RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knuste norsk fildelingsgigant

Sist oppdatert:
Det lukkede piratnettverket er satt ut av spill etter gigantangrep.

Det lukkede norske fildelingsnettverket Norbits er tvunget i kne etter å ha blitt utsatt for et storstilt angrep. Det skal være nordmenn som står bak angrepet.

Konflikten begynte med lovlige midler, nemlig det skrevne ord på det den norske delen av Wikipedia, men utviklet seg raskt til å bli noe mer. Nå er nettverket nedlagt.

Wikipedia-artikkel skapte bråk
Onsdag forrige dukket det opp en Wikipedia-artikkel om NorBits, som trolig er det største lukkede fildelingsnettverket i Norge. Personene bak nettverket har ikke noe ønske om å få oppmerksomhet, og ønsket å få omtalen fjernet, men lyktes ikke. Artikkelen ble raskt låst og beskyttet av sidens administratorer. Det betyr at det kun er administratorene som kan gjøre endringer på artikkelen. Normalt kan som kjent alle gjøre endringer på Wikipedia-artikler.

Interne regler på Norbits sier at ingen brukere har lov til å uttale seg om nettverket i noen offentlige fora, og i slettedebatten ble det blant annet argumentert at ingen informasjon om nettverket kunne ha kommet ut uten at nettverkets regler ble brutt. Dermed mente de at referansene som ble benyttet i artikkelen var av svært dårlig kvalitet, og dermed ikke var verdig for Wikipedia.

Det ble også hevdet at Norbits ikke hadde noen offentlig interesse, og derfor ikke var verdig en artikkel på Wikipedia. Sistnevnte er trolig den mest vanlige årsaken til at Wikipedia sletter artikler.

Wikipedia ga ikke etter
Lars Åge Kamfjord er administrator på den norske utgaven av Wikipedia. Det var han som stengte Norbits-artikkelen for videre redigering.

- Norbits var oppe til en slettedebatt for fjerde gang. Vi mener at nettstedet nå er berømt og kan ha allmenn interesse. Referansene i artikkelen var noe usikre, men vi dobbeltsjekket dette mot andre troverdige kilder, sier han til Nettavisen.

Kamfjord har heller ikke noe til overs for argumentet om at informasjonen er lekket, og dermed brudd på nettverkets regler.

- Wikipedia forholder seg ikke til de interne reglene til Norbits, sier han.

Nettverket ble angrepet
Saken vekket interesse hos ITavisen, etter at nettstedet oppdaget at Norbits administrator internt gikk ut og oppfordret medlemmer til å argumentere offentlig på Wikipedia for hvorfor artikkelen burde fjernes.

(saken fortsetter under bildet)

Ikke lenge etter at dette ble kjent ble NorBits angrepet med et såkalt DDoS-angrep, eller tjenestenektangrep. Dette er enkelt fortalt et angrep der hackere bruker et enormt antall datamaskiner de kontrollerer for å sende verdiløs trafikk mot en server for å overbelaste den, og dermed gjøre den utilgjengelig for alle andre på nettet.

Utrolig kraftig angrep
En sentral kilde i fildelingsmiljøet forteller at leverandøren av serverne bekrefter angrepet som var på hele 850 Mbps. Det tilsvarer utgående trafikk fra godt over 1000 vanlige ADSL-linjer.

Dette var så kraftig at nettverkets beskyttelse sluttet å fungere. Den utenlandske servertilbyderen satte straks i gang tiltak for å stoppet det, men angrepet økte i styrke og slo ut switch, brannmur og server. Det skal være liten tvil om at det er nordmenn som står bak angrepet basert på IP-adressene som trafikken kommer fra.

Angrepet blokkerer all trafikk til og fra serveren som ble utsatt. Det rammet altså også uskyldige kunder.

Telenor trenger tips
- Hvis vi merker at våre kunder bryter med våre vilkår vil vi reagere, sier informasjonssjef i Telenor Atle Lessum.

- Vi vil da ta kontakt med kunden og be om at ulovligheten stoppes umiddelbart. Dersom dette ikke hjelper vil vi legge ned tjenestene kunden har hos oss. Vi overvåker nettet, ikke brukerne våre. I tilfeller som dette er vi som regel avhengige av tips, avslutter han.

Antipratene hevder uskyld
Det har vært spekulert i om fildelingsmotstandere står bak. Advokat Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen representerer den internasjonale film- og platebransjen, og er kjent som en aktiv antipirat-aktør her i landet. Han avviser at angrepet er satt i gang av bransjen selv.

- Dette er en fremgangsmåte våre oppdragsgivere ikke ønsker å benytte seg av, sier han til Nettavisen.

Det eneste offisielle fra Norbits er at siden er stengt på ubestemt tid. Hva som skjer videre med det populære nettstedet er foreløpig ukjent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere