RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne garantien kan du ikke stole på

Sist oppdatert:
Norges største elektrokjede selger falsk trygghet.

Forhandlere garanterer deg sikkerhet mot lyn og torden året rundt. Men ikke regn med at lynvernproduktene virker.

Elkjøp, Norges største elektrokjede, er blant dem som selger deg falsk trygghet.

- I dag finnes det veldig mange lynvern på markedet som ikke er forsikringsgodkjent, og du kan risikere å kjøpe katta i sekken, sier fagdirektør innenfor brann Odd. A Rød i Gjensidige forsikring til Nettavisen.

OVERSIKT: Se hvilke produkter som er godkjent lenger nede i saken

Man kan aldri være helt sikker på at elektronisk utstyr vil overleve et kraftig tordenvær, selv om boligen eller leilighetskomplekset er utstyrt med overspenningsvern i sikringsskapet.

Derfor finnes det også pluggvern. Det er utstyr du setter direkte i stikkontakten, og som hindrer at rester av overspenninger forplanter seg i ledningsnettet og ødelegger elektronisk utstyr som tv og pc.

Ikke sikkert det fungerer
Bare et fåtall av slikt utstyr er forsikringsgodkjent for bruk i Norge, og godkjennelsen er det Forsikringsselskapenes godkjennelsesnemnd (FG) som står for.

Nå viser det seg at pluggvernet som blant annet Elkjøp forhandler, ikke er godkjent av FG, og det er dermed ikke sikkert det er trygt. Det er riktignok CE godkjent, en europeisk godkjennelse, men det garanterer ikke for at produktet vil fungere i Norge.

- Norge har en helt egen strømdistribusjon, som er unikt for Europa. Mange av de som ikke er godkjent er bygget for et annet strømnett, og det er dermed ikke sikkert de fungerer i Norge. Det er ikke forbudt å selge, men det er jo viktig for forbrukeren å vite at det faktisk fungerer, sier Rød.

Se listen over de godkjente pluggvernene i Norge

Både Elkjøp, Siba, Clas Ohlson og Binders lister opp produkter som ikke henviser til FG-godkjennelsen. Rød hevder at så mange som 8 av 10 pluggvern som selges på markedet ikke er FG-godkjent.

- Skal få det godkjent
Salgssjef i Elkjøp, Thomas Hegerlund, innrømmer at produktet ikke burde ha blitt lagt ut for salg før det ble FG-godkjent.

- Det er helt klart at produktet burde vært godkjent for norske forhold før vi solgte den, og det tar vi til etterretning. Dette er en sak vi nå har diskutert for å sørge for at noe lignende ikke skjer igjen, sier han Nettavisen.

Thomas Hegerlund

Grunnen til at Elkjøp i utgangspunktet forhandlet produktet er ifølge Hegerlund at leverandøren mente produktet skulle være godt nok, og at CE-godkjennelsen holdt.

- Vi skal selvfølgelig få produktet inn for godkjennelse for den norske standarden, og ikke bare den Europeiske.

Han regner med å få godkjent produktet innen kort tid.

Hildegunn Borge hos FG Brann kan ikke garantere at Elkjøp kommer til å få godkjent produktet.

- Pluggvern tilpasset europeiske forhold er ikke nødvendigvis gode nok for norske forhold. CE-merking er ikke alltid det samme som kvalitet og trygghet, sier hun.

Mer på Nettavisen/bolig.no:

Så vanskelig er det å få solgt

Slik gjør du hyttekuppet

Tvinges til å jobbe i ferien

Trekker produktet hvis nødvendig
Hegerlund presiserer at de er i dialog med leverandøren for å finne ut hva som skal til for å gjøre produktet godkjent for norske standarder.

- Hvis vi skulle få pålegg av FG om at produktet ikke holder mål, så vil vi enten trekke produktet eller gjøre tiltak for at produktet skal bli godkjent.

Postivt
Rød synes det er svært positivt at Elkjøp nå setter i gang tiltak for å få godkjennelse.

- Det er bra at så store kjeder som Elkjøp tar dette her alvorlig, og leverer produkter som fungerer. Hvis Elkjøp vurderer å gå over til godkjente produkter i sitt sortiment, bør også de andre kjedene følge etter.

Her finner du listen over de godkjente pluggvernene i Norge

Pluggvern som ikke står på listen er ikke godkjent.

Tar du forholdsregler når det lyner og tordner? Kommenter under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere