RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Lopper barna på nettet

Sist oppdatert:
Sønnen (12) til Marte brukte tusenvis av kroner på barnespill på nettet. Nå advarer hun andre foreldre.

(iOslo.no) - Det virket greit og ufarlig, de hadde foreldrelinje og overvåket ting. Det virket skikkelig, sier mamma Marte Ree Nolet.

I mars i år fikk Marte en overraskende telefonregning. Det var brukt flere hundre kroner på innholdstjenester. Dette kunne hun ikke forstå, for verken hun eller mannen hadde benyttet seg av slike tjenester.

Kjøpte lekepenger
Hun ringte og sjekket, og utgiftsposten kom fra Habbo.no, et spill for barn på nettet. Sønnen hadde bestilt Habbo-mynter. Det er lekepenger som man kan kjøpe møbler og andre ting for i dette spillet. Dette skjedde flere ganger.

Da barna hennes først kom over Habbo, prøvde mamma Marte selv spillet og undersøkte det på alle bauer og kanter. Man må være 13 år gammel for å melde seg inn i Habbo, så moren lot sønnen bruke den kontoen hun selv disponerte. Men snart lagde han seg sin egen og registrerte seg med falsk fødselsdato.

Dermed kunne han begynne å shoppe mynter ved å tyvlåne foreldrenes mobiltelefoner og bruke fasttelefonen.

- Vi hadde da tidligere stengt barnas mobiltelefoner for innholdstjenester. Det han gjorde da var å låne våre mobiltelefoner for å sende SMS for bestilling av disse myntene. Det som har skjedd er at han har hatt venner som nok har presset ham til å kjøpe Habbo-mynter. De har han brukt til å kjøpe ting til seg selv og venner på Habbo, forteller Marte til iOslo.no.

- De forleder unger
Samlet bestilte både tolvåringen og hans åtte år gamle lillebror lekepenger for rundt 2500 kroner. Allerede i mars kontaktet hun Habbo, men fikk til svar at de ikke hadde tenkt å refundere denne summen.

- De tjener penger på unger. De forleder unger til å bruke penger. Og det er en del av dette spillegalskapssamfunnet. Ungene skjønner det ikke engang.

For når barna registrerer seg får de se en enorm liste med avtalevilkår. En liste som etter all sannsynlighet barneskolebarn ikke finner svært interessant.

Får ikke pengene tilbake
- Barnespill på nett skal være gratis. Man må være sikre på at barn ikke kan opprette sine egne konti. Vi har krevd skriftlig at vi skal ha pengene tilbake fra Habbo. Det er to uker siden den siste hendelsen, og da sendte vi dette kravet om refusjon, forteller mammaen.

Men penger, dét får hun nok ikke. iOslo.no har snakket med Habbo-sjefen.

- Jeg diskuterer ikke våre kundeforhold i mediene. Jeg går ut fra at hun kontaktet oss, sier Lars Kristiansen, Nordic Country Manager for Sulake Norge AS, som driver Habbo.no.

- Foreldrenes problem
- I saker som denne, hvor barn har misbrukt foreldrenes mobil eller kredittkort etc., refunderer dere pengene til foreldrene?

- Det kommer helt an på den enkeltstående sak, men jeg må understreke at foreldrene har et stort ansvar når de gir barna en telefon.

- I dette tilfellet har barna stjålet mobilene. Hva gjør dere da?

- I det tilfellet er det tydeligvis et problem mellom barn og foreldre. Hvis barn går så langt som til å stjele fra foreldrene er det, i mine øyne, en sak mellom barna og foreldrene.

- Oppdra barna dine
Kristiansen sammenligner denne saken med følgende:

- Hvis et barn har stjålet 500 kr for å gå på kino, vil moren sannsynligvis ikke gå til kinoen for å kreve pengene tilbake. Jeg har vanskelig for å se hvordan vi kan lære folk om grunnleggende oppdragelse. Ansvaret ligger hos foreldrene. Det er deres ansvar at fortelle barna at de ikke skal stjele, sier han.

Kristiansen bekrefter at Sulake/Habbo i Norge skal møte myndighetene for å diskutere nettstedets bruker- og avtaleprosesser.

- Vi vil gjerne være en aktiv spiller i det norske markedet når det gjelder dette, forteller han.

- Som tivoli
- Hvorfor selger dere ting på Habbo? Nettstedet er for rimelig små barn?

- Man kan kjøpe seg en ekstra opplevelse. Det blir som å være på tivoli hvor man får gratis inngang, og så kan man betale for en ekstra karusell. Det tar vi betalt for.

- Men noen vil hevde at barna ikke sitter igjen med noen ting?

- Hvis man går inn i en kino, så ser man en masse bilder, og man får jo fortsatt ikke noe. Men det er muligheten for underholdning som er salgsvaren, forteller Habbo-sjefen.

Barns begrensede kjøpsmyndighet
Avdelingsdirektør og nestleder i Forbrukerombudet, Gry Nergård, forteller at Habbo har vært i deres søkelys før, men at de nå har «forbedret seg noe».

- Men det har ikke blitt bedre for denne familien i hvert fall. Jeg vet ikke om det er tilfeldig at Habbo har blitt dratt fram hver gang. Det vi er opptatt av nå er jo egentlig den problemstillingen som går på barn sin oppførsel og avtalekompetanse. Barn har jo en begrenset avtalekompetanse, forteller Nergård.

Hun forteller at Forbrukerombudet er i kontakt med Justisdepartementet og Medietilsynet for å få klarhet i denne problematikken. I tillegg bekrefter hun at Forbrukerombudet skal møte Habbo for å se på rammene rundt avtaleinngåelse med barn.

- Uakseptabelt
- Jeg tror selv voksne ikke får med seg disse brukervilkårene på Habbo.no. Vi mener det er uakseptabelt at man legger til rette for at man kan komme i økonomisk uføre.

- Vi mener at man bør tolke loven så strengt at barn ikke har avtalekompetanse. Habbo fraskriver seg ansvar på hjemmesidene sine, men det er ikke vår oppgave å anbefale Habbo å betale tilbake pengene, avslutter Forbrukerombudets Gry Nergård.

Habbo.no har nå slettet kontoene til Martes to sønnen på 12 og 8.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere