RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjakkbabe ble verdensmester

Sist oppdatert:
Slo 14-åring i VM-finalen. Les den utrolige historien om Alexandra Kosteniuk.

«Jeg er modell som en hobby, og alltid med et spesifikt mål om å promotere sjakk»


VM-finalen i sjakk for kvinner har pågått i Nalchik i Russland siden 28. august. Onsdag falt avgjørelsen.

Vertlandets Alexandra Kosteniuk slo Yifan Hou 2,5 - 1,5 i finalen. Se det siste partiet her.

Begge to er noe utenom det vanlige.

"Jeg bare likte det"
Hou begynte å spille sjakk seks år gammel.

- Jeg ble fascinert av brikkene. Jeg bare likte det, sa 14-åringen i et intervju i fjor. Hun bor i Beijing, og har lyst til å bli lege når hun blir stor (les mer på Wikipedia).

Men akkurat nå er hun tidenes yngste kvinnelige stormester i sjakk, og skulle på papiret være sterkest i finalen med sine 2557 ratingpoeng mot Kosteniuks 2510.

Men den 10 år eldre russeren, som har gjort og opplevd mer enn de fleste i sitt unge liv, tok kommandoen og vant det første partiet. De tre neste endte med poengdeling.

Dermed vant hun matchen og 60.000 dollar.

Se det siste partiet her

Diskuter med andre på vårt populære forum

Slo ut svenske Pia
Alexandra Kostantinovna Kosteniuk ble født i Perm i Russland 23. april 1984. Fem år gammel lærte hun å spille sjakk av pappa.

I november 2004 ble Kosteniuk den tiende kvinnen som har oppnådd tittelen stormester i sjakk. Også lillesøster Oxana er på mesternivå. Hun studerer nå til å bli journalist.

VIDEO:Se Kosteniuk i aksjon

FLERE BILDER:Kosteniuks eget album

Norge har ingen kvinner helt i verdenseliten, men Sveriges Pia Cramling har spist kirsebær med de beste i årrekke. Denne gangen ble hun slått ut semifinalen mot nettopp Alexandra Kosteniuk.

Sammenliknet med Kournikova
Som tenåring ble Alexandra ofte sammenliknet med tennisbaben Anna Kournikova: et annet talent fra Russland som ikke var redd for å vise seg frem. Kosteniuks motto er intet mindre enn "skjønnhet og intelligens kan gå hånd i hånd".

Hun har jobbet som motemodell og ambassadør for sjakk for å skape interesse for spillet rundt om i verden.

- For meg er den eneste virkelige karrieren sjakk. Jeg er modell som en hobby, og alltid med et spesifikt mål om å promotere sjakk. Så jeg har ingen problemer med de to profesjonene, siden de begge kretser rundt sjakk, har hun sagt i et intervju med Chessville.com.

Og hun har stilt opp på det meste, selv i den norske døgnfluen Mercedes (se reportasjen her). I 2006 dukket hun opp til og med i den amerikanske utgaven av voksenbladet Penthouse i 2006. Artikkelen ”All the right moves” var illustrert med innbydende bilder.

Det siste fra Nettavisen.no/sjakk:

- 18 år og snart stormester

- Magnus vant 568.000 kr

- - Nei, Magnus Carlsen er svensk

Alexandra Kosteniuk under en pressekonferanse i Nalchik
Alexandra Kosteniuk under en pressekonferanse i Nalchik

"En VM-tittel vil bli en real gjenoppstandelse og revansje"

En industri
Kosteniuk utviklet seg etter hvert til et fenomen og industri. Sammen med faren skrev hun boken "Slik ble jeg stormester som 14-åring", og ga ut DVD-er og andre sjakkprodukter.

Gjesteboken på kosteniuk.com inneholder 2200 meldinger, og viser at hun har beundrere og fans i alle verdenskrinker og -kroker.

Hun var ansett som et like stort talent som Magnus Carlsen for seks-sju år siden, men der nordmannen sa nei til Skavlan og 60 Minutes og tok utviklet seg med elefantskritt, skulle Kosteniuk være med på alt - også utenfor brettet. Og stagnerte.

Midt oppe i all viraken og kommersen kunne det rett og slett virke som hun glemte sjakken. Hun nådde sitt foreløpig toppnivå i 2006, og i mangel av fremgang og store resultater har hun forsvunnet mer og mer ut av mediebildet.

Helt til nå.

En VM-tittel er en real gjenoppstandelse og revansje.

TEST DEG SELV:Kan du spille som Magnus?

Dramatisk fødsel
Kosteniuk har også rukket å gifte seg med den 25 år eldre Diego Garces og bli mor.

I fjor fikk paret datteren Francesca Maria etter en dramatisk fødsel. Francesca ble født to og en halv måned for tidlig, men etter åtte ukers intensiv behandling kunne den lille forlate sykehuset 100 prosent frisk.

(Kilder: Chessbase, Chessville, Wikipedia, Liverpool Echo, Kosteniuk.com)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere