RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant gigantisk varmekilde i havet

Foto: Universitetet i Bergen
Sist oppdatert:
Bergenske forskere oppdaget en verdenssensasjon på 2400 meters dyp i Norskehavet. Se bildene.

(iBergen.no) Allerede i 2007 fikk forskerne tilknyttet Senter for geobiologi ved Universitetet i Bergen (UiB) ferten av varmekilden på havbunnen 300 kilometer vest for Bjørnøya.

Et uvanlig høyt innhold av hydrogen og metan i sjøvannet antydet at feltet var i nærheten, men havforskningsskipet G.O. Sars måtte gjøre vendreise uten funn.

300 grader
Men 12. juli i år fikk man lønn for strevet. Etter to ukers jakt fant forskerne endelig den enorme varmekilden. Ved hjelp av undervannsroboten Bathysaurus ble det avdekket en elleve meter høy «skorstein» der sort, metallrikt vann på 300 grader celcius strømmet ut.

Innenfor en radius på 100 meter ble ytterligere fem «skorsteiner» oppdaget. Varmekilden er verdens nordligste og i en eksklusiv klubb forøvrig. På verdensbasis er det tidligere bare funnet 15 varmekilder på havbunnen. De fleste befinner seg i Stillehavet og sør for Azorene. Ifølge forskerne er den nyoppdagede varmekilden en av verdens største.

- Som å lete etter Loke
Feltet, som ligger på toppen av en undersjøisk vulkan, har fått tilnavnet «Lokes slott» etter at en av studentene ombord i skipet ga uttrykk for sin frustrasjon over den langdryge jakten.

- Søket etter kilden ble lang og vanskelig. Det var - som en av studentene ombord uttrykte det, «som å lete etter Loke» - plutselig var den der og så var den vekk, forteller toktleder Rolf-Birger Pedersen.

Svært gammel
Rundt varmekilden er det et yrende dyreliv som lever av det metall- og gassrike vannet kilden pumper ut. På havbunnen befinner det seg et tykt lag av metallavsetninger som kan tyde på at varmekilden har vært aktiv i flere titusener av år.

Forskerne har hentet opp dyr som nå skal undersøkes, sammen med prøver av skorsteinen, bakterier og det varme vannet.

Ti års jakt
Jakten på varmekilder i de nordlige områder startet så tidlig som i 1998. Siden den gang har man årlig vært på tokt her og i 2005 fant forskningsskipet to varmekilder ved Jan Mayen.

- I Norskehavet er spredningshastigheten langs den Midt-Atlantiske rygg så lav at geologene har antatt at varme kilder ville være av ubetydelig størrelse om de fantes. Sammen med funn av varme kilder som vi gjorde ved Jan Mayen i 2005, viser den nye oppdagelsen at undervannsnaturen i Norskehavet er mer variert og spennende enn vi har vært klar over, sier Pedersen.

508

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere