RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er maten pus vil spise

Foto: Haldis Qvale (Dittdyr)
Sist oppdatert:
Dittdyrs katter testet kattemat.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Det finnes mange typer kattemat i flere prisklasser. Noen kjøper du i dagligvarebutikker, andre i dyrebutikker og hos veterinærer. Alle påstår de at om katten fikk velge selv – ville han valgt akkurat det merket. Så vi gjorde nettopp det, og lot åtte katter velge selv.

Les også: Den store kattesandtesten

Til denne uhøytidelige testen valgte vi ut 13 sorter tørrfôrknotter. Vi valgte syv fra dagligvarebutikker, og seks fra dyrebutikker og dyrlegekontor. Testen gikk over fire dager. Vi målte opp 170 gram knotter på hver tallerken – og sa vær så god til åtte måpende katter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dag Én
Stemningen stiger når lukten av 13 forskjellige kattematsorter sprer seg i huset. Kattene snuser optimistisk opp i luften, dunker ivrig borti hverandre og venter i spenning rundt matskålen på kjøkkenet.

- De aller fleste katter bør få tørrfôr i stedet for hermetikkmat. Boksemat gir langt oftere alvorlige og omfattende tannlidelser, sier dyrlege Tor Kvinge, daglig leder ved PetVett dyreklinikk på Eidsvåg.

Katten Tommy legger potene på bordet og snuser grundig over tallerkene. Han kaster et granskende blikk på oss, og bestemmer seg. På et blunk står han bredbeint midt på bordet og skufler i seg knotter.

Tipp, Trine, Savannah, Maisina, Solan og Jinxy har ikke planer om å la Tommy få stort forsprang – og snart bytter de på å sitte på bordet de også. Bare Lillegutt sitter betuttet under sofaen; han har jo lært at det ikke er lov å gå på bordet og spise.

Unngå dårlig fôr
- Kjennetegn på dårlig fôr er gjerne en tynn og tørr pels, mens huden har mye flass som ofte klør. Katten har gjerne dårlige tenner som vil kreve omfattende tannbehandling. Og en eier som klager på at katten ofte har diaré og oppkast, fortsetter Kvinge.

Tapre Lillegutt ligger på gulvet og spiser knottene som faller ned. Det tar flere timer før han føler seg trygg på at det faktisk er lov å hoppe opp på bordet. Det viser seg da at han har de samme bordmanerene som resten av gutta.

Les også: Kuttet halen reddet livet

Gjengen kan tydeligvis ikke helt tro at så mye god mat står fritt til deres posisjon, så de småspiser hele dagen. Selv med 13 sorter å velge mellom, utpeker fire favoritter seg raskt.

Kattene er utrolig nok svært samstemte; alle tar de et par knotter fra samtlige tallerkener – men det går ikke mange timene før vi skjønner hvilke som kommer til å bli tomme først.. Tidlig kveld er første tallerken tom. Det er økologiske Nature`s Best av Hills som slår best an hos denne gjengen.

Dag To
Frokosten starter tidlig. Tommy sluker i seg knotter fra en raskt krympende knottehaug, mens han holder øye med Solan som spiser fra en annen storfavoritt. Lillegutt er fremdeles sikker på at dette er for godt til å være sant – så han hopper ned og gjemmer seg under bordet hver gang vi kommer inn i stua. Han får alltid med seg en stor munnfull – og dempet tygging høres gjennom duken.

- Katteeiere blir stadig flinkere til å velge kvalitetsfôr. Det henger sammen med at kattens egenverdi stiger, og da ønsker folk å servere riktig mat. Også dyrleger vi er i kontakt med forteller at katter i langt høyere grad er pasienter i dag enn bare for få år siden. Det er en utvikling vi liker, sier Knut Heggen, leder i Hills Norge, til Dittdyr.no.

Vi bytter rundt på plasseringen av maten – for å forsikre oss om at de ikke velger maten ut fra plasseringen. De lar seg ikke lure; det er den sammen maten de foretrekker – uavhengig av plasseringen.

- Vi tenker ikke bare smak og lukt når vi utvikler våre produkter. Følelser er like viktig. At knottene føles bra i kattens munn. At de liker formen og størrelsen. De tre punktene kaller palatibilitet. Og selvfølgelig vektlegger vi alltid høy råvarekvalitet, fortsetter Eggen.

Les også: Slik forstår du katten din

Sovner
Ved lunsjtider er tallerken nummer to tom. Tommy slikker nøysomt alle smulene av Royal Canins Exalent. Utover kvelden sørger Tipp og Savannah for at Ekanuba får tredjeplassen.

Hele gjengen sovner på stuegulvet. Det er for første gang helt stille i huset; ingen katter som småkrangler om lekemus eller hybelkaniner. Det har sannsynligvis sammenheng med den store kulen alle har på magen.

Dag Tre
Noen har hatt et heftig nattmåltid, for det er tomt for Purinas Pro Plan. Det er nærliggende å tro at hele gjengen har kost seg i løpet av natten, for matlysten er lunken og to andre tallerkener er snart tomme. Solan ligger under sofaen. Vi ser han ikke, men han har spist på seg en morsom, men sikkert irriterende, hikke. Resten av gjengen sover tungt tilfeldig spredt utover gulvet.

Igjen bytter vi rundt på maten. Tommy og Lillegutt tror vi rydder vekk maten. På et blunk sitter de på bordet og spiser. De har bustete sovepels og søvn i øynene. Lillegutt slikker i seg de siste knottene til Purinas One før de begge sovner i en haug igjen.

- Kjøp alltid mat som er tilpasset alderen, sier Tor Kvinge. Kattunger opp til 12 måneder skal bruke et eget fôr med mye fett og proteiner for de kritiske vekst- og utviklingsmånedene. Katter mellom ett år og syv år må få et fôr som blant annet gir sterkt immunforsvar til et aktivt liv, sier dyrlege Tor Kvinge.

Han påpeker at eldre katter har andre behov.

- Når katten blir over syv år, gammel trenger den et seniorfôr med mer fett og protein for ikke å gå ned i vekt eller få dårlig pels - og for å redusere risikoen for nyreskader, fortsetter Kvinge.

Kattene er nå så mette at ingen spiser før utpå kvelden igjen. Da er det C/D til Hills som blir tom. Det er Trine og Jinxy som sikrer seieren ved å ta de siste smulene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dag Fire
Seks fat er tomme, og nå er kattene virkelig matleie. Tipp og Tommy går skulende i stor bue forbi stuebordet. Solan og Savannah gjør et par tapre forsøk på å spise flere knotter, men det er ganske halvhjertet; den maten de liker best er tydeligvis borte – og de er for mette til å spise bare for å spise. Lillegutt står ikke opp før langt på dag, og Savannah er ute. Trine og Jinxy nekter å komme ut fra under sofaen.

- Dyrere kattemat innholder råvarer av bedre kvalitet. Det ser vi tydelig når det gjelder kroppens opptak av proteiner. Mengden proteiner er svært viktig i kattens kosthold. Den bør være over 33 prosent, sier Tor Kvinge.

Klokken 16.00 avblåses testen. Der er fremdeles knotter igjen på syv tallerkener. For å kunne gi en fullstendig liste, veier vi maten som er igjen før det bæres ut på kjøkkenet. Tommy sitter midt på gulvet. Magen hans er stor og tung. Det er nesten så vi hører at han mumler: «Takk og lov, endelig er det over...»

Les også: Vil du adoptere Micro?

Følg anbefalningene
Katter småspiser 10 - 15 ganger om dagen. Du bør følge anbefalingen på pakken, som varierer mellom merkene, men ca. 60 gram daglig. Huskatter bør veie fire-fem kilo. Overvektige katter skal aldri slankes ved å redusere mengden vanlig fôr – men ved å gå over til et slankefôr.

- Hunkatter klarer som regel å regulere inntaket selv, mens hannkatter har tendens til å legge på seg, sier Tor Kvinge ved PetVett dyreklinikk.

Velg dyrt
Dyrere kattemat er bedre for katten, noe som testen bekrefter.

- Ved å velge et dyrere fôr er du sikret gode råvarer. Gir du kvalitetsfôr, trenger dessuten katten mindre mengder enn ved et av dårligere kvalitet siden kroppen klarer å utnytte mer av maten. Dermed blir kvalitet ikke så dyrt likevel, forklarer dyrlegen og tipser: - Velg gjerne fôr av kylling og lam - de er rike på proteiner.

Har du noen gode norske dyrehistorier? Send tips til Dittdyr.no.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten! Bestill her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere