RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi skal ta Farouk

Sist oppdatert:
- Vi har ikke arrestert Farouk ennå, men er optimistiske, sier britisk politi.

Nettavisen tok kontakt med Scotland Yard, som leder drapsetterforskningen 16. september, seks måneder etter at Martine Vik Magnussen ble funnet drept i London.

Politiet vil nødig gå i detaljer, men uttaler seg via sin pressetalsmann.

- Vi er optimister
- Det gjenstår å arrestere Farouk, men vi er optimister med tanke på å få til en løsning. Vi har ingen utleveringsavtale med Jemen, men hvis han flytter på seg, skal vi nok fange ham opp, sier pressekontakten.

- Betyr det at dere vet hvor han holder til?

- Det har vi en klar formening om, men det har vel dere også, sier pressetalsmannen.

Farouks mektige og mediesky milliardærfar kan legge press på sønnen slik at han melder seg i England, britisk politi kan pågripe Farouk i et land med utleveringsavtale eller politiet kan gjøre avhør og holde en eventuell rettssak i Jemen.

Ifølge journalister i Jemen har Farouk tilbrakt mye tid på en av farens luksushotell i Sana´a, men har nå flyttet til en av farens mange boliger for å slippe mediejakten.

Les også: - Farouk holdes skjult av faren

30. juli ble statusen til Farouk endret til «etterlyst for voldtekt og drap» på den unge norske studenten, noe som gjør ham til en av Storbritannias mest ettersøkte menn.

Les også: Mest ettersøkt i Storbritannia

Scotland Yard bekrefter at en lang rekke henvendelser til far og sønn og deres advokater hittil ikke har ført frem - til tross for at saken er løftet opp på høyeste nivå.

Storbritannias utenriksminister David Miliband er en av dem som har jobbet intenst med å få drapsmistenkte Farouk Abdulhak utlevert og fremstilt for en dommer i Storbritannia.

Les også: Toppolitiker jager Farouk
Les også: - Vi diskuterte Martine-saken

Hittil er det ikke noen indikasjoner på at faren ønsker å utlevere sønnen sin. Advokatene henviser stadig til «manglende utleveringsavtale» mellom landene.

Jemens utenriksminister uttalte til Nettavisen 4. august at de etterlyser bevis som knytter Farouk Abdulhak til drapet og at det uansett ikke blir aktuelt å utlevere Farouk.

Les også: - Vis oss bevisene

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Offisielt har det ikke skjedd så mye siden Farouk 30. juli ble etterlyst, mistenkt for voldtekt og drap, sier talskvinnen til Nettavisen.

Men 30. august skrev The Telegraph, at diplomater i Storbritannia og Norge jobber i det skjulte med å få Farouk utlevert.

- Vi har overlevert bevis til påtalemyndigheten som vil vurdere om britiske myndigheter skal forhandle med myndighetene i Jemen. Etter disse eventuelle forhandlingene vil to av etterforskerne fra saken bli sendt til Jemen, men dit har vi ikke kommet ennå, uttalte Scotland Yard til Nettavisen da.

«Hemmelig forelsket»
Scotland Yard sier til Nettvisen at de ikke vil kommentere hvilke bevis de har i saken eller hvilke motiv som kan ligge bak ugjerningen.

Nettavisen kjenner til at det i skolekretsen rundt de to på Regent´s Business School er en klar formening om at Farouk var «hemmelig forelsket» i Martine.

Flere av vennene Nettavisen har snakket med, forteller at Martine var svært omgjengelig og tillitvekkende. Nettopp derfor hadde hun svært mange venner og et stort nettverk.

- Når man studerer international business i utlandet er det naturlig med sosial omgang på fritiden med internasjonale klassekamerater. Det blir et tragisk paradoks når slike positive holdninger til toleranse, samhørighet og inkludering skal koste liv på denne måten, sier de.

Les også: Vennenes siste bilde
Les også: Feiret toppkarakterer da hun ble drept

Presset mot familien til Farouk øker. Leiesoldater skal ha tilbudt seg å hente Farouk fra Jemen med makt, mot en betaling på opp mot 11 millioner kroner.

Les også: Leiesoldater vil hente Farouk

- Enkelte militære grupper har tilbudt sine tjenester, og det har krevd lange samtaler for å få dem til å forstå at det ikke er måten å gjøre det på, uttalte en kilde tett på etterforskningen av drapet til avisen Evening Standard.

DNO
Da Martine ble drept, var den etterlyste drapsmannens far, Shaher Abdulhak, på forretningstur i Bergen.

En nær venn av Martine, Per-Anders Leonhardsen, finner det opprørende at norske selskap – deriblant DNO i Bergen – gjør business med faren:

- Dette handler om etiske og moralske prioriteringer.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Et leserinnlegg på Nettavisen fra «M.B.» berører samme dilemma:

«Skulle likt å visst hvilke selskaper faren hans eier/driver. Norske og britiske selskaper burde trekke ut all kapital om de samarbeider med noen av disse selskapene. Full boikott! Dessverre er det jo ikke sånn at kapitalismen er her for å hjelpe mennesker, men det er en fin tanke.»

En advokat som har fulgt saken tett, uttrykker seg slik overfor Nettavisen:

- Det er helt moralsk forkastelig. Skal ikke Oljefondet drive investeringer som fyller kravet til å være «etisk forsvarlige»?

Unnvikende
Administrerende direktør Helge Eide i DNO International ASA ville ikke besvare et eneste spørsmål knyttet til samarbeidet med Shaher Abdulhak da Nettavisen prøvde å få kontakt for en måned siden.

Hans eneste kommentar var:

«Dette er en meget trist sak, og våre tanker har først og fremst gått til familien som har mistet en datter. Vi håper at den eller de skyldige blir tatt og at saken blir løst snarest mulig.»

Dermed har ikke Nettavisen fått svar på om DNO ser noen betenkeligheter med samarbeidet med Shaher Abdulhak, om de legger noe press på ham i forhold til sønnen, på hvilke måter drapssaken angår DNO, og gitt at faren snakker usant og skjuler sønnen, hvilke konsekvenser det vil få for samarbeidet.

Nettavisen har snakket med etikkprofessor Knut Ims ved Norges Handelshøyskole (NHH) som presiserer at ingen er dømt og at det ikke er bevist at faren holder sønnen skjult.

Gro?
Både Gro Harlem Brundtland og Shaher Abdulhak har interesser i Pepsi Cola. Shaher Abdulhak har en sjefstilling i Pepsico.

Men vår eksstatsministers PR-rådgiver Jon Mørland avviser blankt enhver forbindelse:

- Brundtland har sittet i et helsefaglig eksternt råd i USA. Hun vet ikke hvem han er.

Familien
Nettavisen har vært i kontakt med Martine Vik Magnussens far, som ikke ønsker å kommentere artikkelen.

En nær venn av familien til Martine sier til Nettavisen at Martines far og øvrige familie setter pris på at det i det siste har vært mer ro om saken i media.

Vennen forteller også at det i kretsen rundt Martines familie er kjent at det i den siste tiden har vært utvidet kontakt mellom norsk politi og familien til Martine i forbindelse med øvrige aspekt saken reiser.

Nettavisen har tidligere snakket med Farouks advokat, som avviser at faren holder sønnen skjult.

Britisk politi etterlyser fortsatt en rekke av Martine Vik Magnussens (23) eiendeler og ber de som kan ha tips i saken ta kontakt på telefon +44 020 8358 0300

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere