(SIDE2:) 21. desember 2012 slutter mayakalenderen. Dette har mange tolket til å bety at jorda går under denne datoen.

Sistemann i rekken er regissør Roland Emmerich i katastrofefilmen «2012», som har norsk premiere denne helga.

Les anmeldelsen: Overdreven undergang

Heldigvis er underholdningsfilmer som spår dystre framtidsscenarioer sjelden realistiske.

Verden går videre
«2012» begynner i 2009, hvor en gruppe vitenskapsmenn forteller verdens ledere at jorda vil gå under. De neste årene jobber de med å finne ut hvordan så mange som mulig kan bli reddet. Jackson Curtis kommer tilfeldigvis over forskningsanlegget, og han vil gjøre alt for å redde familien sin. Men undergangen har allerede begynt.

Heldigvis sier ekspertene at vi ikke trenger å frykte jordas undergang riktig ennå.

- Det er ingen seriøse forskere som kan si at mayaene har uttalt at verden går under 21. desember 2012, sier historiker Finn Madsen, ekspert på mayaene, til Forskning.no.

Konspirasjonsteoretikerne har imidlertid rett i at mayakalenderen slutter på denne datoen.

- Det betyr at det må skje noe annet. Man kunne forestille seg at man fortsetter med en ny kalender, akkurat som vi gjør når 2009-kalenderen utløper, og vi går over til 2010-utgaven, sier Madsen.

- Selvfølgelig eksisterer den ikke
Heller ikke NASA har tro på at jorda nærmer seg sin undergang, og ifølge Filmweb.no advarer de nå mot filmen.

I filmen hevdes det at jorda vil kollidere med en mystisk planet som ble oppdaget av sumererne.

- Det er ikke noen faktiske beviser for denne påstanden. Astronomer ville ha sporet den i hvert fall i det siste tiåret og den ville nå vært synlig med det blotte øye. Selvfølgelig eksisterer den ikke. Ansette vitenskapsmenn over hele verden kjenner ikke til noen trussel forbundet med 2012, skriver de ifølge Filmweb.

Tror ikke på zombier
Filmer som «28 Days Later» forteller om alvorlige virusangrep som gjør mennesker til levende døde eller blodtørstige monstre. Forsker Gabriel Ånestad ved Avdeling for virologi ved Folkehelseinstituttet sa til Side2 i fjor at noe slikt neppe ville skjedd i virkeligheten.

- Det virker ganske usannsynlig. Da må viruset nå et spesielt punkt i hjernen. Det skal mye til for at viruset når hjernen, og hvis det skjer slår de ikke ut i spesifikke områder. Du kan få hjernebetennelse som kan gi kramper, men virus er ikke så spesifikke som i filmen, sa han.

Les mer: Blir vi livsfarlige zombier?

Svært liten sannsynlighet
En rekke filmer har tatt for seg asteroider eller kometer som truer menneskeheten, for eksempel «Deep Impact» og «Armageddon».

Eirik Newt, cand. scient med hovedfag i teoretisk astrofysikk og forfatter, sa til Side2 at vi ikke trenger å være redde for dette.

- Det er alltid en sannsynlighet, men sjansen for et direkte treff er heldigvis svært liten, sa han.

Han sa også at dersom et himmellegeme er på vei mot jorda, kan det stoppes:

- I teorien er det mulig å hindre et direkte treff ved for eksempel å detonere et atomvåpen over himmellegemet på akkurat riktig tidspunkt. Målet vil i så fall ikke være å få legemet til å gå i stykker, men heller å forandre banen slik at det bommer på jorda, sa han.

Les mer: Kan Norge knuses av en komet?

Les også hva ekspertene sier om andre katastrofefilmer:
Blir det istid i sommer?
Vil aliens invadere oss?
Kan dette skje i virkeligheten?