RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Palin frikjent for maktmisbruk

Sist oppdatert:
- Misbrukte ikke sin makt som guvernør for å få sparket tjenestemann.

Det finnes ingen skjellig grunn til mistanke om at Palin, som er guvernør i Alaska, handlet i strid med delstatens etiske regelverk da Walt Monegan ble oppsagt som leder for den offentlige sikkerheten i delstaten.

Det er konklusjonen i en sluttrapport fra personalnemnda i Alaska, som har gransket saken. Rapporten ble lagt fram mandag, dagen før valget i USA.

Det var Palin selv som ba personalnemnda om å granske saken. Palin ønsket en ny og uhildet vurdering av saken etter at delstatsforsamlingen i Alaska i oktober nådde den motsatte konklusjonen i sin gransking.

«Troopergate»
Delstatsforsamlingens gransking konkluderte med at Palin forbrøt seg mot delstatens etiske regler da hun i juli fjernet Monegan fra stillingen som leder for offentlig sikkerhet og i stedet gjorde ham til leder for skjenkekontrollen.

Palin ble beskyldt for å ha misbrukt sin stilling for å straffe Monegan etter at han nektet å sparke politibetjenten Michael Wooten, som på dette tidspunktet kjempet mot Palins søster om foreldreretten etter en vanskelig skilsmisse.

Ifølge personalnemnda gjorde ikke delstatsforsamlingen jobben sin godt nok i granskingen av saken som er blitt hetende «Troopergate» i amerikansk presse. De folkevalgte samlet inn fakta, men feiltolket regelverket, mener nemnda.

– Det etiske regelverket er først og fremst rettet mot personlig økonomisk vinning. Folk har mange feiloppfatninger om hvilken rekkevidde regelverket har, sier Timothy Petumenos, som har ført nemndas rapport i pennen.

Sår tvil om vitnesbyrd
Personalnemnda påpeker at flere ansatte i delstatsforvaltningen avviser påstander som Monegan har kommet med i saken. Monegans vitnesbyrd var en viktig del av grunnlaget for delstatsforsamlingens konklusjon.

Sarah Palin, hennes ektemann Todd Palin og flere andre medarbeidere nektet å stille på høringene som ble arrangert da delstatsforsamlingen gransket saken. Palin selv avviste granskingen som partisk.

Personalnemnda gir uttrykk for misnøye med Palin og hennes stabs bruk av personlige e-postadresser i arbeidsøyemed. Slike private e-brev inngår ikke i det offentlige arkivet og kan følgelig bli slettet uten at noen får se innholdet.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere