Så du trodde at jula handlet om fødselen til Jesus og en småtykk fyr som dro verden rundt på en slede? Vel...

1. Ordet jul kommer fra norrønt jól, som var en hedensk høytid for å feire midtvinterdagen i Norden. 12.januar, for øvrig.

2. Julenissen er en blanding av flere hedenske og kristne figurer. Blant annet St.Nicholas (Nikolas av Myra (Tyrkia)), Odin/Wóden, den keltiske Holly King, Sinterklaas, tomter/nisser og mye annet.

3. Den julenissen vi forbinder med jula nå ble ikke laget av Coca-Cola, men ble skapt av tegneren Thomas Nast i 1860 i Harper's Weekly.

4. Jul var forbudt i mange amerikanske byer lenge. De puritanske protestantene mente det var en menneskeskapt dag, og ikke en hellig en. Ikke før 26.juni i 1870 ble jula en offisiell høytid i USA. I Oklahoma ble ikke jul en lovlig høytid før i 1907.

5. Den eldste julesangen man vet om er Jesus refulsit omnium fra det 4. århundret. Den ble skrevet av St.Hilarius av Poitiers.

6. Mange kristne nasjoner hadde forbud mot juletrær helt fram til 1640. Bakgrunnen var et det var en hedensk skikk som sannsynligvis stammer fra Egypt hvor man tok kvister/grener inn i huset rundt det som var vintersolverv.

7. Juletrær er for øvrig en ganske ny skikk. Det første nedskrevne man vet om er et juletre i Riga i Latvia. Et tre ble tatt inn i byens torg, pyntet og så brent. Året? 1510.

8. De første innendørs juletrærne dukket opp noen hundre år senere i Tyskland. Etter at dronning Victoria giftet seg med Prins Albert i 1840 ble tradisjonen innført i England, og senere USA.

9. Datoen vi feirer julen på ble bestemt av biskop Liberius av Roma i år 354.

10. Skal man bruke Bibelen som sannhetsbevis for når julen egentlig er så er det mest sannsynlig i mars. I tillegg tror man at fødselen til Jesus skjedde i år 6.

11. Julebukken stammer fra gamle hedenske feiringer av guden Tor, og slakting av geiter - og å minnes de døde. Man skulle gjerne kle seg i skumle klær, eller klær etter folk som hadde dødd.

12. Misteltein er kanskje den eldste norske juleskikken du kan følge. Det er basert på myten om at Balder ble drept av en pil av misteltein, hans mor - Frøya - gråt så hvite bær som gjorde ham frisk igjen. Hun hengte så opp mistelteinen og velsignet den slik at alle som gikk under den skulle få et kyss. Så det er så absolutt ingen amerikansk skikk....

13. Det å brygge øl til jul var pålagt i gamle norske juletradisjoner.

14. Tenningen av lys i forbindelse med jul stammer nok fra jødiske hanukká.

15. Gavegivingen er ikke basert på tre vise menn. Det står ingenting i bibelen om tre vise menn, kun om tre gaver. Basisen for gavegivingen er nok den romerske religiøse festen, Saturnalia hvor venner ga hverandre gaver. Datoen for det var for øvrig 17.desember, og varte i syv dager hvor man på den siste dagen byttet gaver...

16. Luciadagen er en dag som baserer seg den hellige Lucia fra Siracusa på Sicilia. Den ble innført i Sverige på slutten av 1800-tallet, og feires ikke i katolske land.

17. Det var den amerikanske forfatteren Washington Irving som fant på at julenissen fløy oppe i skyene for å levere gaver. Han er kanskje mest kjent for The Legend of Sleepy Hollow og Rip Van Winkle. Historien med julenissen i lufta er fra novellesamlingen The Sketch Book of Geoffrey.

18. Fra gammelt av var det 20 dager med jul. På den 20. skulle man gå fra rom til rom og jage ut julen med bjørkeris.

19. Det som regnes som verdens største julegave er en liten statue utenfor New York... USA fik kden av Frankrike i 1886.

20. De første julekortene dukket opp i 1843. I London. De ble laget for å selge frimerker.

21. Enkelte hevder at tradisjonen med pepperkakehus stammer fra eventyret om Hans og Grete, og heksas godterihus. I Tyskland kalles husene ofte for Hexenhaüsle.

22. Jingle Bells var egentlig en sang skrevet til Thanksgiving.

23. Julenissens reinsdyr er basert på Odins hest Sleipnir. De amerikanske navnene du kanskje kjenner stammer fra et dikt i 1823 (A visit from St. Nick av Clement Moore). Rudolf kom ikke med før i 1939. Da som reklame for butikken Montgomery Ward.

24. Myten om at slemme barn får noe ikke så bra stammer fra historiene om St.Nikolas. Han kommer 6.desember med gaver til snille barn. Slemme barn? De blir truet av Svarte-Peter. Ja, Svarte-Peter.

25. Og, du, det kan fort være at det nordmenn spiste til jul var pizza.