RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kjell må få hjelp nå

Sist oppdatert:
De narkomanes talsmann er forbannet. - Gi ham bolig og send regningen til hjemkommunen!

(iOslo.no) I går kunne iOslo.no fortelle historien om Kjell (44) som bor under en bru i Oslo. I gjørma ligger han i et provisorisk telt, får ikke sove og setter fire skudd om dagen. Kjell kommer fra Trondheim og orker ikke bo på hospits i Oslo. Han får ikke andre botilbud, for han har ikke bodd i Oslo i to år. Derfor bor han på gata.

- Jeg har bodd under brua en måned. Det begynner å bli kaldt. Jeg vil leve et normalt liv, selvfølgelig vil jeg det, sa Kjell til iOslo.no i går.

Les også: - Jeg vil leve

Far til to gutter
Kjell er far til to voksne gutter i Trondheim, og han lengter etter å få leve et liv som de fleste av oss. 29 år med heroinhelvete, tigging, sove i kulda under en bru, må snart være over, krever de narkomanes talsmann.

Leder i Foreningen for Human Narkotikapolitikk, Arild Knutsen, er krystallklar i sin reaksjon:

- Oslo kommune, dette skal dere gjøre: Finn et bosted for Kjell, vis omsorg og send regningen til hjemkommunen hans, sier han til iOslo.no.

I statsbudsjettet 2009 er det lagt inn en økning på 300 millioner til rusomsorgen. Les Arild Knutsen rusbudsjett-kommentar her!

Han sier at Oslo kommune selvfølgelig ikke skal betale for problemene til borgere fra andre kommuner. Oslo må få mer penger fra staten om den skal ta på seg mer, legger han til.

Bråkete og farlig
Oslo-hospitsene beskrives som bråkete, farlige og uutholdelige for mange. Derfor er det ikke aktuelt å kreve at alle bostedsløse skal ivre til nærmeste hospits. Kjell fortalte iOslo.no at han rett og slett ikke klarte å bo der, for det var så bråkete og grusomt. Dermed flyttet han inn under en tungt trafikkert bru i Oslo sentrum.

- Det er et uttalt mål for Oslo kommune at alle har et sted å bo. Derfor er det meningsløst å nekte Kjell leilighet. Det går ikke å putte folk på hospits og tro at man har løst saken, sier Knutsen.

- Hospits passer ikke alle, og det må vi ta høyde for. Mange på hospits opplever at det banker på døra hele tiden. De spør om man skal sette skudd, om man har syre og alt mulig. De trues også med vold, forteller han.

Er en av dine nærmeste rammet av rusavhengighet? Send din historie til journalist Bjørn Lecomte: bjorn.lecomte@ioslo.no

I tillegg skal det være en del mennesker med doble diagnoser på hospitsene, det vil si at de har både psykiatriske og rusrelaterte lidelser. - De kan være bråkete og voldelige, pluss at det er mye amfetamin, som fører til høy aktivitet hele døgnet.

Byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo, Jøran Kallmyr (Frp) sier følgende til iOslo.no om Knutsens uttalelser:

- Jeg ser problemene med hospitsene, og det er derfor vi har satset på dette. Det er vanskelig å stille med leiligheter på kort varsel til alle som dukker opp i Oslo, det er rettere sagt umulig.

- Vi har mulighet til å sende faktura til hjemkommunene (til rusmisbrukere fra andre kommuner. journ.anm.), men vi har ingen sikkerhet for at de betaler. Det er en del tilbakebetalinger allerede i dag. Noe får vi refundert, hvis vi forfølger saker, sier Kallmyr.

Alle vil til Oslo

Oslo er alltid i en spesiell situasjon, for hele landet trekkes mot byen. Det gjelder studenter, narkomane, homofile og andre grupper som har et naturlig fellesskap i Oslo.

- Det er dessverre her i Oslo det er lettest å være rusavhengig. Det er billigst og mest tilgjengelige. Mange rømmer fra vanskelige kår på sine hjemsteder. Hjemme er de synlige, her går ikke familie og klassekamerater forbi deg hele tiden. Man kan uansett ikke nekte dem å komme til Oslo, for de kommer til Oslo uansett, sier Arild Knutsen.

- Bedre å dra hjem
Byråd Kallmyr mener at Oslo kommune gir nødhjelp til alle som bor i Oslo, men ønsker ikke at alle narkomane skal havne i hovedstadens allerede belastede miljøer.

- For personer som har tenkt å bli boende i Oslo, jobber vi for å skaffe dem et varig botilbud. De som ikke har klare svar på dette, prøver vi å få tilbake til hjemkommunen deres og sørger for at den kommunen da tar imot vedkommende og har et tilbud til den. Vi tror det at mange narkomane ikke får det noe bedre i Oslo, det kan være enklere å hjelpe dem i deres egne hjemkommuner.

Men for dem som er i en krisesituasjon i Oslo i dag anbefaler Kallmyr følgende:

- Jeg vil anbefale alle som kommer seg til Oslo om å komme seg på sosialkontoret så vi får laget et hjelpeprogram for dem. På kvelden kan de gå på Legevakta til Sosialvakttjenesten som er åpent hele natta. Da kan vi arbeide med å finne varig bolig til dem. Det er riktig for at Kjell må bo her folkeregistrert i to år for at han skal få tildelt kommunal bolig, men vi finner andre midlertidige boløsninger enn hospits. Det er mange forskjellige botilbud, sier han.

Var selv ruset og uteligger
Arild Knutsen har selv vært narkoman og uteligger. Han trasket hvileløst rundt i Oslo-gatene, sov i oppganger, ruset seg og ventet til T-banene gikk. Da kunne han nyte varmen fra setene.

- Du har jo selv opplevd det Kjell opplever nå. Du kom deg ut av det, hvordan kan Kjell også få et fullverdig liv?

- Jeg var heldig og kom til rusbehandling veldig raskt. Det hjalp ikke mot rusproblemet, men jeg fikk høyere status med utdanning og bosted. Men det var først da jeg kom til Human-Etisk Forbund at det virkelig gikk bra, fordi de trodde på meg og tok mine ressurser på alvor. Vi må gripe tak i han i den situasjonen han er tak i nå, ikke forlange total rusfrihet med en gang, sier Knutsen.

- Tålte ikke metadon
Det er kun 15 behandlingsplasser i Norge hvor pasienten kan få være i mer enn ett år. Behandling er dessuten en komplisert prosess, og Kjell fortalte til iOslo.no at han har prøvd metadon, men at han får svært vonde bivirkninger av det.

- Problemet er ikke å slutte med stoff, problemet er å lære seg å leve et nytt liv, og det tar mer enn ett år.

Men samme hva slags regler man har i Oslo, og hvor velbegrunnede de er, så står det mennesker igjen uten tak over hodet, sultne og narkomane.

- Avviser man dem, skjer ingen ting annet enn at de står igjen på gata, sier Knutsen.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere