(SIDE2): Tom Cruise er for tiden aktuell i «Mission: Impossible - Rogue Nation». Skuespilleren er en av verdens mest innbringende filmstjerner, men han har også flere skandaler bak seg.

Vi har funnet fram til noen ting du kanskje ikke visste om Tom Cruise.

1. Egentlig heter han Thomas Cruise Mapother IV.

2. Som 14-åring gikk Cruise i lære for å bli katolsk prest. Han skal blant annet ha inngått et løfte om å leve i sølibat.

3. Ifølge en tidligere skolekamerat, ble han kastet ut av skolen fordi han stjal alkohol fra prestene.

4. Selv hevder han at han innså at han var for glad i jenter til å bli prest. Mens han gikk på den katolske presteskolen, snek han seg ut om kveldene for å være sammen med jentene i byen.

Se noen av stuntene hans her:

5. Cruise drev aktivt med wrestling på skolen, men han måtte gi seg da han fikk en kneskade.

6. På grunn av skaden, bestemte han seg for å prøvespille for skolens musikal «Guys and Dolls». Det var dette som gjorde ham interessert i skuespill.

7. En av Cruises første filmer, var den sexkomedien «Losing It». Senere har han sagt at han lærte mye av å spille i filmen: «Blant annet hva slags filmer du bør holde deg unna», har han sagt.

8. Gjennombruddsfilmen hans var «Risky Business». I filmen bruker han Ray-Ban solbriller. Salget på solbrillene han bruker, økte med 2000 prosent etter premieren.

9. «Top Gun» var hans andre storfilm. Senere har han innrømmet at han syntes sexscenen mellom ham og Kelly McGillis var problematisk og at kjemien mellom dem aldri stemte. Grunnen til at scenen er med, er at testpublikummet krevde mer sex og nakenhet i filmen.

10. Han har fått mye kritikk for sitt store engasjement i Scientologikirken, blant annet i dokumentaren «Going Clear». Her kan du se et intervju med ham fra dokumentaren:

11. Det var ekskona Mimi Rogers som introduserte Cruise for scientologi.

12. Cruise skal visstnok stå bak blant annet Will og Jada Smiths medlemskap i kirken. Han prøvde også å verve Scarlett Johansson. Han tok henne med seg til kirken og brukte to timer på å overbevise henne. Deretter tok han henne med til en middag, hvor flere høytstående medlemmer ventet på dem. Da Johansson oppdaget dette, valgte hun å forlate lokalet umiddelbart.

13. I alle år har han nektet filmstudioet å bruke ham som modell for dataspill og actionfigurer. Spill som blir basert på hans filmer, har dermed hovedpersoner som ikke ligner på ham.

14. Likevel brukte Walt Disney Studio nettopp Cruise som modell da de skulle skape figuren Aladdin. Egentlig skulle de bruke Michael J. Fox som modell, men animatørene syntes Cruise var mer attraktiv.

Les også: 32 ting du neppe visste om Disney

15. Selv om han er en stor fan av «Simpsons», har han to ganger takket nei til gjesteroller i serien. Den ene rollen var Tom i episoden «Brothers From the Same Planet». I den andre, «When You Dish Upon A Star», skulle han og hans daværende kone Nicole Kidman spille seg selv. I stedet ble rollene gitt til Alec Baldwin og Kim Basinger.

16. Før innspillingen av «Color of Money», måtte han lære seg å bli en mester i biljard. I oktober 1986 fortalte han om dette i et intervju med Roger Ebert: «Mike Siegel, verdensmesteren i biljard, var treneren min. I en scene går kameraet i en 360-graders sirkel rundt bordet uten et eneste kutt, og jeg skulle slå alle ballene ned fra bordet. Vi spilte inn scenen 18 ganger». Rebert spør om det krevde 18 tagninger før han klarte å renske bordet. «Jeg klarte det 17 av 18 ganger,» svarte Cruise.

Se en sketsj fra MTV Movie Awards 2000 med Cruise og Ben Stiller:

17. Da Cruise først flyttet til Los Angeles, i håp om å bli skuespiller, møtte han kameraten Sean Penn. De dro blant annet til husene til Dustin Hoffman og Jack Nicholson, men turte ikke ringe på. Senere spilte Cruise mot begge skuespillerne.

18. Han ble vurdert for hovedrollen i «The Matrix», og skulle egentlig hatt hovedrollen i «Iron Man».

Se hvordan de spilte inn et av hans heftigste stunts:

19. I 2002 sto han for åpningen av Oscar-utdelingen, med en tale i forbindelse med terroren 11. september. Rett etter talen måtte han dra fra Kodak Theatre, fordi det var hans helg med barna. Han så resten av utdelingen på TV hjemme.

20. Cruise ser ikke bort fra at han kan spille i den planlagte «Top Gun 2». Men han har ett krav: All flygingen skal være ekte, ingen spesialeffekter.

21. Under innspillingen av den aktuelle «Mission: Impossible - Rogue Nation», pleide han og medspiller Simon Pegg å lure hverandre. Da de spilte inn scener i Marokko, satte Cruise på setevarmeren i bilen til Pegg, og Pegg beskrev det enkelt: «Jeg døde nesten». Som hevn satte han teip over lyset på setevarmeren til Cruise, så han ikke kunne se om den var på eller ikke.

Kilder: IMDb, Rogerebert.com, Lifestyle.yahoo.com, Today.com, Celebuzz.com, Ifc.com, Complex.com, Interviewmagazine.com, Hollywoodlife.com, Standard.co.uk.