RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Underlig at dette er en nyhet

Foto: Juliusson, Ingolfur (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Stoltenberg står på sitt i hijabsaken. Les også: - Få kortene på bordet, Jens!

VG skriver onsdag at dokumenter avslører at statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget allerede 29. januar sa ja til hijab i politiet.

Dette avviste statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen overfor Nettavisen.

Onsdag kveld slo også statsministeren selv tilbake mot oppslaget.

- At regjeringen åpnet for å endre uniformsreglementet skriver Justisdepartementet i brevet av 9. februar. Så det er overhodet ikke noe nytt. Men i det samme brevet så understreker vi at vi ber om et forslag fra Politidirektoratet, at ingen konklusjoner er trukket og det skal vurderes av berørte departementer, sa Stoltenberg til Tabloid på TV 2.

Les også: - Jens sa ja til politihijab
Les også: - Sa ikke ja til hijab

- Overhodet ikke riktig
Stoltenberg sa at det er helt feil det VG skriver.

- Det er vurdert, og det er konkludert. Og det er at vi ikke går videre med den prosessen, og ikke innfører hijab i politiet. Så det er helt feil når VG skriver at regjeringen har konkludert med å gå inn for hijab. Det er overhodet ikke riktig, sa Stoltenberg.

Han syntes det var litt underlig å se at dette har blitt en så stor nyhet, at regjeringen åpnet for å endre uniformsreglementet. Særlig fordi brevet har vært offentlig i flere uker.

- Det er en litt underlig opplevelse at det nå fremstilles som en stor nyhet. Det er et brev som er offentlig, som har gått fra Justisdepartementet, der man svarer på en henvendelse fra Politidirektoratet, der de går inn for hijab. Så sier vi «vel da må vi se på hvordan dere har tenkt å håndtere dette, foreslå ulike løsninger». Det står i brevet, men det står også veldig tydelig i det brevet at det ikke er konkludert, at vi skal vurdere forslagene som kommer fra Politidirektoratet, sa Stoltenberg.

- Jeg kan ikke se at det er noen faktiske opplysninger i VGs oppslag i dag som innebærer at de har tilgang til noen ny faktisk informasjon. At de påstår det, får være deres sak. Men rent faktisk så står det ikke der noe som er nytt, sa Stoltenberg.

- Dette var store nyheter
VGs politiske redaktør Hanne Skartveit, slår derimot tilbake mot statsministeren. Hun står fast ved at det VG skriver er riktig.

- Det er jo ikke noe nytt for Jens Stoltenberg. For han har jo visst dette hele tiden. Men for alle oss andre, som har hørt Jens Stoltenberg si at dette var nærmest en arbeidstabbe i Justisdepartementet, og har fraskrevet seg selv alt ansvaret for dette, så var dette store nyheter, sa Skartveit i Tabloid onsdag kveld.

- Har ikke sviktet Storberget
Opposisjonen mener Stoltenberg har vært mer inne i saken enn han gir utrykk for, og at han nå dolker justisminister Knut Storberget i ryggen ved å la han stå alene med alt ansvaret. Dette avviste også statsministeren.

- Der tar opposisjonen helt feil. Det regjeringen har gjort er å svare på en henvendelse fra Politidirektoratet, der Politidirektoratet anbefaler at man går inn for hijab. Vi sier at vi åpner for endringer, men hva slags endringer, hva slags type endringer, vel det ønsket vi å få forslag på bordet om, sa Stoltenberg til Tabloid.

Han påpekte at endringer i uniformsreglementet kunne innebære flere ting.

- Det kunne handle om ulike måter å ivareta religiøse hensyn på. Men nettopp fordi det kunne løses på ulike måter så sendte Justisdepartementet et brev til Politidirektoratet der de ba om forslag. Og så ble det en veldig debatt, og da kom vi til at i stedet for å gå videre med dette så konkluderte vi med at dette går vi ikke videre med. Det er en ærlig i grei konklusjon, og en konklusjon jeg er veldig fortrolig med, sa Stoltenberg.

- Har du sviktet Knut Storberget? spurte programleder Trude Teige.

- Nei, det har jeg ikke, svarte Stoltenberg.

- Ikke en statsminister verdig
I debatten i Tabloid, der Stoltenberg ikke deltok, fikk han gjennomgå.

- Dette er ikke en statsminister verdig, sa Carl I. Hagen (Frp). Han mente Stoltenberg har holdt tilbake informasjon i saken.

- Stolenberg har mistet mye troverdighet, sa han videre.

Han sa også at Stoltenberg har sviktet Storberget, og mente det var statsministeren som burde møtt pressen da hijab-saken ble lagt død, og ikke justisministeren.

- Jens Stoltenberg skulle sittet der og sagt at «jeg tar ansvar», sa Hagen.

Høyre-leder Erna Solberg hadde heller ikke mye til overs for Stoltenbergs forklaring.

- Han forsøker å sminke på det. Han forsøker å gi det en annen forklaring. Det blir litt patetisk, sa Solberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere