Gå til sidens hovedinnhold

Nesten dødelig våpen

Hva får du hvis du tar to kule typer og en heftig dose korrupsjon?

HTML EMBED

Se traileren til «2 Guns» her.

2 Guns - USA, 2012. Regi: Baltasar Kormákur. Med: Denzel Washington, Mark Wahlberg, Paula Patton, Bill Paxton, Edward James Olmos, m. fl.

Aldersgrense 15 år

Den überkule Bobby Trench (Denzel Washington) er mannen som kan skaffe alt. Uansett hva du måtte trenge, så fikser Bobby det. Med sin hissige og våpenglade kompanjong Stig (Mark Wahlberg) har han slått seg opp i den kriminelle underverdenen i Mexico, men selvfølgelig er ikke alt som det ser ut som. Bobby er nemlig en narkotikaagent i undercover, blindt uvitende om at Stig er også undercover, bare for den amerikanske marinen. Etter at en aksjon tar en uventet vending, står de to plutselig helt alene mot narkotikakonger, dobbeltagenter og noen svært voldelige herrer med ukjent tilknytning.

«2 Guns» er regissert av den islandske Baltasar Kormákur som fikk sitt gjennombrudd med debutfilmen, «101 Reykjavik». Kanskje et uventet sjangerbytte for de som så den, men faktum er at han har flere thrillere på samvittigheten, nå sist den godkjente «Contraband» (2012), også den med Mark Wahlberg i en hovedrolle.

Denzel Washington kan være Hollywoods kuleste fyr. Han har en tilstedeværelse og letthet som de fleste burde misunne ham. I rollen som Bobby Beans er han i toppform. Det ser så enkelt ut og det er forbannet underholdende. Og i samspill med Mark Wahlberg minner de til tider om de klassiske kompisparene vi husker fra actionsjangeren; Gibson og Glover (Lethal Weapon-serien), Murphy og Nolte (48 Hours) og så videre. De når ikke helt opp, men det er et meget godt forsøk.

Mark Wahlberg er en skuespiller som har like mange kriseroller, som han har bra prestasjoner bak seg. Men én type rolle han takler bra, er den eksplosive gategutten med en skarp tunge. Som Stig leverer han akkurat dette og det funker absolutt godt. Og det er heller ikke tvil om han takler den fysiske delen av «2 Guns» bedre enn sin partner.

Birollene i «2 Guns» er mange og varierende i kvalitet. Den billedskjønne Paula Patton er svært middelmådig som Bobbys kontakt i byrået og kunne lett vært spilt av noen andre. Edward James Olmos er godkjent som narkobaron, men heller ikke her er det noe utenom det vanlige fra den kanten. Den som virkelig skinner seg ut blant støttespillerne i «2 Guns» er den litt glemte Bill Paxton. På tross av hovedrollen i flerkoneriserien «Big Love» er det lenge siden vi har sett Paxton vise sitt store talent i en stor kinofilm. Og som den psykotiske cowboyen Earl er Paxton på sitt beste og han burde absolutt få flere skurkeroller etter dette. Resten av staben er godkjente, men må stille seg i Paxtons store skygge.

Det er mye skyting og action i «2 Guns» og selv om det ikke er visuellt nyskapende det vi får servert, er det godt regissert og spennende hele veien igjennom. Spesielt sluttsekvensen er herlig eksplosiv og akkurat passe harry, som det skal være.

«2 Guns» er ingen revolusjonerende film og det er heller ikke intensjonen. Det den vil være er to timer i underholdende samvær med to sjarmerende hovedroller og en akkurat passe dose pang-pang. Det leverer den bedre enn mange andre.

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet

Kommentarer til denne saken