(Nordlys)

Yrkessjåføren fra Senja var på jobb da han oppdaget en parkert varebil stående i veibanen. Ut av vinduet på bilen hang en mann og spydde. Den 22 år gamle vogntogsjåføren tok umiddelbart kontakt med politiet.

– Mannen var skikkelig dårlig. Jeg sa til politiet at han enten måtte være syk eller full, sier han til Nordlys om hendelsen som fant sted i oktober i fjor.

Én ting var helt sikkert, sier mannen som kontaktet politiet:

– Han var helt åpenbart ikke i stand til å kjøre bil.

Fryktet dødsulykke

Men det var akkurat det den 35 år gamle mannen, som nå er dømt til 24 dagers ubetinget fengsel i Nord-Troms tingrett, gjorde. Vogntogsjåføren ble bedt om å følge etter.

– Jeg lå i 80, men han kjørte fra meg. Han lå nesten konstant over på andre siden av veien. Jeg hadde politiet på handsfree og det var flere ganger jeg sa rett ut at «hvis det kommer en bil nå, er det snakk om dødsulykke». Jeg hadde ganske mye adrenalin.

Politiet sendte flere patruljer for å ta opp jakten på 35-åringen i varebilen. De fikk aldri tak i ham den kvelden.

– Jeg sa til politiet at de måtte gi meg beskjed om hvordan det gikk. Jeg sa at jeg ikke ble å få sove i natt om jeg ikke visste om de hadde tatt ham. Men jeg hørte ingenting, sier senjaværingen, som ikke ønsker at hans eget navn kommer fram i avisa.

Fant ham igjen

Dagen etter tok imidlertid saken en ny vending. Yrkessjåføren stoppet på Buktamoen da han så en gjenkjennelig varebil utenfor.

– Jeg sjekket registreringsnummeret og så at det var samme bilen. Jeg ringte politiet.

Denne gangen sa imidlertid politiet at det ikke var nødvendig å følge etter mannen. De hadde en patrulje i nærheten. Likevel fulgte yrkessjåføren etter og oppdaget at 35-åringen stoppet i en busslomme på E6 i Takelvdalen. Selv stoppet han noen kilometer unna. Etter en stund kom 35-åringen kjørende.

«Etter en stund så han i sidespeilet at tiltaltes bil bråstanset like før kjettingplassen, før den rygget bak og tverrstilte seg over begge kjørefelt på E6. To sørgående biler måtte stanse som følge av denne «uvanlige» manøveren. Tiltalte kjørte så ned på en skogsvei. Dette var klokka 15.00», heter det i dommen.

40 minutter seinere kom politiet og pågrep mannen.

– Da forlot jeg stedet, sier yrkessjåføren til Nordlys.

Dommen viser tydelig hvordan 22-åringens innsats var helt avgjørende for at den 35-årige sjåføren ble tatt.

Nekter for ruskjøring

Den tiltalte mannen, som bor i Sverige og er svensk statsborger, nekter for at han har kjørt i alkoholpåvirket tilstand. Han hevder at han begynte å drikke etter at han hadde kjørt av E6 og parkert på den nevnte skogsveien.

Analysene av blodprøver tatt av tiltalte viser noe annet, ifølge dommen mot mannen.

«Tiltalte har ikke erkjent alkoholpåvirkning, og har forklart at han utelukkende drakk alkohol (fire øl) etter at kjøringen var avsluttet. På dette punktet har retten ikke festet lit til tiltaltes forklaring, som fremstår oppkonstruert, og som retten kan se helt bort fra basert på den øvrige bevisførsel», heter det i tingrettens dom.

Retten støtter aktors påstand og idømmer mannen 24 dagers ubetinget fengsel. Han idømmes også tap av førerretten i to år.

Mannen er ikke dømt for kjøringen kvelden før han ble pågrepet.