RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arne Næss er død

Foto: Erichsen, Jarl Fr. (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Den folkekjære filosofen døde mandag kveld.

Den store filosofen, tenkeren og naturelskeren Arne Næss er død.

Har du tips om saken? Send SMS eller MMS med kodeord «tips» til 1930, ring 21006010 eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

- Arne Næss ble født 27. januar 1912, så han døde etter et langt og rikt liv, sier Erling Kagge ved Kagge forlag til Nettavisen tirsdag morgen.

Kagge ønsker ikke å gi detaljer om hvordan Næss døde, men sier han sovnet inn ved 21.30-tiden mandag.

- Sjenerøs og leken
- Hva bør han huskes for?

- Et sjenerøst, lekent og åpent menneske som fortalte nordmenn og andre om ideer som beriket livene deres. En klatrende filosof. Hans tanker rundt livsfilosofi og dypøkologi har betydd mye for veldig mange. I tillegg hadde han en flott sans for humor som nordmenn satte pris på. Da han for eksempel ble spurt i et intervju hvorfor han hadde begynt å klatre svarte Arne: Hvorfor sluttet du, forteller Kagge til Nettavisen.

Kagge ble kjent med Næss i 1996.

- Hva karakteriserte Næss?

Åpen. Mangfoldig. Uortodoks. En internasjonal ener innen sine fagfelt og en filosof som ble klokere og klokere etter hvert som han ble eldre. Arne var i tillegg et varmt, interessert og sjenerøst menneske. Han hadde en grunnleggende respekt for alt liv og var sine venners beste venn. Tankene i dag går til hans kjære kone og følgesvenn hele veien, Kit-Fai, avslutter Kagge.

Hyllet av Diana Ross
«Onkel Arne » ble spesielt nevnt av Diana Ross under den store Nobelfesten i Oslo i desember:

- Min favorittnordmann er også her, onkel Arne, sa divaen og hyllet filosofen Arne Næss sr, som var onkelen til hennes avdøde eks-mann.

Ifølge VG skal Næss ha vært syk en stund.

Mange bøker
Kagge har gitt ut flere av Næss´bøker, både «Timotei», «Nærkontakt», «Det frie menneske», «Hvor kommer virkeligheten fra?» og «Mental håndbak».

Arne Næss avla magistergraden, som den yngste noensinne, i 1933 - og ble dr.philos i 1936.

Hans lekenhet og mange bøker og foredrag har belært og frydet mange lærelystne studenter i over 70 år.

Ikke redd døden
Arne Næss fryktet ikke sin egen død:

- Jeg tror ikke på evig liv. Det er ingen mennesker som har beskrevet himmelen på en sånn måte at man har lyst til å være der så jævlig lenge, sa Arne Næss til Side2 som 92-åring.

Det er i dag nøyaktig fire år siden Næss´nevø, eventyreren Arne Næss junior (66), omkom i en klatreulykke ved Cape Town i Sør-Afrika.

1411

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere