RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Glem billigere barnehager

Sist oppdatert:
Småbarnsforeldre har ventet i to år på at regjeringen skal holde løftet om billigere barnehager. De må fortsette å vente.

Regjeringspartiene lovet billigere barnehageplasser allerede i 2002. Da ble Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk venstreparti og Senterpartiet enige om at barnehageprisene her i landet skal ha en maksimalpris på 1500 kroner. Året etter ble alle partiene på Stortinget enige om det historiske barnehageforliket. Ifølge avtalen skulle barnehageprisen settes ned i to faser:

  • 1. mai 2004 skulle maksimalprisen på en barnehageplass være 2750 kroner. Dette innfridde Bondevik 2-regjeringen.
  • Fra 1. august 2005 skulle maksimalprisen være 1500 kroner i 2002-priser (det tilsvarer litt under 2000 kroner i dag), hvis det var tilnærmet full barnehagedekning.

Nytt løfte i 2005
I Soria Moria-erklæringen til den rødgrønne regjeringen fra 2005 lovet regjeringspartene igjen at de skulle sette ned barnehageprisen: «Maksimalpris på 1750 kroner innføres når full barnehagedekning er nådd, senest innen utgangen av 2007», står det på side 43 i erklæringen.

I valgkampen i 2005 lovet de rødgrønne partiene billigere barnehager uansett om målet om full barnehagedekning var oppnådd eller ikke.

Koster 2330 kroner
Men til tross for de doble løftene koster en barnehageplass 2330 kroner. I statsbudsjettet i fjor økte til og med prisen med 80 kroner.

LES OGSÅ: - Djupedal kalte meg «nedrig»
LES OGSÅ: Djupedal trekker løfter
LES OGSÅ: Trekker seg uten barnehage-dekning

Det er tvilsomt om regjeringen vil sette opp prisen på barnehager én gang til ett år før stortingsvalget, men kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell (SV) har allerede varslet at regjeringen ikke vil innføre fase to før i 2012.

Regjeringens nye strategi går nemlig ut på at prisen skal stå stille helt til det maksprisbeløpet som i 2005 var 1750 kroner, er vokst til 2330 kroner på grunn av pris- og kostnadsøkning. Dette vil trolig skje i 2012.

Sjekk de siste budsjettlekkasjene her

- Helt riktig prioritering
Gunn Karin Gjul som sitter i familie og kulturkomiteen på Stortinget for Ap synes dette er helt greit.

- Det er helt åpenbart at dette er en riktig prioritering. Det viktigste er full barnehagedekning, sier Gjul til Nettavisen.

Hun understreker at hun ikke vet hundre prosent at barnehageprisen ikke vil gå ned, men at hun forholder seg til det Solhjell har sagt om den nye strategien.

- Uredelig avtalepartner
Ulf Erik Knudsen, som sitter i komiteen for Frp, slakter derimot løftebruddet.

- Vi ser det som et klart brudd på avtalen som ble gjort. Regjeringspartiene har ikke vist seg som en redelig avtalepartner, sier Knudsen til Nettavisen.

- Synes ikke Frp det er viktigere med full barnehagedekning enn lavere barnehagepris?

- Vi føler oss helt sikre på at hvis vi fra begynnelsen av innføringen av barnehageforliket hadde gitt private barnehager tilbud om den samme finansieringen som offentlige barnehager, så hadde vi vært i mål i dag.

Regjeringen legger fram statsbudsjettet tirsdag. Følg med på hva budsjettet betyr for deg her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere