RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er ikke perverst lenger

Sist oppdatert:
Svenskene har ombestemt seg. Norge kan komme etter.

Socialstyrelsen i Sverige friskmelder transvestitter, fetisjister og sadomasochister fra nyttår. Det er antatt at dette omfatter 10 prosent av befolkningen - i Norge nærmere 500.000 mennesker.

- Vi vil ikke bidra til at visse typer seksuell atferd skal oppfattes som sykdom. Disse individenes seksuelle preferanser har samfunnet ikke noe med å gjøre, sier Lars-Erik Holm, generaldirektør i Socialstyrelsen, til avisen Dagens Nyheter.

Også den norske helsedirektøren åpner for at de norske diagnosene kan endres.

Les også i Jobbmagasinet:

- Farlig å stå fram som sadomasochist

Dette får sjefen til «Elin» aldri vite

- Ikke perverst
- Det er veldig viktig for individene det er snakk om at samfunnet anerkjenner at de er fullverdige medborgere, sier Lars-Erik Holm.

Vi vil ikke bidra til at visse typer seksuell atferd skal oppfattes som sykdom

Han viser til at Sverige fjernet homofili som sykdomsdiagnose i 1979 og mener at dette var medvirkende til at folk ser annerledes på homofili i dag enn for 30 år siden. Norge var den gangen tidligere ute enn svenskene. Her gikk homofilidiagnosen ut av bruk i 1977.

Om svenskenes diagnoseendring uttaler Lars-Erik Holm:

- Socialstyrelsen vil med denne forandringen understreke at disse atferdene ikke er sykdommer og ikke heller noe perverst.

(Saken fortsetter under bildet)

En inspirasjon til å gå videre med arbeidet i Norge. Helt fantastisk!

- En seier
Danmark fjernet sadomasochisme som diagnose allerede i 1995. Dermed vil Norge fra nyttår være det eneste skandinaviske landet der sadomasochisme fortsatt regnes som sykt.

- Dette er en stor seier for Revise F65 og en inspirasjon til å gå videre med arbeidet i Norge. Helt fantastisk! sier Svein Skeid til Nettavisen.

Skeid er leder i Revise F65, et utvalg i regi av Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH), som siden 1997 har kjempet for at fetisjisme og sadomasochisme (sm) ikke lenger skal være en norsk og internasjonal psykiatriske diagnose. Senest i juli holdt han foredrag om saken for RFSU i forbindelse med Europride i Stockholm. Han mener at argumentene han førte fram nå har fått fullt gjennomslag i Sverige.

- Nå må norske helsemyndigheter gripe fatt i problematikken. Særlig i forhold til hiv-forebyggende arbeid er det viktig at gruppene det jobbes mot føler at de er noe verdt, at de har en positiv identitet. Derfor må sykdomsstempelet bort, sier Skeid.

- Åpen for dialog
Det er ikke noe grunnlag i verken dagens samfunnsnorm eller helsefaglig tenkning for å kalle flere av disse diagnosene for sykdom

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier til Nettavisen at verken LLH eller andre har kontaktet Helsedirektoratet om diagnosekodene Sverige nå kvitter seg med.

- Vi ser jo nå når svenskene endrer på dette at det kan være noe vi også bør gjøre noe med. Her er det flere seksuelle atferder som har diagnosekoder som kan medføre en sykeliggjøring av folk. Vi er helt åpne for å gå i dialog med fagmiljøene om dette. Det er ikke noe grunnlag i verken dagens samfunnsnorm eller helsefaglig tenkning for å kalle flere av disse diagnosene for sykdom, sier Larsen.

Nestoren blant norske sexologer, Thore Langfeldt, sier i en kommentar til Nettavisen at han støtter at svenskene stryker seks sexrelaterte diagnoser.

GÅ TIL NETTAVISEN JOBB

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere