RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Farlig å stå fram som sadomasochist

Foto: Arild J. Waagbø
Svein Skeid (58), talsmann for norske sadomasochister, kjemper mot sykdomsdiagnose og diskriminering.

- Å stå fram i media som sm-er er russisk rulett. Du har en desk i sving og folk som tenker på salg - som syns temaet er pikant. Det er helt klart farlig. Å stå fram slik kan ramme alt fra jobb og familie til egen sikkerhet. Men åpenhet er ikke et spørsmål om enten eller, men om grader av åpenhet. Det er forskjell på å stå fram i Nettavisen eller VG og på det å betro seg til en fortrolig venn, eller en søster eller bror, sier Svein Skeid (58).

Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås gikk i forrige uke og sa at norske arbeidsgivere må bli flinkere til å inkludere homofile og lesbiske. Hun ønsker at seksuell orientering også nevnes i stillingsannonsene. Les mer om det her.

Blir du diskriminert på jobben? Tips oss her (vi publiserer ikke navn uten samtykke).

Skeid er leder i Revise F65, et utvalg i regi av Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring, som siden 1997 har kjempet for at fetisjisme og sadomasochisme (sm) ikke lenger skal være en norsk og internasjonal psykiatriske diagnose.

- Sykdomsdiagnosen er nesten en blankofullmakt til å diskriminere sm og fetisjpopulasjonen. Diagnosene under F65 er en uheldig blanding av det folk gjør frivillig og ulovlige overgrep. Vi mener at det som er seksuelle eller sosiale uttrykksformer mellom samtykkende voksne, som ikke er ulovlig og kriminelt, ikke skal klassifiseres som sykdom, sier Skeid og minner som sm-miljøets parole «Sunn, sikker og samtykkende».

Les også i Jobbmagasinet:

Dette betyr at jobben din er i fare

Dette får sjefen til «Elin» aldri vite

Her ryker jobbene

Vil ha vern
Skeid ønsker at fetisjister og sm-ere skal få et generelt vern mot diskriminering, samt et spesielt vern mot diskriminering i arbeidslivet. Han peker på at det er sårbare grupper og at forskning i USA har avdekket at så mye som en av tre i gruppen utsettes for vold, trakassering og diskriminering.

Her er noen av Revise F65s mange eksempler på at norske sm-ere har fått trøbbel på jobben i Norge:

Truet: En 22 år gammel norsk mannlig bilfil musiker ble i 1996 truet av Oslo kommune i Norge med at han ville miste jobben i en friteatergruppe for barn, dersom han ikke sluttet å informere om fetisjisme i media.

Mistet jobben: En 26 år gammel norsk kvinne mistet i desember 2000 vikarjobben sin som selger i et forsikringsselskap på Østlandet på grunn av sin SM-orientering.

Hengt ut: En 32 år gammel lesbisk kvinne ble i 1997 outet og hengt ut som sm-er på sin arbeidsplass av en kjent norsk ekstremradikal feminist. 32-åringen hadde deltatt i en avisdebatt om sm og arrangerte et møte med temaet. Feministen deltok på en undervisningssamling på offerets arbeidsplass.

- Ikke mer sykdom
Skeid sier at det ikke fins noen dokumentasjon på at det er mer psykisk sykdom blant sm-ere og fetisjister enn blant andre.

- Tvert om tyder en undersøkelse fra Australia på menn som driver med sm er mer lykkelige enn andre menn, sier Skeid.

Sm er i ferd med å bli en seksuell normalvariant

Han peker også på at sm-praksis kan være mer utbredt enn homofili.

- Andelen homofile i befolkningen ligger rundt fem prosent, mens forskning tyder på at ti prosent av befolkningen praktiserer sm-sex. Sm har blitt mer synlig i reklame og motebildet, så jeg tror at avviksstempelet er på vei bort. Sm er i ferd med å bli en seksuell normalvariant, sier Skeid.

En ny kamp

Skeid konstaterer at han har gått fra å drive homokamp til å drive rettighetskamp for både homser, lesber og heterofile.

- Jeg har det jo i blodet, smiler han.

Han sammenligner også utviklingen iblant fetisjister og sm-ere med det homobevegelsen har vært igjennom.

- Det er litt slik at man først må komme inn i skapet før man kan gå ut av det. Problemet i dag er at folk må skjule hvem de er, at noen lever i frykt for å bli avslørt, sier Skeid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere