RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nordmenns drikking er provoserende

- Hadde vært fint om diskoteker og restauranter kunne latt være å servere alkohol.

(iOslo.no) Internasjonal Helse- og Sosialgruppe (IHSG) arrangerer en aften den 24. september i Central Jammat-e-Ahl-e-Sunnat-moskeen i Oslo. Tema er: Norsk alkoholpolitikk i et inkluderingsperspektiv.

«I den norske kulturen er det nærmest provoserende å ikke drikke alkohol. Norge er et flerkulturelt samfunn. Opplever alle grupper reell inkludering? Muslimer utgjør en stor del av befolkningen i Norge, men hvordan legger samfunnet til rette for sosial inkludering?»

Muslimer drikker

- Hva er det som er så provoserende med drikkingen vår?

- Det provoserende er at man ikke er med i gjengen. Når man sitter der og er helt edru, og alle andre drikker, blir det drikkepress. «Er du redd for foreldrene dine? Er du feig som ikke tør å prøve det?» er typiske spørsmål, sier styreleder Fahim Naeem i IHSG til iOslo.no.

For muslimer er det totalt forbudt å innta alkohol på noen måte, og de fleste nordmenn er klar over dette, mener han.

Totalt forbudt
- I invitasjonen til denne kvelden deres fremstilles norske alkoholvaner som et hinder for integrering av muslimer.Hva mener med det?

- For muslimske ungdommer er det en hemning. Vi ser at det kan være vanskelig for dem, da de fleste muslimer ikke drikker. Men hvis det drikkes moderate mengder rundt dem er det greit. Problemet er at mange blir litt pågående, og de muslimske ungdommene vil føle seg litt beklemt, sier han.

Det er ingen statshemmelighet mange muslimer drikker alkohol på linje med andre nordmenn. Naeem bekrefter dette, men sier at det er totalt forbudt.

- De får problemer hjemme, hvis de blir oppdaget.

Nei til øl
- Men kan det ikke være en del av integreringen at muslimer er med ut på byen for å danse og kose seg - også med et par øl?

- Nei, det mener jeg ikke.

- Integrering foregår også på fritiden, i byen, på utesteder og kafeer. Hvordan skal man løse dette problemet?

- Muslimer vil ha alkoholfrie dager på diskoteker. Det bør være noen dager der man kan gå på restauranter og diskoteker hvor det er totalforbud mot alkohol, sier Naeem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hege Storhaug i Human Rights Service sier tvert nei til et sånt forslag:

- Alltid muslimske krav
- De skal hele tiden ha særegne regler, og vi avviser særkrav. Vi får et oppsplittet samfunnet og islam får mer plass i det offentlige rom. Man påtvinger religiøse oppfatninger på andre. I ytterste konsekvens vil det føre til islamisering av samfunnet, sier Storhaug til iOslo.no.

- Det er hele tiden muslimer som kommer med særkrav. Vi hører aldri et pip fra katolikker, jøder, hinduer osv.

- Kan det være en form for integrering at muslimske ungdommer faktisk er med ut på byen og tar seg et par øl?

- La jentene feste
- Ja, det synes jeg faktisk er veldig alright. Selvsagt. Jeg synes det er hyggelig hvis de er med i idretten, i ulike organisasjoner og at de er en vanlig del av samfunnet. Jeg er mot gettoisering av samfunnet, sier hun.

Storhaug applauderer forslaget om at muslimer med ledernes velsignelse skal gå ut på diskoteker, barer og restauranter.

- Ja, hvis de vil ha alkoholfrie diskoteker, så er spørsmålet: Betyr det at de muslimske jentene da får gå ut og danse og treffe folk? spør hun.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere