RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

200.000 nordmenn driver fildeling nå

Sist oppdatert:
Pirate Bay har offentliggjort tall om sine brukere.

Rettssaken mot The Pirate Bay nærmer seg med stormskritt, men det betyr ikke at gjengen bak forsøker å holde en lav profil. Nå har de publisert et kart som kontinuerlig blir oppdatert med statistikk om hvor nettstedets fildere stammer fra.

Med tanke på at The Pirate Bay er verdens klart største BitTorrent-tracker, med opp mot 25 millioner unike brukere til enhver tid, gir nettstedets statistikk en meget god indikasjon på hvem som er de mest aktive fildelerne på nett.

200.000 nordmenn kopierer nå
Og statistikken fra svenskene viser at i skrivende øyeblikk kommer 0,8 prosent av de aktive fildelerne fra Norge. Det høres kanskje ikke så veldig mye ut, men med rundt 24 millioner aktivere brukere som de holder oversikt over så betyr det at nesten 200.000 nordmenn i skrivende stund driver med fildeling gjennom The Pirate Bay. I tillegg kommer alle som benytter andre løsninger.

Til sammenligning står USA, med sine 300 millioner innbyggere for drøyt 9 prosent av fildelerne, mens Finland, som har rundt en halv million flere innbyggere enn Norge, står for 0,5 prosent.

- Et økende problem
Simon Valvik, prosjektleder for den kommede fildelingsfilmen Urospredere, er ikke overrasket over tallene.

- Det viser at rettighetshaverne har rett i at fildeling er et økende problem i Norge, og at man må sette fokus på problemet. Og det viser nok også at mange ikke tenker over at dette er ulovlig, men jeg vet ikke om det er overraskende. For det er det ikke, forteller Valvik til Nettavisen.

- Og tallet kan nok være enda høyere. De fleste jeg kjenner til benytter seg av «proxyer» og lignende som gir dem en IP-adresse som gjør at det ser ut som om de sitter i Sverige og USA.

Samtidig mener han at dette er tall som betyr at man må angripe debatten på en helt annen måte.

- Det å snakke om fildelere nå er nesten litt meningsløst, for «fildelere» begynner å bli det samme som mannen i gata. Hanker du inn en person fra gata er sannsynligheten stor for at dette er en fildeler. Vi bør nok begynne å finne et annet ord på denne gruppen, enn «disse fildelerne», mener Valvik.

Enorm andel fra Kina
Oversikten fra The Pirate Bay er også meget interessant på en annen måte. I skrivende stund står kina for over 27 prosent av alle brukerne på nettstedet, mens TorrentFreak meldte at dette tallet lå på hele 33 prosent i går kveld.

Med rundt 1,3 milliarder kinesere er dette kanskje ikke noe som overrasker, men legg til at The Pirate Bay er et nettsted som er blokkert i Kina, så begynner det å bli meget interessant.

- Tallene fra Kina er bare nok et tegn på at det går ikke an å stoppe den ulovlige fildeling, det vil alltid finnes nye veier hvis en forsøker å stoppe det. Ulovlig fildeling har kommet for å bli. En er nødt til å komme med lovlige alternativ som folk vil ha, sier Valvik.

Til sammenligning står India, med sine rundt 1,1 milliarder innbyggere, for 1,3 prosent av brukerne – det er 0,5 prosent poeng mindre enn Sverige.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere