RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber om mer skatt, får bare pepper

Sist oppdatert:
Kristin Halvorsen åpner for å øke skatten. - Helt baklengs, mener BI-professor.

I forkant av forrige stortingsvalg sa SV-leder Kristin Halvorsen at skattene ikke skulle over 2004-nivå, men det åpner hun for å gå tilbake på nå.

Les også: Vil øke skatten din

BI-professor Ole Gjems-Onstad sier til at Nettavisen at finansminister Kristin Halvorsen varsler skatteøkninger med sitt utspill:

- SV overrasket med å sette ned toppskatten da de kom inn i regjering, noe som var en politisk belastning for dem. Men å reversere dette nå, er vanskelig å forstå, sier Gjems-Onstad til Nettavisen.

(Foto: Scanpix/Per Løchen)

Professoren forstår ikke helt slike upopulære skatteskjerpelser året før valget:

- Det virker noe baklengs å eventuelt øke toppskatten like før et valg. Skatteskjerpelser er sjeldent populært. Med omfattende skatteskjerpelser frir nok SV til sine kjernevelgere – men ikke til «midtvelgerne», tror han.

- Koster
Gjems-Onstad understreker at velferdstiltak som monner, koster:

- Det koster mye, og da må man gjennomføre skatteskjerpelser som rammer mange. Endringen i arveavgift gir eksempelvis ikke så mye penger inn i kassen, sier han.

Han synes utspillet er «tankevekkende» fordi politikere som regel vil skjule ubehageligheter.

Gjems-Onstad vil ikke foreløpig ikke spekulere i hva dette kan bety for deg og meg.

- Idiotisk
Høyre synes utspillet er idiotisk:

- Jeg mener det er idioti å øke skattene nå. Staten har fått inn 160 milliarder i økte skatteinntekter siden 2005. Det er verken riktig eller rettferdig sett fra en samfunnsøkonomisk perspektiv å øke skattene for vanlige lønnsmottakere, sier finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner i Høyre til Nettavisen.

Sanner mener det er andre ting som vil styrke velferden vår:

- Det er vel dokumentert at lavere skatt på arbeid bidrar til at flere kommer i arbeid og at flere jobber mer. Det vil styrke velferden vår. Økte skatter, derimot, er helt uforsvarlig, både for lønnstakere og næringsliv, sier han.

Han understreker at vi trenger et vekstkraftig næringsliv for å finansiere velferden, og at det derfor er «helt uforsvarlig» å sende regningen til bedriftene, som igjen vil ramme vanlige lønnsmottakere.

- SV bidrar med dette utspillet bidrar til å svekke Jens Stoltenberg og regjeringen – fordi Stoltenberg har gjort dette til en så viktig sak. Men dette betyr at vi får en skattevalgkamp i 2009. Høyre tar med glede imot invitasjonen fra SV, avslutter han.

Frp: - Bra
Frp konstaterer at «nå er vi i gang igjen, men det er bra utspillet kommer».

- Nå har SV sluppet katta ut av sekken. Da løftet kom ved forrige valg (om å fryse skatter og avgifter på 2004-nivå, red.anm.) skjønte alle at det satt langt inne. Når det er sagt er SV et parti som gjerne tyr til økte skatter, og når de gjør det skjønner man at det er folk flest som kommer til å lide for det. For til tross for at SV sier at det er de rikeste som skal få svi, tror jeg folk flest oppfatter at det er dem selv som har fått svi med Kristin Halvorsen og SV i finansdepartementet. Det er bare å se på skattene siden valget, sier finanspolitisk talsmann Ulf Leirstein i Frp til Nettavisen.

- Hvilke skatter tenker du på da?

- For eksempel at innskuddspunktet for toppskatt er underregulert. Det gjør at veldig mange med helt vanlig inntekt må betale toppskatt samtidig som man opplever at en del ekstremt rike mennesker ikke betaler skatt i det hele tatt. Det oppleves ikke som veldig rettferdig.

Så legger han til: - SV sier man må betale mer skatt for å betale for velferden. Det er et bomskudd. Vi har aldri vært rikere i Norge. I 2008 har staten budsjettert med et overskudd på mer enn 400 milliarder kroner. Mye kommer fra oljen og mye kommer også fra skatter og avgifter. Da tror jeg folk har vanskelig for å forstå at man skal betale enda mer.

I likhet med Høyre er Frp klar for skattevalgkamp i 2009.

- Vi tar gjerne en valgkamp der skatter og avgifter blir et stort tema, avslutter Leirstein.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere