RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Scientologikirken tiltalt for bedrageri

Foto: Montasje: Scanpix/privat
Sist oppdatert:
En dommer har besluttet å tiltale Scientologikirken i Frankrike for bedrageri. - Interessant, sier Ballo-familiens talsmann.

Dommeren har beordret å tiltale Scientologikirkens kjendissenter, en av kirkens bokbutikker, samt syv av kirkens prominente medlemmer for bedrageri, opplyser en svært sentral kilde tilknyttet franske justismyndigheter mandag, melder Reuters.

Scientologikirken kan bli tvunget til å avvikle sin praksis i landet dersom de blir funnet skyldig, ifølge nyhetsbyrået.

Fikk tilbud om personlighetstest
Sakens kjerne er en anmeldelse fra 1998 hvor en 33 år gammel kvinne ble kontaktet av en gruppe Scientologimedlemmer utenfor en T-banestasjon i Paris, skriver The Guardian.

Kvinnen fikk tilbud om å ta en gratis personlighetstest, og senere ble hun, ifølge henne selv, lurt til å kjøpe såkalte «renselsesprodukter» for 140.000 franske franc.

I kjølvannet av denne saken har det dukket opp flere klager rettet mot Scientologikirken i Frankrike, noe som har resultert i en forlengelse av etterforskningen.

«Det betyr jo at franske myndigheter vurderer at det har vært kriminell aktivitet i Scientologikirken».

- Heljar Ballo, onkel til Kaja Bordevich Ballo (20).

Dommer Jean-Christophe Hullin besluttet å tiltale Scientologikirkens kjendissenter, en bokbutikk og syv kirkeledere for bedrageri til tross for at en offentlig anklager har tidligere anbefalt å henlegge saken.

SV-topp Olav Gunnar Ballos datter, Kaja Bordevich Ballo (20), begikk selvmord noen timer etter at hun tok Scientologikirkens personlighetstest i Nice i Frankrike tidligere i år. Dommen i personlighetstesten var knusende.

Her kan du selv se testen (pdf-fil).

Olav Gunnar Ballos bror, Heljar Ballo, var familiens talsmann under den tunge tiden. Han karakteriserer tiltalen som svært interessant.

- Jeg synes dette er interessant. Det betyr jo at franske myndigheter vurderer at det har vært kriminell aktivitet i Scientologikirken. Men om dette har noe med Kaja å gjøre, vet jeg ikke. Så langt har vi ikke fått høre noe om dette fra franske myndigheter, sier Heljar Ballo til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under).

Politiet i Nice etterforsker dødsfallet til Kaja og dets tilknytning til Scientologikirken. Familien har innsyn i etterforskningen via en fransk advokat.

- Dette har vi overlatt til de franske justismyndighetene til å vurdere om det har skjedd noe kriminelt, sier han.

Ingen personlig vendetta
Heljar understreker at familien ikke har noen personlig vendetta mot Scientologikirken.

- Vi har ingen personlig kamp mot Scientologikirken. Vi har bare registrert at det kan ha hatt en utløsende faktor for Kaja, sier han.

Scientologikirken fordømte mandagens avgjørelse i en pressemelding.

- Den spesielle behandlingen overfor Scientologikirkens kjendissenter reiser en rekke spørsmål rundt rettsvesenets prinsipper som likhet for loven og formodning om uskyld, opplyste kirken i pressemeldingen, ifølge Reuters.Nyhetsvarsel på mobilen:
Prøv GRATIS i en hel måned

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere