RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gransker StatoilHydro

Sist oppdatert:
Petroleumstilsynet iverksetter granskning etter oljelekkasjen på Statfjord A-plattformen.

Det sier Kristin Hoffman i Petroleumstilsynet til Nettavisen.

- Vi har besluttet å granske dette for å få klarhet i hva som har skjedd og de bakenforliggende årsakene. Det er for tidlig å si hva granskingsmandatet innebærer, sier Hoffman. Statens forurensingstilsyn har ikke tatt stilling til om de vil delta i granskningen.

Også StatoilHydro vil granske hendelsen.

- Vi setter i gang en intern gransking av en alvorlig hendelse som dette. Det gjør vi alltid, slik at vi kan komme til bunns til årsakene, sier Ole Morten Ånestad.

Tre kvadratkilometer oljefilm
Lørdag morgen ble over 150 personer evakuert etter at olje lekket ut fra et oljelager på bunnen, og opp i det ene skaftet på plattformen. For å redusere eksplosjonsfaren, ble oljeholdig vann pumpet ut i sjøen. En tynn oljefilm dekker nå et område på tre kvadratkilometer rundt Statfjord A. Lekkasjen skal nå være stanset.

Ifølge StatoilHydro var det rundt 1200 kubikkmeter oljeholdig vann som lekket ut fra plattformen. Det er uklart hvor mye av væsken som var olje.

Dette blir den andre granskningen av et uhell på Statfjord A-plattformen på under seks måneder. I november i fjor sprakk en lasteslange og 4400 kubikkmeter råolje ble pumpet ut i sjøen.

Miljøbevegelsen raser nå mot StatoilHydro. Bellona-leder Frederic Hauge mener StatoilHydros profittjag er årsaken til ulykker på norsk sokkel.

Hauge sier det er for tidlig å si hvor store de miljømessige konsekvensene vil bli, men refser StatoilHydro for spare penger på sikkerheten.

- Plattformene i Nordsjøen er gamle. Det krever at man har et stort vedlikeholdsbudsjett. Men disse budsjettene kuttes. Det er mer kalkulatortenkning enn helse, miljø og sikkerhet, sier en rasende Bellona-leder Frederic Hauge.

Raser mot StatoilHydro
Han avviser Hauges uttalelser om at StatoilHydro setter profitt foran vedlikehold.

-Dette vil vi bestemt avvise. Sikkerheten står alltid i høysetet. Det var jo faktisk et vedlikeholdsprogram som ble gjennomført da dette skjedde, sier Aanestad

En granskningsrapport av et stor oljeutslipp i november i fjor slo fast at StatoilHydro brøt forskriftene på en rekke områder. Blant annet hadde selskapet vist mangelfull risikoforståelse, og hadde dårlige vedlikeholdsrutiner.

- Dette er også en klar beskjed om at Statoil ikke i det hele tatt er i stand til å drive i nordområdene. Selskapet må slutte å bruke penger på annonsekampanjer og arrogant lobbyisme, og stedet bruke dem på vedlikehold. Jeg er rasende på Statoil for at dette kan skje under et halvt år etter forrige ulykke. Den gang ble det kjent at de brøt regler og forskrifter åtte ganger. Det skal bli spennende å se hvor mange regler de har brutt denne gangen, sier Hauge til Nettavisen.

- Innsparinger blir sikkerhetsproblem
Leder i fagforbundet SAFE(Sammenslutningen av Fagorganiserte i Energisektoren), Terje Nustad, mener uhellet skylles innsparinger.

- Dette føyer seg inn i rekken av ønskede hendelser som følge av kostnadsbesparelser, sier han til Nettavisen.

- Jeg frykter at innsparingene i StatoilHydro kan føre til et stort sikkerhetsproblem, det påkrevde vedlikeholdet og vedlikeholdsrutinene er ikke gode nok, sier Nustad. Det er jo ikke lenge siden den forrige hendelsen ved Statfjord A påpeker han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere