RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nagler Natal-dømte til Rasool-familien

Foto: Photographer © Paul Bernhardt / (Scanpix)
Sist oppdatert:
Norske forretningsmenn hvitvasket B-gjengens narkopenger i ferieparadis, ifølge fersk dom.

(RIO DE JANEIRO/Nettavisen): Tre nordmenn ble denne uken dømt til strenge fengselsstraffer i ferieparadiset Natal i Brasil. Alle tre ble kjent skyldige i hvitvasking av penger, skatteunndragelse og for å ha drevet organisert kriminalitet. Nettavisen har gått igjennom dommen som i detalj skisserer hvordan hvitvaskingen skal ha skjedd.

Nå viser det seg at to av nordmennene skal ha hatt tette forbindelser til Rasool-familien.

Omfattende hvitvasking
Alle tre nektet straffskyld, men dommer Walter Nunes da Silva Junior festet ikke lit til de domfeltes fremstilling av egne roller i det komplekse nettverket.

Øystein Hansen ble dømt til fengsel i 11 år og 10 måneders fengsel, Geir Asbjørn Pettersborg ble dømt til fengsel i ni år og fire måneder, mens Hansens kone Bianca Solan ble dømt til fengsel i sju år og ti måneder.

- Retten finner det bevist at de domfelte drev sofistikert og omfattende hvitvasking. Midler av ukjent opphav som ble ført inn i landet på irregulær måte av de involverte i saken, stammer utvilsomt fra illegale aktiviteter, utført av en mektig og velorganisert utenlandsk kriminell organisasjon, heter det i dommen, som Nettavisen har fått tilgang til.

Organisasjonen det vises til er B-gjengen, som ifølge dommen er involvert i internasjonal narkotrafikk.

Oppussing
En av de domfelte nordmennene (Hansen) la i sin forklaring ikke skjul på at han kjenner Rasool-brødrene. I 2004 satte Shahid Rasool inn 170.000 kroner på kontoen til nordmannens kone. Dette skal ha vært betalingen for oppussing av Rasool-brødrenes luksusleilighet i Natal, en forklaring som domstolen betviler.

- Det er åpenbart at dette ikke var betaling for oppussing, heter det i dommen.

Penger fra Rasool-familien
- Det er klart at deler av midlene som ekteparet disponerte, kom fra Rasool-familien. Rasool-familien brukte dem (og andre involverte. red.anm.) som mellommenn til å gå til anskaffelse av en rekke eiendommer betalt med midler som stammer fra illegale aktiviteter. Ekteparet var viktige brikker i hvitvaskingsoperasjonen.

Dommeren trekker fram en rekke eksempler på store avvik mellom det domfelte ekteparets inntekter og investeringer de har gjort i eiendommer i Brasil.

- Øystein Hansen ble dømt til ni års fengsel for narkotikasmugling i 1994. I 2005 ble han erklært konkurs i Norge og var uten inntekt. Året etter kjøpte han en leilighet i Rio de Janeiro til en verdi av nærmere 1,4 millioner kroner. Sammen med sin kone skaffet han seg eiendommer uten å ha økonomisk kapasitet til det, og det er ukjent hvor disse pengene kommer fra. Samlet er det imidlertid ingen tvil om at midlene er av illegalt opphav, går det fram av dommen.

Fengslet
Shahid Rasool sitter i dag fengslet i Natal og utleveringen til Norge er utsatt i påvente av en rettskraftig dom i saken. Han ble pågrepet med falskt pass i mars 2007, og ble senere trukket inn i hvitvaskingssaken.

Den tidligere antatte lederen for B-gjengen, eldstebroren Ghulam Abbas og brødrene Zahid og Shahid Rasool dukket opp i Natal i 2004.

Både Ghulam Abbas og Zahid eier leiligheter og eiendommer i Natal, men det er ikke registrert i den brasilianske sentralbanken at brødrene har overført pengesummer i en slik størrelsesorden at de kunne kjøpe eiendommene på lovlig vis.

Abbas og Zahid ble i slutten av februar dømt til flere års fengsel for organisert kriminalitet i Oslo, og retten besluttet også at de to leilighetene i Brasil skal inndras.

Les også: Gjengmedlemmer dømt

Som bevis for de tette båndene mellom de involverte i det norske Natal-nettverket viser dommen også til både Rasool-brødrene og en annen nordmann som tilsynelatende skulle være uten forbindelser til dem, alle har oppgitt at de bor i samme leiligheten i boligkomplekset Sports Park.

Flere domfellelser
Dette er de første dommene som avsies i Natal-saken, men det ligger an til flere domfellelser i saken, skal vi tro dommer Walter Nunes da Silva Junior.

Av dommen går det fram at politiet mener det fins minst fem norske kriminelle grupperinger som opererte i Natal-området.

«I motsetning til hva politi og påtalemyndigheter trodde i starten av etterforskningen, at alle de mistenkte tilhørte en og samme kriminelle organisasjon, er konklusjonen at det dreier seg om minst fem kriminelle organisasjoner med ulike integranter, med varierende forbindelser seg i mellom», heter det i dommen.

Tre brasilianske statsborgere ble også dømt i den første av til sammen fire pågående rettslige prosesser. Påtalemyndigheten valgte å dele opp saken på grunn av dens store kompleksitet og siden flere av de tiltalte i saken befinner seg i Norge.

De tre norske statsborgerne som ble dømt denne uken, har vært i Brasil helt siden politiet aksjonerte mot dem i mai 2007. Etter noen uker slapp de ut av varetekt, men fikk utreiseforbud fra landet.

Unndratt beskatning
Hvitvaskingen foregikk ved at store pengesummer ble investert i boligprosjekter i Natal gjennom en rekke søsterselskaper. Både penger og eiendommer skiftet eiere med det formål å forvirre myndighetene.

Enkelte av søsterselskapene hadde også felles konto, og penger ble overført fra Norge til Brasil som lån, som siden ikke ble betalt tilbake.

De domfelte bidro og la også til rette for at leiligheter ble solgt i Brasil, men betalt i Norge.

Midler til å få realisert eiendomsprosjektene ble overført til Brasil, men overskuddet ble i Norge, og på den måten ble store summer unndratt beskatning. I Brasil ble det oppgitt til skattemyndighetene at leilighetene ble solgt for en langt lavere sum for å få det hele til å gå opp.

De ulike aktørenes eierandeler i de ulike selskapene ble også hevet betraktelig, uten at tilsvarende pengesummer ble registrert ført inn i Brasil på lovlig vis.

Telefonavlyttet
Det føderale politiet i Natal fattet mistanke mot det norske miljøet i byen allerede i 2003, og året etter utarbeidet immigrasjonspolitiet i Natal en rapport om den norske forretningsaktiviteten. Rapporten peker på en rekke kriminelle forhold.

Gjennom et oppslag i norsk presse ble politiet også gjort oppmerksom på at tre av Rasool-brødrene, Ghulam Abbas, Zahid og Shahid, befant seg i Natal-området.

Ifølge politiet bodde Rasool-brødrene i en leilighet som tilhørte den norske forretningsmannen Trygve Kristiansen. Han er utpekt som hovedmannen i det norske nettverket og er en av de tiltalte i en av de andre pågående rettsprosessene, sammen med Shahid Rasool.

I fjor avviste Kristiansens advokat Geir Hegle at det fins forbindelser mellom Rasool og hans klient.

21 nordmenn
Fra september 2006 til mai 2007 ble en rekke nordmenn og deres brasilianske samarbeidspartnere i Natal telefonavlyttet, og opptakene er viktig bevismateriale for påtalemyndigheten.

Avlyttingene førte til at det føderale politiet i Brasil og Økokrim i Norge aksjonerte mot en rekke nordmenn i Natal den 9. mai 2007. Aksjonen fikk navnet Operasjon Paradis, og saken fikk stor oppmerksomhet både hjemme i Norge og i Brasil.

Til sammen 21 nordmenn og ti brasilianere er anklaget i saken. Det brasilianske rettsvesenet fungerer slik at det i første instans er en føderal dommer som avgjør utfallet av saken.

I tillegg til de tre som ble dømt mandag denne uken, sitter ytterligere to nordmenn i husarrest i Natal. Shahid Rasool er den eneste som sitter bak lås og slå i et føderalt fengsel. De øvrige nordmennene befinner seg i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere