RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Imaan Ali
Imaan Ali Foto: Privat

- Karita er for fokusert på å være sexy

Sist oppdatert:
- Det å være sexy er ikke det samme som å ha frihet, sier hijab-moteblogger Imaan Ali (22).

Tirsdag sammenlignet stortingsrepresentant Karita Bekkemellem (Ap) det å bære hijab med kjønnslemlestelse i programmet Studio5 på kanal Fem. Kvinnen bak bloggen The Hijablog, oslokvinnen Imaan Ali (22), reagerer kraftig på uttalelsen.

- Hun er helt på jordet og det virker som et forsøk på å få oppmerksomhet. Selv om jeg ikke viser håret mitt, så er jeg like mye kvinne som henne. Utsagnet er latterlig fordi hijab, eller tekkelig bekledning, ikke er for verdens menn, men for religion og selvrespekt. Å bære hijab er noe vi velger å gjøre og noe som vi er stolte av. Hun nærmest kriminaliserer en frivillig handling og gir uttrykk for at muslimske kvinner ikke har viljestyrke eller personlighet. Utsagnet er fjernt og ureflektert, sier Ali til Nettavisen.

Imaan Ali møtte Karita Bekkemellem som gjest i Studio5 i oktober i fjor.

- Jeg syns hun er for fokusert på å være sexy. Det å være sexy betyr ikke at du har frihet. Og mener Karita det, så har hun et veldig begrenset begrep om frihet, samt et trist og diskriminerende kvinnesyn, sier Ali.

- Du var kjempefin
Da Imaan Ali var Studio5-gjest, så erklærte Karita Bekkemellem: «Du var kjempefin!» Men i gårsdagens sending hadde pipen fått en annen lyd. Da sa Bekkemellem blant annet: «Vi er imot omskjæring i Norge og jeg har faktisk lyst til å sette dette i samme kategori. Det er forferdelig at flotte, vakre jenter skal ha på seg den kamuflasjen fordi de ikke skal friste andre menn.»

- Hijab er ikke noe som skal ta vekk skjønnhet. Er man vakker på innsiden og utsiden, så kan ikke en hijab ta bort dette. Det er heller ikke det som målet med å bruke hijab, sier Ali.

(Artikkelen fortsetter under videoen av Imaan Ali og Karita Bekkemellem i Studio5.)

På telefonen fra USA, Imaan Ali studerer nå statsvitenskap ved Ohio State University i Columbus, sier hun at hun i mye større grad blir respektert for sitt valg i USA enn det som er tilfellet i Norge.

- Der er mye som er dårlig med USA, men de har iallfall religionsfrihet. Her er det ingen som ser på meg som dum eller merkelig fordi jeg bruker hijab. I Norge fikk jeg av og til følelsen av at, for eksempel NSB-konduktører, så på meg som dum, som om jeg ikke forstår så mye. Jeg fikk den følelsen, sier Ali.

Fikk ikke jobb
Så sent som i sommer, da det ikke ble noe av en jobb hun var forespeilet, gikk hun inn i en skobutikk i Oslo som trengte arbeidskraft og hadde hengt oppslag om dette i butikkvinduet.

- Jeg ga daglig leder CV-en min og da spurte hun: «Går du med den tingen der på hodet?» Jeg svarte ja, men forsikret henne om at jeg ser moderne ut selv om jeg bruker hijab. «Dette er en motebutikk - du kan ikke gå slik her,» sa hun da, forteller Imaan Ali.

Hun har også vært nødt til å ta av seg hijaben i en jobb hun hadde kom tilbake til Norge etter å ha vært i Egypt.

- Jeg dro på jobb i hijab, tok den av og tok den på igjen når jeg dro hjem. Det var en vanskelig, deprimerende og nedverdigende opplevelse, sier hun.

Ble muslim etter 9/11
Ali, som er vokst opp med norsk mor i Vika i Oslo, ble ikke troende før hun fylte 14 år.

- Jeg var ikke religiøs, jeg trodde omtrent ikke på noe. Det var etter det som skjedde 11. september i 2001 at jeg ble interessert i islam, for jeg ville forstå hvorfor det skjedde. Jeg leste og skjønte at islam ikke hadde noe med terrorangrepet å gjøre, men det gikk også opp for meg at islam er den rette religionen for meg, sier hun.

Det var for to år siden, mens hun jobbet i Egypt, at hun begynte å bruke hijab.

- Jeg hadde en muslimsk identitet fra jeg var 14, men jeg tenkte at hijab ikke var noe jeg skulle bruke før jeg ble 60 år. Men i Egypt så jeg mange kvinner i hijab som var unge, vakre, sterke og tøffe. Etter at jeg hadde vært i Egypt i et halvt år, så tenkte jeg at jeg må begynne med hijab - jeg følte meg klar, sier Ali.

- Naken uten
Hun sa til kollegene: «I morgen kommer jeg på jobb i hijab.» Siden har hun brukt det hver eneste dag.

- Det ville ikke ha skjedd i Norge. Det er litt bedre nå, men i Norge er det mange som har brukt tantete, kjedelige hijaber. I Egypt var det helt annerledes, der ble hijaben brukt av unge kvinner som fikk det til å virke. For meg så handler hijaben om identitet, om religion - og det å se fin ut.

Imaan Ali sier at det å bære hijab ikke bare handler om dekke til ansiktet, men også om hvordan man kler seg i alminnelighet.

- Jeg syns det er et poeng å kle seg fint, men ikke for sexy. Med hijab så føler man seg mindre som et objekt. Når du bruker hijab, så tvinger du andre til å se deg i ansiktet og høre på hva du sier. Også kvinner tar deg mer seriøst om du kler deg profesjonelt, sier hun.

- Skjønner det ikke
Ali sier at hun ikke forstår at det skal være et problem at muslimske kvinner i Norge kan bruke hijab om de jobber som politi. Hun har fulgt debatten på nettet.

- Politifolk er jo enten religiøse, ateister eller agnostikere. Om Imaan Ali er politi, så vil vel folk kanskje tenke at Imaan Ali er muslim. Ser folk en pakistansk politimann, så tenker de muligens at den politimannen er muslim. Hva er da problemet med å vise at man er muslim, selv om man er politi? spør Ali.

Hun sier at hun syns at islam, kristen- og jødedommen deler gode grunnverdier.

- Jeg respekterer selvsagt kristne mennesker og kristne politimenn. Hva er problemet med å få hjelp av en politikvinne med hijab? Jeg ser at en muslimsk politikvinne ikke vil bruke hijab på jobben, men hun bruker jo heller ikke hijab til vanlig. Jeg er selvsagt ikke for at noen slags hijabtvang i politiet, sier Ali.

- Tekkelighet er en verdi
Ali sier at hun starte hijab-bloggen for å løse den nye kleskoden hun måtte forholde seg til - og for å hjelpe andre.

- Jeg hadde problemer med å finne klær på Hennes & Mauritz som passer sammen med hijab, sier hun.

- Hva er det som er kleskoden til å se bra ut med hijab, da?

- Store og lange topper fungerer. Klærne bør være ganske løse og ikke for trange over brystpartiet. Bruker du jeans, så bruk noen med vide legger. Tunikaer er fint, skjørt fungere bra for dekke til baken - og skjortekjoler gir et mer proft utseende som fungere bra i jobbsammenheng. Det er faktisk slik at om du går på jobb i miniskjørt, så vil mange menn - ikke alle, men mange, ikke ta deg spesielt seriøst. Tekkelighet er faktisk en verdi for kvinner, sier Ali.

PS! Nettavisen forsøkte gjentatte ganger onsdag å få Karita Bekkemellems kommentar til saken, men uten å lykkes.

Les også: Her når hijab kokepunktet
Les også: Hijab-vedtak kan bli utsatt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere