RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sydney-operaens arkitekt er død

Sist oppdatert:
Den danske arkitekten Jørn Utzon er død, 90 år gammel.

Jørn Utzon, dansken som var beskrevet som en av det 20. århundrets mest visjonære arkitekter, er død.

Utzon døde natt til lørdag, 90 år gammel, skriver Berlingske Tidende.

Hans mest kjente verk var operahuset i Sydney. Konkurransen om å tegne det vant han i 1957. Det ble hans største bedrift, men også en av hans største skuffelser, ifølge den danske avisen.

Etter å ha kjempet med byggherrer, politikere og presse i sju år, forlot Utzon byggeprosjektet og Australia i 1966, før operaen sto ferdig. For 10 år siden kom bystyret i Sydney med en uforbeholden unnskyldning og tilbød ham å vende tilbake og rette opp innvendige feilene som var stridens kjerne på 1960-tallet. Men Utzon takket nei og fikk aldri oppleve å se sitt verk, som etter hvert også havnet på UNESCOs verdensarvliste, ferdig.

Den norske arkitekten Helge Hjertholm var en sentral medarbeider hos Jørn Utzon fra 1958 til 1961 og var med på å bearbeide prosjektet for Sydney-operaen i en tidlig fase. Samarbeidet med Utzon ble skjellsettende for den norske arkitekten, som i hele sin karriere arbeidet videre med de samme prinsippene som Utzon la til grunn.

Av anmeldere og arkitektkolleger ble Utzon særlig hyllet for sin evne til å forene menneskelige elementer og bygningens naturlige omgivelser og elementer som lys og vann inn i de største bygninger.

(Kilde: Berlingske Tidende, arkitektur.no og Wikipedia)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere