RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Masseflukt fra Jens

Foto: Scanpix/ Montasje (Nettavisen)
Sist oppdatert:
De rødgrønne stortingspolitikerne rømmer skuta. Her er navnene bak masseflukten.

Onsdag smalt en liten bombe i det politiske Norge da helseminister Bjarne Håkon Hanssen kunngjorde at han ikke tar gjenvalg til Stortinget neste høst.

Les også: Derfor trekker Hanssen seg

Han er bare én i rekken av profilerte politikere fra Arbeiderpartiet som ikke vil være med Jens Stoltenberg og partiet videre. Til sammen 31 rødgrønne politikere på Stortinget sier nå «morna, Jens» og rydder kontoret på Løvebakken til neste valg.

Ryddeguttene stikker
Avgangen til Hanssen og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen kommer antageligvis til å påføre Stoltenberg det største tapet. Disse to har fungert som statsministerens ryddegutter i flere saker som har vært vanskelige for regjeringen. De var blant annet helt sentrale i oppryddingen før, under og etter avsettelsen av barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen.

(Saken fortsetter under bildet)

Men de er altså ikke de eneste sentrale medlemmene av Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Flere sentrale
Også store arbeiderpartinavn som Karita Bekkemellem, stortingsgruppens nestleder Olav Akselsen, nærings- og handelsminister Sylvia Brustad og leder i finanskommiteen Reidar Sandal har offentlig flagget at de ikke vil ta en ny periode på Stortinget.

- At Akselsen trekker seg er nok problematisk for Stoltenberg. Han har statsråderfaring og regjeringspotensial, sier valgforsker Anders Todal Jenssen til Nettavisen.

Det samme gjelder stortingsgruppens leder Hill-Marta Solberg.

(Saken fortsetter under bildet)

Fotfolket sier også nei
Kjempene i partiet er imidlertid ikke de eneste som ikke vil være mer. I en gjennomgang TV 2 gjorde i juni sa hele 19 av Arbeiderpartiets 61 stortingspolitikere at de gir seg etter inneværende periode.

Blant de mindre kjente navnene som allerede har informert om at de ikke ønsker en ny periode på Stortinget er Eva Nilsen og Alf Jakobsen fra Finnmark, Torny Pedersen fra Nordland, Asmund Kristoffersen fra Møre og Romsdal, Rolf Terje Klungland fra Vest-Agder, Silvia Kosmo fra Vestfold, Sigrun Eng fra Buskerud, Signe Øy fra Østfold, Britt Hildeng fra Oslo, Vidar Bjørnstad fra Akershus, Berit Brørby fra Oppland og Eirin Faldet fra Hedmark.

Rødgrønn flukt
Arbeiderpartiet er ikke de eneste i den rødgrønne koalisjonen som rømmer skuta. Også i Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet takker flere sentrale politikere nei til å være med på en stortingsperiode der de kan måtte sitte i opposisjon.

I SV har Olav Gunnar Ballo, Åsa Elvik, Inge Ryan, Øystein Djupedal, Ågot Valle og Rolf Reikvam sagt at de ikke blir med videre.

(Saken fortsetter under bildet)

Senterpartiet mister Åslaug Haga, Inger Enger, Trond Lode, Rune Johan Skjælaaen, Eli Sollied Øveraas og Alf Ivar Samuelsen.

Det betyr at den rødgrønne koalisjonen mister 31 av representantene som sitter på Stortinget i inneværende periode.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere