RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik kjører du i rundkjøring

Foto: Atle Gulbrandsen (Klikk.no)
Sist oppdatert:
Er du en av mange som er usikker? Vi gir deg fasiten - se video.

Hovedregelen i Norge er at det skal være vikepliktskilt ved alle innkjøringer til rundkjøringer, og disse er derfor regulert som enveiskjørte forkjørsveier.

Dermed har du vikeplikt for alle som er inne i rundkjøringen før deg.

Se video om hvordan du kjører rundkjøring hos Klikk.no/bil

Vikepliktsreglene er beskrevet i paragraf syv av trafikkreglene (forskrift om kjørende og gående trafikk). Det viktigste som står i denne paragrafen er følgende:

«Trafikant som det skal vikes for, må ikke hindres eller forstyrres. Den som har vikeplikt, skal tydelig vise dette ved i god tid å sette ned farten eller stanse.»

Ta det pent
Du kan altså risikere å bli bøtelagt dersom du kommer så fort inn mot rundkjøringen at de som allerede befinner seg der blir forstyrret.

Harald Gjelsvik, seniorrådgiver i Vegdirektoratet, sier at han ikke vet om noen rundkjøringer hvor det ikke er vikepliktskilt.

- Hovedregelen er at alle rundkjøringer skal være regulert som enveiskjørte forkjørsveier, og jeg kan nesten garantere at de er det på riks- og fylkesveinettet, samt på det kommunale veinettet i de store byene. Hvis det finnes rundkjøringer uten vikepliktskilt, må det i så fall være på private veier i forbindelse med kjøpesentere og lignende, sier Gjelsvik til Klikk Bil.

Påbudt å blinke ut – frivillig å blinke inn
Ettersom det å blinke ut av en rundkjøring blir sett på som samme handling som å svinge til høyre i et vanlig kryss, er det påbudt å gi tegn til andre trafikanter. Dette er et av punktene det syndes mye mot, og det skaper mye forvirring for andre trafikanter – spesielt for dem som skal inn i rundkjøringen.

Skal du til venstre i en rundkjøring, kan det være lurt å blinke til venstre for å gi tegn om hvor du skal. Dette er imidlertid ikke påbudt, og det skal allikevel blinkes til høyre når du skal ut av rundkjøringen igjen; slå gjerne på blinklyset når du har avkjøringen før din egen på høyre side av bilen.

Vikeplikt ved feltskifte
Vil du skifte felt inne i rundkjøringen, er det du som har vikeplikt for bilene i det andre feltet, og det er viktig å gi tydelig signal.

Her er det også viktig å huske på at veien ikke må være oppmerket for å regnes som tofeltsvei; er veien bred nok til at to biler kan kjøre forsvarlig ved siden av hverandre, regnes den som tofeltsvei etter trafikkreglene.

Se video om hvordan du kjører rundkjøring hos Klikk.no/bil

Siste fra Nettavisen Motor

- Skulle bare fylle bensin

- Bil full av diamanter

- Norges verste vei?

Mer om bil, MC og trafikk finner du i Nettavisen Motor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere