RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Til kamp mot egen statsråd

Sist oppdatert:
Rådmannen gir kommuneansatte en dag fri for å demonstrere mot Sylvia Brustad (Ap).

Flere busser blir satt opp fra Rjukan når helseministeren kommer til Grenland tirsdag. Grunnen er at Sylvia Brustad har bestemt at fødeavdelingen «Lykkeliten» på Rjukan sykehus skal legges ned. Man frykter også at sykehusets akuttfunksjoner vil bli borte.

En egen aksjonsgruppe - med varaordfører Turid Opedal (Ap) i spissen - står bak demonstrasjonen, og i en annonse i lokalavisen oppfordrer de lokalbefolkningen til å møte fram når helseministeren kommer på besøk.

Opedal er ikke i tvil om at det er riktig å demonstrere mot «sin egen» statsråd:

- Nei, fordi vi er nødt til å få dem til å våkne, for å gi oss det de har lovet oss gjennom Soria Moria. Og vi er fotfolket deres, og må gjøre dette for å få dem på banen. Det er viktig at vi er en gruppe som viser oss fram, sier Opedal til Nettavisen.

Varaordføreren mener regjeringen raserer sykehuset bit for bit, og at det dette kan få svært store konsekvenser for lokalsamfunnet.

- Vi er nødt til å be dem holde det vi alle sammen har gått til valg på, sier hun bestemt.

Får fri med lønn
Men også rådmannen i den Arbeiderpartistyrte kommunen Tinn støtter aksjon. I en epost til alle kommunens ansatte gir han dem til og med fri tirsdag slik at de kan være med på demonstrasjonen.

- Situasjonen for Rjukan sykehus er alvorlig. Det er viktig med mobilisering fra lokalsamfunnet, skriver rådmann Rune Lødøen i eposten.

Rådmannen har bedt kommunens enhetsledere om å strekke seg så langt som mulig overfor sine ansatte for å få gitt dem fri.

- De kommunale tjenestene må selvsagt holdes i drift, men det skal vises fleksibilitet i forhold til å gi ansatte som ønsker å delta i denne viktige markeringa fri, påpeker Lødøen.

Han avslutter med å oppfordre alle som kan til å bli med:

- Det er viktig å vise at lokalsamfunnet støtter Rjukan sykehus og jeg oppfordrer ansatte fra Tinn kommune å bli med til Skien, skriver rådmannen.

Lødøen er for tiden på tjenestereise, men assisterende rådmann Ingebjørg Skavlebø forteller til Nettavisen at de ansatte som vil demonstrere, ikke vil bli trukket i lønn.

- Dette er en viktig sak for kommunen, sier Skavlebø.

Hun har ikke oversikt over hvor mange ansatte som vil delta på demonstrasjonen, men påpeker at de kommunale tjenestene skal holdes i drift. De som skal protestere blir imidlertid borte hele tirsdagen.

- Det tar ca. to timer ned, og to timer tilbake, så det går en dag, sier Skavlebø.

-En kjempestøtte
Mannen som koordinerer demonstrasjonen, Johannes Haugaas, er glad for støtten fra rådmannen.

- Det er en kjempestøtte. Det er kjempeviktig, sier Haugaas til Nettavisen.

Han forteller at det er ca. 110 personer som kommer til å reise med buss til Grenland for å møte ministeren, og at ca. 20 av disse er kommuneansatte.

- Vi ville at Sylvia Brustad skulle komme til Rjukan, men det ville hun ikke, så da reiser vi for å møte henne. Hun lovte å gi en tilbakemelding når hun la ned «lykkeliten» for noen få uker siden, og vi har ikke fått noen begrunnelse, sier Haugaas.

Lokalsamfunnet reagerer kraftig på at Brustad vil fjerne fødeavdelingen fra høsten av.

- Vi er også redde for at hele den akutte beredskapen skal forsvinne. Vi er redde for sykehuset, og for hele lokalsamfunnet, sier Haugaas.

- I strid med Soria Moria
Aksjonskoordinatoren påpeker at nedslagsområdet til Rjukan sykehus er større en Vestfold fylke. Blir sykehuset lagt ned er alternativet hele 20 mil unna, i Skien.

- Dette er stikk i strid med Soria Moria-erklæringen. Konsekvensen for enkeltpersoner og lokalsamfunnet blir veldig store, sier Haugaas til Nettavisen.

Han forteller at de i hele 30 år har kjempet for sykehuset. Men gitt opp, det har det ikke:

- Det blir en punktdemonstrasjon ved sykehuset i Telemark i morgen, der det blir en kort appell, sier han.

Bussen med demonstranter fra Rjukan har avreise klokken 07 tirsdag morgen, og returen fra Grenland er satt til klokken 13.

Nettavisens kunnskapsquiz: Vinn flotte premier hver dag

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere