Liker du å prøve nye is-smaker? Hva med spagetti-og-ost-is, beinmarg-is eller sennep-is?

1. Norge er et av verdens mest isspisende land. I 2000 var vi nummer 10 på listen, og spiste i gjennomsnitt 8,4 liter is per person. Australia og USA delte førsteplassen, med 13,7 liter per person.

2. Folk har spist is i alle år. Men den første nedskrevne oppskriften, ble gjort av Lady Anne Fanshawe i 1665.

3. Diplom-Is ble registrert som varemerke i 1930. Grunnen til at de tok dette navnet, var at det hørtes fint ut å få diplom.

4. Sven Hennig Olsen lærte seg iskremfaget i Chicago i 1924, og han begynte å produsere is i tobakkskiosken sin i Kristiansand. Hennig Olsens iskremfabrikk ble åpnet i 1960.

5. Sjokoladeisen Pin Up het først Sjokoladepinne. Den ble lansert i 1950.

6. Den byttet navn til Pin Up etter at det ble laget en reklameplakat av en lettkledd kvinne som holdt en sjokoladeis.

7. En butikk ved Horten syntes reklameplakaten var så grov at de malte en kjole på den bikinikledde damen.

8. Krone-is hadde først navnet Diplomat, og denne ble lansert i 1953 og kostet 75 øre. På grunn av kronen som var avbildet på isen, ble den etter hvert kalt Krone-is. Fra 1955 til 1970 kostet dessuten isen én krone.

9. Grunnen til at Krone-is ble lansert, var at man ville gi alle butikker mulighet til å selge kuleis i kjeks.

10. Fenomenet med is i kjeks skal ha blitt skapt under World’s Fair i St. Louis i 1904. En omreisende selger skal ha gått tom for pappbegre til å ha isen i, og fikk ideen om å legge isen i en kromkake-lignende kjeks.

11. Gullpinne fikk sitt navn fordi skøyteløper Fred Anton Maier fikk OL-gull samme år som isen ble lansert.

12. Saftisen Lollipop er en slager hos mange. Den fikk navnet da fabrikkeieren var på en restaurant i København og hørte sangen «My Boy Lollipop». Han likte ordet, og bestemte at det passet perfekt på isen.

13. Tip Top Båtis het egentlig bare Tip Top, men fikk tilført navnet Båtis fordi den het det på folkemunne.

14. Tress-is/Tricolor er en populær dessert. I dag har isen sjokolade-, jordbær- og vanlijesmak. Opprinnelig inneholdt isen (kalt Neapolitan ice cream på engelsk) for pistasj-, vanilje- og kirsebærsmak. Grunnen til dette, var at de tre fargene dannet Italias flagg (grønn, hvit og rød).

15. Den tidligere britiske statsministeren Margaret Thatcher var utdannet kjemiker, og hun var med i forskningsstaben som utviklet softis.

16. Grunnen til at softis er så myk og herlig, er at det tilføres luft i isen under nedfrysningen.

17. De siste årene har også Ben & Jerry's blitt populært i Norge. Det er Ben Cohen som har utviklet de fleste smakene. Han har imidlertid den sjeldne sykdommen anosmi, som gjør at han ikke har luktesans. Han kan derfor ikke smake på isen selv. Dette er grunnen til at de har store biter i isen - mye av Bens smaksopplevelse kommer fra å føle disse.

18. Is er ikke lett å ta bilde av, fordi det smelter fort. Derfor bruker mange matfotografer potetmos i stedet.

19. Grunnen til at du får såkalt «ishjerne» - en kortvarig, men kraftig hodepine idet du spiser noe kaldt - er at isen kommer i kontakt med nervene øverst i munnen. Dette fører til at blodkarene fremst i hodet trekkes sammen, noe som skaper smerte. For å lette smerten kan du presse tungen opp i ganen for å varme opp munnen.

Kilder: Nb.no, Levendehistorie.no (I), Levendehistorie.no (II), Hugin.info, Hennig-olsen.no, Foodtravel.about.com, Buzzfeed.

Kommentarer til denne saken