RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp vil fjerne formuesskatten

Sist oppdatert:
Fremskrittspartiet vil fjerne formuesskatten i løpet av fire år i regjering.

- Vi skjerper løftet om å fjerne formuesskatten, sier Frp-nestformann Per Sandberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I programmet for inneværende stortingsperiode står det bare at Frp gradvis vil fjerne formuesskatten, men nå er beskjeden klar fra partiets programkomité: Frp vil nå kort og godt fjerne formuesskatten.

– Dette skal vi klare i løpet av fire år. Vi prioriteter å fjerne formuesskatten. Hvis vi finner rom for ytterligere skattelettelser, så vil vi gå løs på arveavgiften, lover Sandberg.

Han leder Fremskrittspartiets programkomité som foreslår å redusere arveavgiften – «med sikte på å fjerne» den helt.

Ny tjeneste:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

11 milliarder
Staten får i år inn rundt 11 milliarder kroner i formuesskatt, mens skatt på arv og gaver utgjør 2,7 milliarder kroner.

Per Sandberg peker på at formuesskatten er en særnorsk skatt som gir næringslivet i Norge dårligere kår enn konkurrentene i andre land.

– Formuesskatten rammer i stor grad de små og mellomstore bedriftene. Typiske familiebedrifter er i en spesielt vanskelig situasjon, sier Sandberg.

Frp-nestformannen er beredt til å møte Ap til debatt om formuesskatten i neste års valgkamp.

– Jens Stoltenberg gjør jo et poeng av at de 100 rikeste her i landet må betale 7 millioner kroner hver i formuesskatt. Ja vel, men det utgjør jo bare 700 millioner samlet sett og betyr dermed at resten av befolkningen pålegges 10,3 milliarder kroner i formuesskatt, sier Sandberg.

Debatt i Høyre
Høyre-nestleder Jan Tore Sanner mener at formuesskatten er skadelig for verdiskapningen i Norge.

– Vi må derfor ha som ambisjon å fjerne formuesskatten så fort som mulig. Vi har nå en diskusjon om hvor fort dette kan la seg gjøre, men ingenting vil være bedre enn om vi klarer det på fire år, sier Sanner.

Høyres programkomité har ennå ikke konkludert på hvor fort formuesskatten bør fjernes. I gjeldende program har Høyre lovet å fjerne denne skatten i løpet av stortingsperioden, men nå åpnes det for å slakke på formuleringen.

Siden de rødgrønne i mellomtiden har økt formuesskatten, mener Høyres finanspolitikere at det nå «kan bli mer krevende» å fjerne denne skatten i løpet av fire år.

Slippe unna skatt?
– Det er også viktig å være klar over at når formuesskatten eventuelt fjernes helt, så vil en del personer med betydelige formuer kunne bli nullskattytere, heter det i Høyres debatthefte.

Her slår partiet fast at det er «viktig at alle bidrar» og gjør det samtidig klart at man må vurdere andre tiltak som hindrer at noen blir nullskattytere.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere