RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Georgiske tanks skjøt mot alt de så

Sist oppdatert:
Tskhinvali ligger i ruiner etter tre dagers kamper.

Georgiske myndigheter har fortalt Russland at de er klare til å forhandle om våpenhvile for å få slutt på kampene.

Søndag ettermiddag norsk tid, legger georgiske styrker ned våpnene og stopper all militæraktivitet i området rundt Sør-Ossetia.

Legger ned våpnene
Georgias utenriksdepartement skal nå ha overlevert et brev til Russlands ambassade i Tbilisi hvor de informerer om at deres militære styrker vil innstille alle militære handlinger, melder nyhetsbyrået Interfax.

- Uakseptabelt
I løpet av søndag vil USA levere en resolusjon til FNs sikkerhetsråd hvor de fordømmer Russlands handlinger i Georgia sier en talsmann for de amerikanske myndighetene.

Uttalelsen kommer fra den amerikanske delegasjonen i FN, skriver Reuters.

- Vi skal levere en resolusjon som gjør det klart at russiske handlinger i Georgia blir sett på som uakseptabelt i det internasjonale samfunnet, sa talsmannen til den amerikanske delegasjonen til Reuters.

I ruiner
Utbryterregionen Sør-Ossetias hovedstad, Tskhinvali, er en rykende ruin etter de siste dagers kamper mellom georgiske styrker på den ene siden og Sør-Ossetiske separatister og russiske styrker på den andre. Russlands viseutenriksminister Grigory Karasin hevder at 2000 mennesker har blitt drept i byen, melder CNN.

Russisk fjernsyn viser det som skal være bilder fra byen som viser utbrente bygninger, skadde sivile som får medisinsk hjelp i kjellere og gråtende kvinner som klager over mangel på mat og drikke.

Kontroll med hovedstaden
- Georgiske tanks skjøt mot alt de så, inkludert kvinner og barn, sier et vitne som har kommet seg over til den russiske grensen.

- Det er så vanskelig å være her og vite at min ektemann fortsatt er i Sør-Ossetia, jeg frykter at det verste vil skje, sier en kvinne med to barn som har kommet seg over grensen til Russland.

Russerne sier de nå har kontroll over den sør-ossetiske hovedstaden og samtidig sier georgiske myndigheter at de nå trekker seg tilbake. Russiske militære bekrefter at georgiske styrker har trukket seg ut av hovedstaden.

Bombingen fortsetter utenfor hovedstaden
Kampene inne i den Sørossetiske hovedstaden skal søndag ha vært mindre intense enn tidligere, skriver BBC. Kampene skal ha avtatt etter at russiske styrker tok kontrollen over byen og georgiske styrker trakk seg tilbake. BBC beskriver situasjonen i Tskhinvali som relativt rolig, men at det fortsatt utføres flyangrep på utsiden av byen.

USA advarer Russland
- Vi beklager de farlige og uproporsjonale handlingene til de russiske styrkene og vi vil være spesielt bekymret om disse angrepene fortsetter nå som georgierne trekker seg tilbake. Hvis eskaleringen fortsetter kan dette få langvarige og alvorlige følger for relasjonene mellom USA og Russland., sier James Jeffrey sikkerhetsrådgiver for George W. Bush.

Pave Benedict ba om en øyeblikkelig stopp i kamphandlingen og uttrykker sorg over volden som har tatt mange uskyldige liv og tvunget sivile til å flykte fra sine hjem.

- Det er mitt store håp at de militære aksjonene vil stoppe med en gang og at de med sin felles kristne bakgrunn avstår fra mer vold og sammenstøt, sier pave Benedict søndag.

Blokade
I dag tok russiske krigsskip opp posisjon utenfor Georgias svartehavskyst. Georgiske myndigheter beskylder russerne for blokade, mens russisk marine sier de skal forhindre at Georgia får våpenforsyninger via sjøveien.

Missilkrysseren «Moskva» og destroyeren «Smetlivy» ligger nå til havn ved Russlands største båthavn i Svartehavet.

- Jeg bekrefter at «Moskva»og «Smetlivy» har lagt til havn i Novorossiisk, sier Igor Dygalo, en talsmann i den russiske marinen ifølge Reuters.

Man frykter nå at konflikten kan spre seg til Abkhazia, en annen utbryterregion i Georgia. Lederen i Abkhazia skal ha mobilisert styrker for å kaste georgiske styrker ut av regionen. Russland skal også ha landsatt tropper i regionen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har uttrykket stor bekymring for at kampene kan spre seg til denne regionen også.


Vis større kart

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere