RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se hva bilen egentlig bruker

Sist oppdatert:
En av bestselgerne i Norge sluker 34 prosent mer drivstoff enn oppgitt. Sjekk Norges fem mest solgte modeller her.

Vi har gransket de fem mest solgte modellene i Norge. Se tallene lenger nede. Sjekk andre biler her.

De høye drivstoffprisene har fått folk til å tenke over bilens egentlige forbruk, og mange bilister sliter med å klare å holde forbruket nede på det angitte forbruket fra bilprodusenten.

LES OGSÅ:Disse går under 0,5 liter per mil

Årsakene kan være mange, blant annet kjørestil. I tillegg er de offisielle forbrukstallene målt under optimale testbetingelser og teoretiske beregninger, påpeker ekstrabladet.dk.

To unge tyskere fikk derfor ideen om å samle informasjon om hvor langt bileiere faktisk kjører per liter. Det tyske bilmarkedet er svært likt det norske, og derfor er disse opplysningene også nyttige for oss nordmenn.

Tyskernes idé er at jo flere som deltar, jo mer pålitelig bilde får man av bilmodellenes praksisforbruk.

Deres nettside har allerede fått over 120.000 brukere, www.spritmonitor.de, med 200 nye medlemmer daglig.

På nettsiden finnes det flere eksempler som viser at det oppgitte forbrukstallet på blandet kjøring er mer likt det oppgitte tallet på bykjøring.

LES OGSÅ:Gi gass - spar bensin

Her har vi tatt utgangspunkt i de fem mest solgte bilmodellene hittil i år (informasjon hentet fra OFV), og valgt oss ut en tilfeldig versjon.

Alle tall henviser til antall liter på mila ved blandet kjøring med manuell girkasse:

1. VW Golf 1,4 TSI (140 hk): Det oppgitte forbrukstallet fra produsenten er 0,71 l/mil. Et eksempel hentet fra nettsiden oppgir et forbruk på 0,74 l/mil, hvor bilen har gått 12.155 km totalt. Forskjellen er fire prosent.

2. Ford Mondeo 2,0 TDCi (140 hk): Det oppgitte forbrukstallet er på 0,59 l/mil. Et eksempel fra nettsiden viser et forbruk på 0,73 l/mil, hvor bilen har gått 20.087 km totalt. Forskjellen er altså 24 prosent.

3. Volkswagen Passat 1,9 TDI Bluemotion (105 hk): Det oppgitte forbruket er på 0,51 l/mil. Et eksempel fra nettsiden oppgir 0,58 l/mil, hvor bilen har gått 9.032 km totalt. Forskjellen er altså 14 prosent.

4. Volvo V70 2,0 D (136 hk): Det oppgitte forbruket er på 0,59 l/mil. Nettsiden viser et eksempel på denne modellen som har et forbruk på 0,79 l/mil. Forskjellen er altså 34 prosent. Modellen har gått 2.160 km totalt.

5. Toyota Auris 1,6 Dual VVT-i (124 hk): Det oppgitte forbruket er på 0,71 l/mil. Et eksempel fra nettsiden viser et forbruk på 0,78 l/mil, hvor bilen har gått 4.154 km totalt. Forskjellen er altså 9 prosent.

De varierende resultatene avhenger selvfølgelig av hva slags veitype man kjører på. Dette er løst ved at det er oppgitt for hver enkelt bil hva slags veiunderlag målingen er foretatt på.

I tillegg ser man dato for hver nedføring, drivstofftype, distanse og om eieren har notert målingene på vinter- eller sommerdekk.

Man kan altså følge den spesifikke bilen over en lang periode, og se de forskjellige spesifikke målingsresultatene i tillegg til gjennomsnittforbruket totalt.

LES OGSÅ:La dama kjøre - spar penger

Innmeldingen er gratis og bilens forbruk vises som liter per 100 km/t. I tillegg finner man eksempler på andre kjøretøys forbruk, som motorsykler og mopeder.

Det siste på Nettavisen Motor:

- Derfor er norske veier så dårlige

- Versting-Porsche med stil

- Dette må være en svenskevits

Mer om bil, MC og trafikk finner du i Nettavisen Motor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere