(SIDE2): Til tross for dommedagsprofetier og frykt for et verdensomfattende datakrasj, våknet verden opp til et nytt årtusen og fant ut at det meste var som før.

Her hjemme ble nyåret naturlig nok preget av den tragiske Åsta-ulykken 4.januar. I det store utland ble Vladimir Putin valgt som russisk president i mars, mens Israel trakk sine styrker ut av Sør-Libanon etter 22 års okkupasjon i mai.

Men husker du hvordan det sto til på popkulturfronten helt tilbake i år 2000? I del 1 av vår serie om 2000-tallet, ser vi nærmere på hvem som fikk ting til å skje i dets første år.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Sterke kontraster
Mens rockere som Lars Ulrich og Metallica var opptatt med å saksøke fildelingspionérene i Napster, slapp Eminem «The Marshall Mathers LP» og erobret like greit verden med sin tredje utgivelse. Man visste liksom at det var et nytt årtusen på gang når den beste rapperen var hvit og Tiger Woods regjerte på golfbanene.

Det var i grunn amerikanske hiphop og RnB-artister som imponerte mest dette året. Spesielt Outkasts «Stankonia» og smørsangeren D'Angelos «Voodoo» fikk mye velfortjent skryt.

Radiohead hadde på sin side bestemt seg for å bli vanskelige og utilgjengelige etter monsterhiten «OK Computer» i 1997. Likevel ble «Kid A» den særeste plata som noensinne har toppet de amerikanske albumlistene. U2 hadde på sin side stor suksess med «All That You Can't Leave Behind», etter en laber periode i kjølvannet av det middelmådige albumet «Pop».

VIDEO: Eminem - «Stan»

Artikkelen fortsetter under videoen

HTML EMBED

Santanamania
Det er muligens flaut for de som kjøpte singler for snart 10 år siden, men gitaronanisten Carlos Santana hadde to av årets dominerende hits med «Smooth» og «Maria Maria». Destiny's Child «Say My Name» var også en av de aller største slagerne, mens den akk så softe Craig David var det hotteste i to boxfreshe sneakers på de britiske øyer.

Ellers var 2000 året da Britney Spears for alvor ble voksen etter å ha vært selve legemliggjørelsen av hele USAs yppige skolejente siden gjennombruddet i 1998. Da hun kastet klærne under fremførelsen av «Oops!... I Did It Again» på MTV Awards, var det i hvert fall ikke mange som fortsatt trodde stjernens mye diskuterte jomfrustatus var inntakt...

SE BRITNEYS FREKKE OPPTREDEN UNDER

Artikkelen fortsetter under videoen

HTML EMBED

Briskeby for alle penga
Her hjemme var det Lise Karlsnes som var det heteste navnet, og sammen med bandet Briskeby dro hun hjem hele 4 Spellemannpriser for skiva «Jeans For Onassis». Herborg Kråkevik vant for øvrig den gjeveste prisen av dem alle - Årets Spellemann.

Tragisk nok gikk også en av norsk rocks giganter bort 17. oktober. Joachim «Jokke» Nielsen døde brått i sitt eget hjem, bare 36 år gammel.

Artikkelen fortsetter under bildet

Russell Crowes år
I Hollywood ble New Zealandske Russell Crowe belønnet med Oscar-statuett for innsatsen i storproduksjonen «Gladiator». Ellers kom Steven Soderberghs film «Traffic», den britiske historien om dansebegavelsen «Billy Elliot» og Robert De Niro og Ben Stillers hysterisk morsomme «Meet The Parents» alle på mange kritikeres topplister dette året.

Her hjemme var Erlend Loe-skrevne «Detektor» med Mads Ousdal og Harald Eia den store hypen.

«Hvis Pål Jackmans debutfilm er betegnende for den nye filmgenerasjon, ser fremtiden lys ut for norsk film - og dens publikum», jublet VGs entusiastiske anmelder Ellen Margrethe Sand.

Så feil kan man ta, gitt...

Reality i vinden
På TV3 hadde fjorårsvinneren (eventuelt riksklysa) Christer Falck avansert i gradene, og var nå programleder for andre sesong av «Robinsonekspedisjonen». Dette ble historiens klart mest populære utgave av serien, og hele 615 000 nordmenn så Therese Andersen fra Larvik vinne finalen i desember 2000.

I USA var det derimot det lignende konseptet «Survivor» som engasjerte mest. Hele 52 millioner amerikanere satt klistret til skjermen da Richard Hatch vant premien på 1 million dollar.

«Big Brother»hadde også sin debut, både i Storbritannia og USA. På de britiske øyer ble reality-showet en stor suksess, mens amerikanerne virket noe mer lunkne til tiårets mest omdiskuterte programkonsept. Her hjemme måtte vi vente et års tid før Ramsey, Rodney og de andre ble sluppet løs i beste sendetid...

Og nå...Sporten!
Under sommer-OL i Sydney vinner Norge fire gullmedaljer. Knut Holmann padlet inn to, Trine Hattestad vant spydkastkonkurransen og fotballjentene tok også hjem den gjeveste medaljen av dem alle.

RBK vinner Tippeligaen for niende år på rad, mens et annet lag i sorte og hvite drakter rasker til seg cupgullet da Odd slår Viking 2-1 på Ullevål.

Real Madrid vinner på sin side 3-0 over Valencia i en helspansk Champions League-finale på Stade De France i Paris.

Følg med på Side2i tiden som kommer for resten av artikkelserien om 2000-tallets herligheter.

Hva er ditt beste minne fra år 2000? Diskuter i kommentarfeltet!