(SIDE2): Side2s faste musikkanmeldere har - som seg hør og bør på tampen av året - kommet sammen for å vurdere plateåret 2009.

Michael Jones, Pål Nisja-Wilhelmsen, Trine Stalsberg og Gisle Stokland har alle fått sagt sitt, og i fellesskap har vi kommet frem til følgende topp 25. God fornøyelse!

Få nytt fra Side2: Klikk her!

1. Animal Collective - «Merriweather Post Pavilion»
Allerede i januar slapp den Brooklyn-baserte gjengen dette mesterverket av en popskive. Undertegnedes anmeldelse spekulerte i om Animal Collective hadde gitt ut årets beste skive den gang, og 11 måneder senere har den unike popstorheten på «Merriweather Post Pavilion» fortsatt til gode å overgås.

2. Doves - «Kingdom Of Rust»
Selv om Øya-konserten deres ble ødelagt av en inkompetent lydmann, var 2009 et strålende år for Doves. Etter en allerede imponerende rekke skiver, kom fantastiske «Kingdom Of Rust» og fortryllet oss på ny. La bermen kose seg med Coldplay, mens vi som har sett lyset setter på denne klassikeren enda en gang.

3. Mastodon - «Crack the Skye»
Miks progrock med en dæsj 70-tallsinspirasjon og guddommelighet, så har du Mastodons sisteskive. Metal der ikke en eneste detalj er overlatt til tilfeldighetene og som ikke viker unna for noe på veien mot storhet.

4. Rihanna - «Rated R»
Fikk trynet sitt knust, for så å knuse alle sine konkurrenter med årets beste popskive. Alle låtene er potensielle hits. Sjukt.

5. Grizzly Bear - «Veckatimest»
Grizzly Bear er en av flere av artistene på vår liste som spilte på årets Øyafestival. Og for de av dere som gikk glipp av den vakre sommerkveldopplevelsen, kan nok det strålende albumet «Veckatimest» fortsatt være et (nesten) fullgodt substitutt.

6. Narum - «Samma hen du fær»
Årets beste norske utgivelse, og et argument for hva norske artister bør satse på: Være norske inn gjennom ryggmargen. Strålende sanger fra søskenflokken fra Toten, og et nydelig album enhver bør ha i platesamlingen.

7. Nirvana - «Live At Reading»
Ja, dette er en liveplate. Og ja, konserten fant sted i 1992. Men gleden over å endelig kunne få et verdig tidsdokument av Nirvana på sitt aller beste gjør sånne bagateller irrelevant. Hvis du noen gang tvilte på om Kurt Cobain var «the real deal» bør denne maktdemonstrasjonen virkelig legge diskusjonen død en gang for alle. Fantastisk!

8. Black Lips - «200 Million Thousand»
Hyperproduktive Black Lips slapp selvfølgelig plate i 2009 også. Og hvilken oppvisning i catchy, dødskul garasjerock det var! «200 Million Thousand» består av 15 überfengende og akkurat passe varierte låter, som fortjener mer oppmerksomhet enn den de får fra kredjegerne i bloggsfæren. Big up, Black Lips!

9. La Roux - «La Roux»
Fantastisk dansbar elektropop, der Ben Langmaid står for pingpong-rytmer og fengende beats og Elly Jackson harker og triller ut vokalen i et av musikkverdenenes særeste, høyeste toneleier. Vær forberedt på å komme i godt humør.

10. El Caco «Heat»
Norges beste rockeband er også et av de mest undervurderte. Når får vi en best of-skive?

11. Leonard Cohen - «Live In London»
Cohen-feberen herjet virkelig her på berget i sommer, da den aldrende legenden besøkte både Langesund og Molde. For de av oss som ikke var så heldige å få med seg disse konsertene, var jaggu ikke «Live In London» noe dårlig erstatning. For et låtarsenal, og for en stemme!

12. The Flaming Lips - «Embryonic»
Nok en gang lot vi oss fortrylle av Wayne Coyne og hans menn. På årets «Embryonic» lefler gutta med både frijazz, kraturock og psykedelia på karakteristisk sært vis. En måned etter utgivelsen sliter vi fortsatt med å finne ut av hva The Flaming Lips egentlig vil med oss. Men vi liker det. Faktisk så elsker vi det!

13. Jay-Z - «The Blueprint 3»
Hip-hop er ungdomssport, så kan en rapper som pusher 40 år være relevant? Shawn Carter er vel den eneste, og dette er hans beste album på mange år. «Empire State of Mind» med gjesten Alicia Keys ble pussig nok hans første #1 på Billboard Hot 100.

14. Tommy Tee - «Studio Time»
Det tok ham nesten 10 år, men den norske rapguruens comebackskive er verdt ventetiden. Vi noterer oss at det i 2009 er lov for hip-hop-produsenter å lage housemusikk. Jovial utgivelse.

15. Dinosaur Jr. - «Farm»
Evigunge Dinosaur Jr. er ikke bandet som fornyer seg. Men hvorfor i alle dager skulle de gjøre det? Svære fuzzgitarer, søte melodier og laidback vokal er fortsatt stikkordene. Og «Farm» er låtmessig fullt på høyde (om ikke bedre enn) med det beste gutta kokte i hop på 90-tallet.

16. Wild Beasts - «Two Dancers»
Det hviskes og tiskes om at disse britiske karene er Radioheads naturlige arvtagere, og med den glimrende andreskiva «Two Dancers» ble ikke disse sammenlignene færre. Anbefales for alle med sansen for ambisiøs, men samtidig fengende rock med en unik vokalist syngende oppå.

17. 50 Cent - «Before I Self Destruct»
90% ekte hip-hop + 10% harry, hot R&B = hans beste plate siden debuten.

18. Wilco - «Wilco (The Album)»
Ikke bare spilte de Øyafestivalens klart beste konsert i august. Tidligere i sommer slapp de jaggu også et av årets sterkeste skiver med «Wilco (The Album)». Jeff Tweedy og hans menn viser nok en gang at gamle gubber fortsatt er kapable til å lage inspirerende, spennende og relevant gitarrock - også i 2009.

19. Them Crooked Vultures - «Them Crooked Vultures»
Supergruppe-alert! Dave Grohl, Josh Homme og John Paul Jones kom sent, men godt da de nylig slapp sitt selvtitulerte debutalbum. Dette er en maktdemonstrasjon i skitten, upretensiøs rock slik bare folk som virkelig elsker det kan lage.

20. Jonas Fjeld & Chatham County Line - «Brother of Song»
Årets amerikaner er nordmann, og et motargument for argumentasjonen rundt Narum. Kan norske artister være så gode amerikanere så er jo spørsmålet: Hva skal vi med amerikanerne?

21. Jaa9 & OnklP - «Sellout!»
Duoen som fikk Maria Mena til å debutere på norsk har kanskje blitt eldre, jamfør voksenlåta «Glir forbi», men de er fortsatt grisete og drita nok til at man spoler tilbake. «Hva? Sa de det?». Utrolig morsom kvalitetsrap fra Lillehammer.

22. Florence And The Machine - «Lungs»
Landsmennene i White Lies har sagt at Florence er den skumleste dama de vet om, hun bade banner og slåss som en mann. Stemmen derimot er det lite tvil om at tilhører en kvinne. I tillegg lager hun nydelige låter i et univers av overnaturlige gitarer og trollbindende trommer.

23. Drake - «So Far So Gone»
«Last name Ever, first name Greatest» sier 2009s største rap-hype om seg selv, samtidig som han også kan synge (trusa av jentene). En kjekk gutt som solgte ut konserter før han fikk platekontrakt. Denne syv låter korte miniplaten er en spennende smakebit på hva han kommer til å by på i 2010. Vi tviler på at Drake bommer.

24. Eminem - «Relapse»
Mannen bak tiårets beste plate sto også for en av de beste platene i år. Eminem er vår tids Elvis. Diskusjonen kan tas når som helst. Nå er det bare om å gjøre å ha noen show i Las Vegas, legge på seg litt og spille inn en del dårlige filmer (den første til Elvis var også bra).

25. Green Day - «21st Century Breakdown»
Det sies at ungdommen er bortkastet på de unge. Det kan så være, men da er det befriende å se at for enkelte så forsvinner det barnslige engasjementet og samfunnsraseriet aldri, selv om alderen ikke lenger er ungdommelig. Med sisteskiva befester Green Day sin posisjon som poppunkens aller, aller største.

Hvem har vi glemt? Hvorfor i alle dager tok vi med artisten du hater som pesten? Eller er du glad for at favoritten din er i topp 10-sjiktet? Si din mening i kommentarfeltet!